Inwoners Ichtegem beslissen mee over nieuwe dorpskern

Dirk Lamaire, zaakvoerder van dorpscafé Den Hert, die mogelijkheden ziet voor de vrije zone tussen de kerk en het KSA heem.©GINO COGHE Foto Coghe
Dirk Lamaire, zaakvoerder van dorpscafé Den Hert, die mogelijkheden ziet voor de vrije zone tussen de kerk en het KSA heem.©GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Na Eernegem en Bekegem, nu toch al enkele jaren terug, wil het gemeentebestuur nu ook de dorpskern van Ichtegem vernieuwen. Vanaf 15 maart kunnen alle inwoners van Groot-Ichtegem, in het kader van een heus participatieproject, niet alleen hun zegje doen maar ook mee bepalen hoe de nieuwe dorpskern er zal uitzien. Een unicum voor deze gemeente.

“De markt van Ichtegem is aan vernieuwing toe”, vertelt schepen Magali Segers die verantwoordelijk is voor communicatie en participatie. “We willen van het centrum van Ichtegem een aantrekkelijke zone maken, waar het aangenaam vertoeven is. Voor dit project gaan we van start met een participatietraject waarin we omwonenden, handelaars, de verenigingen en andere geïnteresseerden uit de gemeente gaan betrekken. Dit traject bestaat uit vier stappen. In een eerste fase, die op 15 maart van start is gegaan, beginnen we met een brainstorming. De bevolking kan online op www.ichtegem.be of schriftelijk aan een infostand in het gemeentehuis in Ichtegem alle ideeën over het project kwijt binnen vijf thema’s: groen, ontmoeten/beleving, mobiliteit/verkeersveiligheid, locale economie en erfgoed.”

Stemmen in najaar

“Vanaf mei gaat een studiebureau aan de slag met alle ontvangen ideeën. Tijdens de tweede helft van 2021 worden de voorlopige plannen bekend gemaakt om ook daar de nodige feedback uit te lokken. Uiteindelijk in een laatste fase, in het najaar van 2021, wordt er door de bevolking gestemd. Het plan met de meeste stemmen zal daarna ook effectief worden uitgevoerd. Communicatie is in dit project belangrijk natuurlijk en daarom heeft elk gezin een folder over het project ontvangen. Elke fase zal afzonderlijk aangekondigd worden. En om de omwonenden en passanten uit de gemeente aan te zetten tot participatie hebben we zelfs banners geplaatst op en rond het Marktplein in Ichtegem.”

Dirk Lamaire (63), al bijna 30 jaar zaakvoerder van dorpscafé Den Hert pal aan de Markt, heeft ook zijn ideeën over de dorpskernvernieuwing. “Ik woon hier nu bijna 30 jaar en het is inderdaad tijd om de Markt eens aan te pakken”, weet Dirk. “Ik heb dan wel geen computer, toch trek ik met een aantal ideeën op papier naar het gemeentehuis. In de eerste plaats zou het veel aangenamer zijn, mocht er een halt kunnen geroepen worden aan het doorgaand verkeer. Waarom de Markt niet afsluiten vanaf de Pastorie tot aan de Engelstraat? Van 8.30 tot 9.30 uur telde ik 73 auto’s, daarvan moesten er maar twee op de Markt zijn. Ik zou dan ook een aantal parkeerplaatsen op de Markt schrappen en elders voorzien, bijvoorbeeld in de Koekelarestraat. De ruimte die zo op de Markt vrijkomt, kan ingevuld worden door een waterpartij, zitbanken of extra terrasruimte. De drie verkeersdrempels in de Engelstraat kan men dan misschien laten samensmelten tot een enkele groene zone. De zone naast de kerk en het KSA-heem kan gebruikt worden als ruimte voor allerlei activiteiten, zoals de avondmarkt, rommelmarkt of de kermis.”

Bedenkingen

“Het is natuurlijk een goede zaak dat de bewoners hun zeg kunnen doen, maar ik heb toch mijn bedenkingen bij de samenwerking met een studiebureau en vraag me af in hoeverre men werkelijk met de wensen van de bevolking zal rekening houden.” (RI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.