Iraakse kapper start in de Oostendestraat

De Koerdisch-Iraakse kapper Ayad Ali Mohamed aan het werk in zijn barbershop in de Oostendestraat. © JS
Johan Sabbe

Torhout heeft er een barbershop bij. In een huurpand van boekhouder Jean-Marie Six in de Oostendestraat 55 is de Irakees van Koerdische afkomst Ayad Ali Mohamed (30) als kapper gestart. Hij werkt voor een baas uit Hooglede die Iraanse roots heeft en er al 26 jaar een handel in tweedehandse auto’s runt.

Ayad verblijft nog maar vier en een half jaar in België, maar praat opvallend goed Nederlands. Hij woont nu nog in Gent, maar is van plan binnenkort naar Torhout te verhuizen, dicht bij de kapperszaak. Zijn kapsalon richt zich als barbershop enkel tot mannen. Die kunnen er hun haar laten knippen en hun eventuele baard deskundig onder handen laten nemen. Het interieur van de zaak straalt alles uit wat je van een salon uit het Midden-Oosten kunt verwachten: de kleuren, het authentieke meubilair en de typische benodigdheden voor wat een kapper nodig heeft om zijn klanten tevreden te stemmen.

“Duur ben ik zeker niet”, aldus Ayad. “Een haarsnit voor volwassenen kost 15 euro, voor jongeren tussen de 12 en de 18 jaar 12,50 euro en voor kinderen onder de 12 jaar maar 10 euro. Het trimmen van een baard kost eveneens 10 euro. Ik ben al mijn hele beroepsleven kapper en heb de nodige ervaring opgedaan.”

Ook zonder afspraak

Voorlopig is de barbershop van Ayad elke dag van 9 tot 18 uur open, dus ook op zondag. Er is op korte termijn een sluitingsdag voorzien, maar eerst willen de kapper en zijn baas afwachten welke dag er de kalmste is. Al zijn bijna alle dagen nu nog rustig, want een nieuwe zaak als deze moet, net zoals de kapsels en de baarden, groeikansen krijgen.

“Ik moet geduld hebben”, beseft Ayad. “Iedereen weet dat het uitbouwen van zoiets tijd vergt.”

“Je kunt een afspraak maken, maar ook zonder afspraak hier binnenkomen”, vervolgt hij. “Wie dat al gedaan heeft en zijn haar of baard heeft laten verzorgen, is hopelijk tevreden over mijn diensten. Ik knip in diverse stijlen volgens de wensen van de mannen die ik over de vloer krijg. De sfeer in het kapsalon is zoals ze moet zijn: hartelijk. Passanten kunnen een kijkje komen nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier