https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Irakese asielzoekers uit centrum Sijsele doen mee aan vredeswake in Brugge

© Benny Proot
Redactie KW

Een tachtigtal mensen heeft zondagavond op de Burg in Brugge een vredeswake gehouden.

Voor deze wake was opgeroepen door Burger Opstaand-Solidarity for all en Hart boven Hard via een bericht op Facebook. Omdat er niemand van de organisatie van Hart boven Hard aanwezig was, nam de mondige Brugse tiener Maxim Mikheli bij de start van dit bezinningsmoment het woord. Mikheli was afgelopen woensdagavond ook al één van de initiatiefnemers van de ‘Je suis Humain’-optocht door Brugge. Mikheli vroeg om een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreurdaden in de Parijs en op talrijke plaatsen elders in de wereld.

De aanwezigen die in een grote kring op de Burg stonden, hadden kaarsjes en lichtjes meegebracht. Onder hen bevonden zich enkele prominenten. Naast de Brugse ereschepen Yves Roose (SP.A) en zijn vrouw was ook OCMW-voorzitter Dirk De fauw (CD&V) aanwezig. Samen met zijn wederhelft ontvouwde hij een dekentje met de slogan ‘Samen tegen de haat’. Ook Guy Rogissart, fractieleider voor CD&V in de Brugse gemeenteraad, voormalig Groen-gemeenteraadslid Geert Maertens, kunstenaar Jan Verhaeghe en enkele mensen van de Brugse stadsdiensten woonden de wake bij.

Toen de wake al een tijdje bezig was, reikten de deelnemers elkaar de hand en zongen ‘Give Peace a Chance’ van John Lennon. Pas op het einde van de wake kwam een vijftienkoppige delegatie Irakese vluchtelingen die in Sijsele opvang vonden op de Burg aan. Zij waren met de bus naar het station van Brugge gekomen en kwamen te voet naar het centrum gewandeld. “Ook wij komen onze steun voor de slachtoffers in Parijs betuigen”, sprak Ali Arshad van het Peace Project Sijsele. “Wij zweren elke vorm van terrorisme af en zijn naar hier gevlucht precies omwille van de wreedaardigheden die in ons land aan de gang zijn. Daarom vinden we het belangrijk hier aanwezig te zijn.”

(SVV-Foto BP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten