Irakese terreurverdachte uit Koksijde langer in cel

De dertiger woont al jarenlang met zijn vrouw en drie zonen in een woonwijk in Koksijde. © Keith Allison
Redactie KW

De 36-jarige Irakees uit Koksijde die verdacht wordt van een terroristische moord in Bagdad in 2005 blijft twee maanden langer in de cel. Zijn vingerafdrukken werden bovendien in 2006 gevonden op de tape die een bom bijeenhield. “Hij begrijpt zelf niet hoe dat kan. En hij vroeg om een polygraaftest”, aldus zijn advocaat.

Ismail A. (36) uit Koksijde verscheen vrijdagmorgen voor de derde keer voor de raadkamer in Brugge. Daar werd beslist om zijn aanhouding met twee maanden te verlengen. Zijn advocaat Nathalie ’t Jampens had nochtans gevraagd om de man met een enkelband vrij te laten. Na de zitting was ze voor het eerst bereid om wat dieper op het dossier in te gaan. “Omdat de impact op het leven van mijn cliënt en zijn gezin gigantisch is. Hij is in de gevangenis vijftien kilogram vermagerd. Dat zegt alles”, zegt ze.

Al Qaeda

De dertiger woont al jarenlang met zijn vrouw en drie zonen in een woonwijk in Koksijde. Hij werkte bij de groendienst van Veurne en heeft er een onberispelijke staat van dienst. Maar twee maanden geleden werd hij op een woensdagmorgen in alle vroegte thuis opgepakt. En de reden was niet min: Ismail A. wordt verdacht van een terroristische moord en een poging tot terroristische moord als lid van de terreurorganisatie Al Qaeda. Het waren de Amerikaanse autoriteiten die hem op het spoor kwamen en het federale parket in ons land inlichtten.

De eerste feiten zouden dateren van 2005, vlakbij een moskee in Bagdad. Daar zou hij twee hadji’s (personen die de islamitische pelgrimstocht naar Mekka volbrachten, red.) neergeschoten hebben. Eén van hen overleefde het niet. “Maar het ging om Soennitische hadji’s”, zegt meester ’t Jampens. “Bij een soennitische moskee. En mijn cliënt is zelf een soenniet. Dus waarom zou hij dat doen?”

“Bovendien is er in geen enkele database iets over die aanslag terug te vinden. De Amerikanen gaan er prat op dat ze elke aanslag in de wereld bijhouden, maar waarom is daar dan niets over te vinden? Mijn cliënt wordt ervan verdacht omdat iemand verteld heeft dat hij de dader was. Meer is er momenteel niet.”

Bom in vuilnisbak

Feit is wel dat de man ook verdacht wordt van een verijdelde bomaanslag in 2006. Toen werd een bom aangetroffen in een vuilnisbak in de wijk waar Ismail A. woonde. Het springtuig kon onschadelijk gemaakt worden, maar op de tape die de bom bijeen hield werden vingerafdrukken van Ismail A. gevonden. En daar heeft de man zelf geen verklaring voor. “Hij weet absoluut niet hoe dat kan”, zegt zijn advocaat. “Maar hij heeft wel zelf gevraagd om een polygraaftest te doen om zijn onschuld te bewijzen.”

Of die er ook effectief zal komen, is voorlopig onduidelijk. De voorhechtenis werd wel met twee maanden verlengd. En dat zal bij het gezin van Ismail A. ook opnieuw hard aankomen. Zijn vrouw vertelde eerder al in deze krant dat haar man als leerkracht werkte in Irak en dat het onmogelijk is dat hij bij dergelijke feiten betrokken zou geweest zijn. (Tim Lescrauwaet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier