Inwoners, tweedeverblijvers en toeristen leven zich uit als fotografen: machtig Middelkerke viert lustrum

© LC
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Machtig Middelkerke is een project waarbij inwoners, tweedeverblijvers en toeristen hun foto’s van Middelkerke mogen insturen. Die foto’s worden door het gemeentebestuur gebruikt in verschillende publicaties zoals infobrochures, magazines, website, sociale media, en nieuwsbrieven.

“Met Machtig Middelkerke willen we lezers een authentieke blik op het échte Middelkerke aanbieden. Géén gestileerde, gefotoshopte foto’s met dure modellen van gerenommeerde fotografen. Iedereen kan een fotograaf van Middelkerke zijn, ongeacht of je foto’s neemt met je gsm of spiegelreflexcamera”, zegt Pieter Devriendt van de persdienst. Na 5 jaar zijn er 335 geregistreerde fotografen en werden er meer dan 100.000 foto’s ingestuurd, die gebruikt werden in uiteenlopende publicaties. Deze tentoonstelling brengt een ode aan alle fotografen van Machtig Middelkerke en is van 20 december 2022 tot 8 januari 2023 in het Normandpark te bezichtigen.

Linda Naert: “Geen ervaring, gewoon kijken, zien en klik”

Linda Naert is een actieve vrouw, moeder en oma. Ze is sinds mei 2022 met pensioen, daarvoor was ze werkzaam in het psychiatrisch centrum in Beernem. Samen met haar man is ze al 17 jaar tweedeverblijver in Middelkerke. “In juni 2017 bracht ik een persoonlijk bezoek aan de redactie van Machtig Middelkerke. Ik werd vriendelijk ontvangen door Pieter Devriendt en kreeg alle info en goede raad. Daarna ging ik aan de slag. Geen ervaring, gewoon kijken, zien en klik.” Linda neemt foto’s van het kustleven. Een verhaal in of rond de foto vindt ze een belangrijk gegeven. “Mijn eerste foto waren mijn kleinkinderen, een tweeling en de trots van oma, op de site van de kinderboerderij. Die verscheen in juni 2017 in de Sirene, de nieuwsbrief en op de website. En op 6 oktober 2017 een foto in de krant van West-Vlaanderen/Zeewacht met het thema kindvriendelijk Middelkerke”, vertelt Linda. “En zo groeide dit verder. Ik maak nog steeds foto’s en probeer samen te werken met de fotografen van Machtig Middelkerke. We zijn één grote familie. Als we samen zijn, is er een supergoede sfeer.”

Filip Claeys: “Ik zoek niet naar de mooiste foto, maar naar het moment”

Filip Claeys (52) runt samen met zijn vrouw Katrien Goemaere de zuivelhoeve Ieperleedhof in de Fleriskotstraat in Leffinge. Tussen het vele werk door, vindt Filip nog de tijd om foto’s te nemen voor Machtig Middelkerke. “Ik heb altijd al liefhebberij gehad in de fotografie, maar steeds op amateuristische manier. Ik heb me er ook nooit echt helemaal in verdiept”, zegt Filip. “Ik heb altijd de momenten die zich voordoen op beeld willen vastleggen en zo is de liefde voor de fotografie ontstaan. “De eerste foto die ik nam en doorstuurde was The Navigator Monument, het Beaufortkunstwerk dat in Westende te bewonderen is. Tot mijn grote verwondering werd deze uitvergroot en in het bushokje uitgehangen. Dit is wel mijn meest bijzondere foto”, zegt Filip. Hij heeft geen enkele opleiding gevolgd, maar heeft wel een beetje aan zelfstudie gedaan. Op de vraag hoe je best een mooie foto neemt om door te sturen is het antwoord: “Het klinkt raar, maar ik zoek niet naar de mooiste foto. Ik zoek naar het moment. Het moet zich aanbieden. De lucht zit mooi, nu is het moment. Je moet er oog voor hebben.”

Marie-Louise ‘Malou’ Vansina: “Ik maak graag foto’s van de natuur zoals die erbij ligt”

Marie-Louise ‘Malou’ Vansina (74), een tweedeverblijfster uit Heverlee heeft een appartementje in Westende. Toen ze in de Sirene een oproep voor vrijwillige fotografen zag, heeft ze zich meteen aangemeld. “Je moet oog hebben om mooie foto te nemen en het beeld een beetje kunnen kaderen. Ik leg ook graag wat humor in mijn foto’s. Als ik iets grappigs zie op het strand, probeer ik dat vast te leggen. Maar ik ben altijd wel een beetje bevreesd om te dicht bij mensen te komen, want niet iedereen vindt het leuk om gefotografeerd te worden. Ik neem ook graag foto’s van de natuur zoals die erbij ligt. De mooie vormen in de duinen of een dag waarop de lucht en de zee zorgen voor mooi kleuren. Het kan soms simpel zijn. Regelmatig rondlopen in andere seizoenen. Kijken en zien”, is de tip die ze meegeeft. “Ik neem soms foto’s van hetzelfde onderwerp, verschillende keren na een storm. Dat ziet er telkens anders uit. Mijn mooiste foto vind ik een foto van de Rotonde toen het begon te schemeren. Niet in de volle zon. Ik vraag me dan af of iedereen dat mooi vindt”, besluit Marie-Louise.

Diane Coemans: “Aan de hand van foto’s zie je hoe de badstad verandert”

Diane Coemans (71) hoort bij de eerste lichting van de fotografen van Machtig Middelkerke. “Ik ga veel fietsen en wandelen en soms zie je iets waarvan je denkt, dat zie je zelden. Springtij, bijvoorbeeld, dat is iets wat je niet altijd ziet. In de week zag ik hier ganzen in de polders, iets speciaals. Een foto zegt soms meer dan woorden. Ik neem ook niet constant foto’s van het strand”, legt ze uit. Diane is tevens Belgian Coast Greeter en heeft van Westende haar specialiteit gemaakt. Ze woont in Westende, maar is van oorsprong Limburgse en komt al sinds haar 12de, sinds 1963, naar de kust. “Ik ben naar Westende blijven komen en heb altijd foto’s gemaakt. Zo zie je ook hoe een badstad in de loop der jaren verandert. Dat heeft toch iets speciaals, vind ik. Dat kan ik ook gebruiken voor mijn wandelingen”, vertelt ze. De bekende journalist Christophe Deborsu heeft een foto van haar gebruikt om Middelkerke te promoten als familiebadstad. “Ik nam een foto van een tweeling die familie is en toevallig was het die foto die hij gebruikte. Daar ben ik toch wel een beetje fier op”, besluit Diane.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier