Inwoners van Zeebrugge hebben strand tijdens coronacrisis voor zich alleen

Stefan Vankerkhoven

Bij de lokale politie komen nogal wat vragen binnen van Bruggelingen in deze coronatijd: mogen zij op het strand van Zeebrugge gaan wandelen? “Neen”, is het duidelijke antwoord van burgemeester Dirk De fauw.

De provinciale domeinen zijn enkel nog open voor buurtbewoners. Ook het ‘Vlaamse’ Ryckeveldebos sloot zopas zijn parking. Met de auto naar het bos komen wordt niet aanzien als een essentiële verplaatsing en is dus verboden omwile van de corona-epidemie.

Bijgevolg worden de mogelijkheden van de wandelaars, zeker ook de West-Vlamingen die graag met hun hond gaan wandelen, erg beperkt. Maar hoe zit het met het brede strand van Zeebrugge? De voorbije dagen kreeg de lokale politie vele vragen van Brugse wandelaars: mogen zij naar het strand van hun eigen gemeente?

“Enkel de mensen die in de onmiddellijke nabijheid van het strand wonen mogen er wandelen”, benadrukt burgemeester Dirk De fauw. “Je mag dus niet met de wagen en zelfs niet met de fiets van Brugge (centrum) naar Zeebrugge rijden. Onthaasten, wandelen, sporten mag eigenlijk alleen in de eigen buurt. De bewoners van Zeebrugge hebben dus het strand voor hen alleen – wat een voorrecht!”

Druk op de Brugse vesten

Door de sluiting van de provinciedomeinen was het deze week erg druk op de Brugse vesten. “Ook hier geldt het volgende gebod: enkel voor mensen die in de buurt wonen. Nu wonen natuurlijk veel meer mensen in de buurt van de vesten – zowel in het oude Ei van Brugge als in de delen van de deelgemeenten die palen aan de binnenstad”, bekent Dirk De fauw.

Inwoners van Zeebrugge hebben strand tijdens coronacrisis voor zich alleen
© Davy Coghe

De Brugse burgemeester kan noch mag de oproep van provinciegouverneur Carl Decaluwé overrulen: “Het betreft trouwens een federale maatregel die voor het volledige land van toepassing is.”

Dirk De fauw wijst erop dat de regeling voor de bossen versoepeld is: “Oorspronkelijk dienden alle provinciale domeinen gesloten te worden. Dit is inmiddels gewijzigd, enkel het recreatieve deel, het speelplein, is verboden terrein. Het bos, ook de provinciale domeinen, de stedelijke domeinen en domein ANB (Ryckevelde) mogen betreden worden maar ook hier enkel door buurtbewoners. Dus met de wagen kilometers rijden om in een park te wandelen kan in principe niet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.