Inwoners hebben inspraak in toekomstplannen Zevekote: “Er mag wat meer leven in de brouwerij komen”

Nancy De Moor die ’t Kruideniertje uitbaat, hoopt dat er een echt dorpsplein worden ingericht, “waar mensen kunnen samenkomen en jongeren mogen rondhangen.”© TVA
Nancy De Moor die ’t Kruideniertje uitbaat, hoopt dat er een echt dorpsplein worden ingericht, “waar mensen kunnen samenkomen en jongeren mogen rondhangen.”© TVA
Redactie KW

De inwoners van Zevekote mogen meer dan een mondje meespreken in de opmaak van een nieuw masterplan. Zo moet de deelgemeente klaargestoomd worden met het oog op de toekomst. Hoe mag er bijvoorbeeld straks gebouwd worden en welke gemeenschapsvoorzieningen zijn nodig? Wij gingen luisteren naar enkele lokale stemmen en vingen enkele interessante ideeën op.

Zevekote is in alle opzichten de kleinste deelgemeente van Gistel: ze telt amper 600 inwoners en is 6,9 vierkante kilometer groot. De N367 Zevekotestraat – hoe kan het ook anders – is een belangrijke verbindingsweg tussen Gistel en het Middelkerkse hinterland, en snijdt het dorp eigenlijk in twee. Nu start het stadsbestuur van Gistel met een participatietraject om alle inwoners inspraak te geven bij de opmaak van een nieuw masterplan. Wat moet er gebeuren met het oude kloostergebouw? Welke invulling moet het pand van de vzw Arcade krijgen? Welke toekomst krijgt de site van de intussen verhuisde school De Rietzang? “We organiseren deze maand en in mei individuele gesprekken, terreinonderzoek en zogenaamde luistersessies om een goed beeld te krijgen van de uitdagingen voor Zevekote. Op ‘dorpsklap Zevekote’ van zondag 30 mei tot en met 2 juni werken we samen met alle inwoners de toekomst van het dorp concreet uit. In verschillende werksessies zal het ontwerpteam in dialoog gaan met de inwoners”, schetst schepen van Ruimtelijke Ordening Wim Aernoudt (N-VA).

Wij gingen nu al eens ons licht opsteken in Zevekote. “Ik vind het belangrijk dat jonge gezinnen kunnen aangetrokken worden, zodat lokale basisschool De Driespan over voldoende leerlingen beschikt. Bijvoorbeeld een cohousingproject met gemeenschappelijke tuin kan daar tot bijdragen”, vertelt Kristina De Backer, medezaakvoerster van hoevewinkel Milki in de Steenstraat. “Algemeen mag er ook wat meer aandacht zijn voor groen in de dorpskern. En een project dat de werkgelegenheid of bedrijvigheid verhoogt, zoals kantoren, zijn in mijn ogen ook welgekomen. Er mag gerust wat meer leven in de brouwerij komen.”

Dorpsplein voorzien

Nancy De Moor baat met ’t Kruideniertje de enige buurtwinkel uit – in oktober bestaat haar winkel trouwens 29 jaar. “Ideaal zou zijn, mocht er een echt dorpsplein worden ingericht, waar mensen kunnen samenkomen en jongeren mogen rondhangen – ( grapt ) als ze zich gedragen natuurlijk. Er kan dan bijvoorbeeld een marktje worden georganiseerd. Zevekote kan ook wel een extra winkel gebruiken, zoals een schoenenzaak of zo.” Tijdens onze wandeling in het dorp valt toch het vele (zware) verkeer langs de smalle Zevekotestaat op. “Het is hier niet altijd fijn wandelen of fietsen. Langs de centrale straat zijn de voetpaden vrij smal en is er weinig afstand tussen de huizengevels en het gemotoriseerd verkeer. Misschien kan daar ook eens worden over nagedacht”, merkt een bewoner op.

Goedkeuring masterplan

Na de zomer moet het masterplan concreet vorm krijgen. De laatste stap bestaat namelijk uit het uitschrijven van het plan waarbij de Zevekotenaars opnieuw betrokken zullen worden op 3 en 4 september. “Het masterplan voor Zevekote wordt vervolgens aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd tijdens het najaar van 2021”, besluit schepen Aernoudt. Het project wordt ondersteund door de provincie en de Vlaamse overheid.(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier