Inwoners Nieuwpoort houden hart vast: zal de houten promenade verdwijnen?

Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) denkt dat de aanleg van gripstrips geen afdoende oplossing zal brengen.©Isabelle Vanhassel IV
Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) denkt dat de aanleg van gripstrips geen afdoende oplossing zal brengen.©Isabelle Vanhassel IV
Paul Bruneel

Is het denkbaar? Bestaat er echt een kans dat de houten promenade in Nieuwpoort verdwijnt? Bij nat weer is die spekglad en bijzonder gevaarlijk voor wandelaars en fietsers. Er zijn oplossingen, maar die gaan van halfslachtig tot peperduur. De beslissing ligt bij de Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Daar houdt men de lippen voorlopig op elkaar. Nieuwpoort houdt z’n hart vast.

De houten wandelpromenade is zonder twijfel een van de paradepaardjes van Nieuwpoort. Ze vormt niet enkel de verbinding tussen Nieuwpoort-bad en Nieuwpoort-stad, maar is ook een prachtige wandelweg, met aan de ene kant het water en aan de andere zijde het groen en de natuur. Probleem is wel dat bij regenachtig of vochtig weer het hout spekglad wordt en voor gevaarlijke toestanden voor wandelaars en fietsers zorgt.

Gripstrips

Het was oppositiepartij Pro Nieuwpoort die de kat de bel aanbond en op de gevaarlijke toestand wees. Pro Nieuwpoort kwam meteen aandraven met een voorstel om de promenade wandelveiliger te maken. Stijn Deschilder, medewerker van Pro Nieuwpoort, stelde voor om gebruik te maken van zogenaamde gripstrips, smalle stroken die vervaardigd zijn uit polyester en versterkt met glasvezel, met daarop een aluminiumkorrel.

Deschilder: “De gripstrips kunnen om de drie of vier groeven worden aangebracht. Dat zal ervoor zorgen dat er veel minder zal worden uitgegleden en deze methode is meteen ook een duurzame oplossing, die weinig aan het uitzicht van de paden verandert.” Het probleem stelt zich niet enkel op de wandelpromenade tussen stad en bad, maar ook onder de Langebrug.

Er zijn genoeg alternatieven. Wij willen niet dat het hout plaats moet maken voor verharding – Burgemeester Geert Vanden Broucke

Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) is zich bewust van het feit dat er zich een probleem stelt, maar denkt dat de aanleg van gripstrips geen afdoende oplossing zal brengen.

Een andere mogelijkheid is dat de volledige promenade wordt voorzien van een epoxylaag, maar dat is een heel dure bedoening. Er zijn mogelijkheden genoeg, maar sommige oplossingen gaan tot een kostenplaatje van 600.000 euro.

Borden en omwegen

Tijdens de jongste gemeenteraadszitting vroeg gemeenteraadslid Nicolas Vermote (Pro Nieuwpoort) aan het college wat de stand van zaken is.

Burgemeester Vanden Broucke: “Ik weet dat er bij de MDK een denkpiste loopt om het hout van de promenade te verwijderen en een verharding aan te brengen, maar dat is iets wat voor ons zeker niet kan. We willen de houten promenade behouden. Onder de Langebrug is de afstand veel minder lang en daar is er hetzelfde probleem, maar dat kan makkelijker en goedkoper worden opgelost. De promenade afspuiten is volgens mij niet haalbaar, en eigenlijk is het wel ook zo dat de fietsers niet mogen rijden op de wandelpromenade; zij kunnen naast de promenade hun weg vervolgen. Het regent natuurlijk ook niet altijd en we kunnen de mensen verwittigen door borden te plaatsen die aangeven dat het glad kan zijn bij vochtig weer. Bij zo’n weer kan ook de Dienstweg worden gebruikt, en er zijn er ook heel wat wegen in het park. Dit zijn allemaal alternatieven waarmee rekening kan worden gehouden. In alle geval willen we niet dat het hout plaats moet ruimen voor een verharding.”

MDK reageert zuinig

Het stadsbestuur dringt nogmaals aan bij de MDK om het probleem aan te pakken en een oplossing te vinden.

Bij de MDK was de reactie eerder zuinig: “Alles wordt nauwlettend afgetoetst en pas dan zal een beslissing worden genomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier