Inzamelbak voor dierenvoeding in Wandellaan: “Dieren moeten krijgen waar ze recht op hebben”

Steven Ronsse en Nancy Van Dycke zijn grote dierenvrienden. © NVR
Redactie KW

Enkele maanden geleden richtte Linde Segaert uit Sint-Baafs-Vijve DierenVoedselbank Zuid-West-Vlaanderen op. Die vzw zamelt dierenvoeding in voor huisdieren van mensen die het niet breed hebben. Steven Ronsse en Nancy Van Dycke uit de Wandellaan steunen het project en plaatsen een inzamelbak in hun voortuin.

Steven en Nancy zijn grote dierenvrienden. Zelf hebben ze hond en een kat. Toen ze van het project van de DierenVoedselbank hoorden, sprongen ze mee op de kar. “We zagen dit passeren op Facebook. We beslisten dadelijk dat we mee wilden helpen met Linde. Ook dieren moeten krijgen waar ze recht op hebben, dus dat vonden we een mooi project”, klinkt het. De vzw is berust op giften. In de eerste plaats is er het eten voor de dieren. “Mensen die overschotten hebben van diereneten kunnen dat aan de vzw doneren. Daarom zetten we nu een bak in onze voortuin. Ook speelgoed of ander materiaal voor dieren is welkom. Het stopt niet bij honden of katten, maar we willen ook zorg dragen voor vogels, konijnen, vissen, hamsters enzovoort. Dat kunnen we dan herverdelen onder hulpbehoevende mensen.” Ten tweede is er ook financiële steun. “De vzw moet kunnen blijven draaien. Daarom rekent men ook op giften van mensen. Mooie spulletjes verkopen we op de website voor een schappelijke prijs. Zo komt er nog geld in het laatje dat opnieuw geïnvesteerd kan worden.”

Hart onder de riem

Steven en Nancy kunnen zich een leven zonder dieren niet indenken. Maar ze kunnen zich evenmin voorstellen wat het moet zijn om met zware financiële zorgen te leven. “Voor de mens zijn er verschillende mogelijkheden zoals een OCMW en een voedselbank. Maar we vrezen dat de huisdieren van die mensen vaak vergeten worden. Vaak zijn die zorgbehoevende mensen eenzaam en hebben ze heel veel plezier van hun huisdier. Het kan als het ware hun beste vriend zijn. Sommige mensen sparen zelfs het eten uit hun mond om hun huisdier te kunnen voederen. Ze zouden alles voor hun dieren doen. Dat is normaal, wij doen dat ook. Die mensen willen we een hart onder de riem steken”, schetst Nancy.

Voor het koppel uit de Wandellaan is de voedselbak een eerste stap. “Hier passeren heel wat wandelaars en fietsers. Iedereen kan zomaar de bak openen en hun eten of materiaal doneren. Als hij vol is, komt de dierenvoedselbank dan de bak leegmaken. Wie trouwens ook zo’n bak wil plaatsen, is meer dan welkom.”

Ze hopen dat de vzw zo nog wat bekender wordt en dat OCMW’s de deur naar de vzw kunnen openbeuken voor hulpbehoevende mensen. “De dieren mogen niet vergeten worden en daarom is de dierenvoedselbank er. OCMW’s kunnen mensen met huisdieren eventueel doorverwijzen naar de vzw. Zo kunnen we samen mens en dier helpen”, besluiten ze.

Meer info op Facebook: DierenVoedselbank Zuid-West-Vlaanderen vzw

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier