Inwoners krijgen spreekrecht op gemeenteraad in Izegem

Balder Clarys. © (foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Izegemnaars krijgen binnenkort de kans om een vraag op de gemeenteraad te stellen.

Bij aanvang van de raad wordt een half uur vrijgemaakt om maximum drie sprekers aan het woord te laten. Oppositiepartij Groen diende op de raad een amendement in om spreekrecht voor burgers officieel in het huishoudelijk reglement op te nemen. “We stellen dit voor omdat we iets willen doen aan de afstand tussen burger en politiek”, zegt fractieleider Balder Clarys. “De burgemeester heeft de hele tijd de mond vol van participatie. Hierbij wordt steeds verwezen naar het bevragen van de bevolking. Maar participatie werkt in twee richtingen. De Izegemnaar moet dus ook de mogelijkheid krijgen om zijn of haar punt op de gemeenteraad te kunnen maken.”

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) verduidelijkt: “Het spreekrecht voor burgers mag geen klachtenboetiek worden. Je kan bij wijze van spreke niet over twee losliggende tegels op je voetpad komen praten, maar wél over het voetpadenbeleid in het algemeen. Persoonlijke aangelegenheden moeten dan weer in het gesloten deel van de zitting besproken worden. Burgers die een voorstel willen lanceren of een gerichte vraag willen stellen moeten op voorhand wel een verzoekschrift in het stadhuis indienen.”

Op vraag van Groen zullen verslagen van gemeenteraadszittingen ook via de sociale media van de gemeente verspreid worden. Oppositiepartij StiP wil nog een stapje verder gaan en een adviescommissie rond participatie oprichten. “Deze moet zich bezighouden met alle participatietrajecten en zorgen voor de uitwerking ervan”, klinkt het. De meerderheid ging niet op het voorstel in.

Vlaams Belang is geen voorstander van de invoering van het spreekrecht. “Gemeenteraadsleden hebben de plicht naar de verzuchtingen van burgers te luisteren en die mee te brengen naar de raad. Doen ze dat niet, dan zijn ze in fout. Volgens Groen komt de burger dus onvoldoende aan bod en wantrouwt dus zijn eigen verkozenen.’

Burgemeester Maertens denkt er anders over. “Het spreekrecht kan daar wel degelijk een aanvulling op zijn”, meent hij.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier