Inwoners Stalhille houden protestactie tegen mogelijke hoogspanningslijn boven dorpsschool

Aan de dorpsschool in Stalhille werd geprotesteerd tegen de komst van een mogelijke hoogspanningslijn in het kader van het Ventilusproject. © Davy Coghe
Redactie KW

Dorpsschool ‘t Boompje in Stalhille (Jabbeke) bevindt zich in een zoekzone voor een mogelijke hoogspanningslijn en dat vinden de inwoners van het dorp op zijn minst verontrustend. Deze week hielden ze een protestactie. Ze hopen dat minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) die binnenkort een beslissing neemt in het Ventilusdossier naar hen luistert. “Een hoogspanningslijn boven een school is ongehoord”, klinkt het.

Binnenkort neemt minister Demir een beslissing in het Ventilusdossier, de nog te bouwen hoogspanningslijn die de gewonnen windenergie vanop zee aan land moet brengen. De hamvraag: komt de hoogspanningslijn bovengronds of ondergronds? Dorpsschool ’t Boompje zou daarbij in een zoekzone voor een hoogspanningslijn komen te liggen en daar zijn de buurtbewoners op zijn zachtst uitgedrukt niet over te spreken.

“Wij eisen sowieso dat de kabels op gelijkstroom ondergronds komen”, zegt Erik Blauwet, destijds medeoprichter van de ‘Werkgroep onder Hoogspanning’. “We willen allemaal groene stroom naar het binnenland, maar met de garantie dat de maatschappelijke overlast onder controle is. Dat kan alleen gegarandeerd worden met een ondergrondse lijn zonder gezondheidsrisico’s, visuele hinder van hoogspanningslijnen of pylonen, geluidsoverlast bij vochtige weersomstandigheden en dode vogels die slachtoffer worden van de draden. Ook de waarde van onze huizen in Stalhille blijft dan gegarandeerd.”

Er werden tijdens een protestactie informatieve flyers verdeeld onder de ouders van de schoolgaande kinderen. “Het is onverantwoord dat men hier hoogspanningslijnen wil trekken”, zeggen Jonas Wardenier (28) en Sophie Sanders (32). Hun kinderen van drie en vijf jaar zitten in ’t Boompje. “Wij hebben het gevoel dat geld boven gezondheid primeert. Is de gezondheid van onze kinderen dan niet belangrijk?.”

Steun van burgemeester

Ook burgemeester Frank Casteleyn (CD&V) was aanwezig op de protestactie. “Wij steunen deze actie”, stelt de burgemeester duidelijk. “Het is simpel: de lijn moet ondergronds. Ik richt me tot de fractie N-VA om met de minister te spreken. In Brussel probeert men er alles aan te doen om de lijn bovengronds te krijgen, maar een hoogspanningslijn boven een school, dat gaat er bij mij niet in.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier