Inwoners Ettelgem sturen 19 suggesties binnen om dorpskern te vernieuwen

Naast de vraag naar verjonging en meer groen, blijft het al dan niet behouden van de kerk de Ettelgemnaars beroeren. (foto LIN) © (foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Nadat het stadsbestuur van Oudenburg twee bewonersvergaderingen had georganiseerd onder de noemer ‘Allen Ambassadeur voor Ettelgem’ kregen de inwoners van de deelgemeente tot 1 april de kans om hun ideeën en voorstellen in te dienen om zo bij te dragen aan de dorpsvernieuwing.

“Tijdens de maand april gaat het Team Omgeving van de stad aan de slag om alle binnengekomen ideeën en visies in een projectdefinitie te omschrijven”, legt burgemeester Anthony Dumarey uit.

“Deze projectdefinitie is de start van een samenwerking met de provincie West-Vlaanderen waarbij in het kader van een WinVorm-project drie architectenbureaus de kans krijgen om het dorp Ettelgem opnieuw uit te vinden. Hiervoor heeft de Ettelgemnaar al aangegeven dat er bepaalde zaken zeker en vast aanwezig moeten zijn: de school, de kerk, een dorpshuis, seniorenflats, betaalbare woningen, jeugdlokalen, veilige fietsinfrastructuur en volkstuintjes.”

Het onderwerp dorpskernvernieuwing leeft in Ettelgem, dat was te merken aan het grote aantal suggesties. Doorheen alle ideeën is er één rode draad: Ettelgem moet haar rust en gemoedelijkheid bewaren. Er is de zeer nadrukkelijke vraag naar meer groen, naar meer bomen en naar volkstuintjes. “Dat laatste wordt binnenkort gerealiseerd ter hoogte van de Romaanse kerk. Maar ook de betonnen open vlakte op de markt van Ettelgem dient dringend te vergroenen”, geeft de Oudenburgse burgemeester aan.

Ettelgem wil ook verjongen

“Maar Ettelgem wil ook verjongen: er kwamen heel nadrukkelijke vragen voor meer betaalbare gezinswoningen met tuin om zo de toekomst van het dorp veilig te stellen. Hierbij hoort ook een veilige inrichting van de Dorpsstraat met een fietsvriendelijk imago.”

Het zijn echter de school en de kerk die de Ettelgemnaren het meeste beroeren. Het stadsbestuur haalde in het voorjaar van 2019 een huursubsidie binnen van net geen 2 miljoen euro, waarmee er een gloednieuwe school kan worden gebouwd. De overgrote meerderheid van Ettelgem is dan ook voor dat idee gewonnen.

“Wat de kerk betreft zijn er drie duidelijke stromingen, zij die de kerk willen behouden, zij die enkel de toren willen behouden om zo toch het dorpszicht te bewaren en zij die kerk willen vervangen door een dorpshuis met een polyvalente ruimte voor erediensten”, aldus nog Anthony Dumarey.

“De stad voorziet ruim 5 miljoen euro voor de vernieuwing”

“Vanaf september gaan drie architectenbureaus aan de slag om elk een voorstel uit te werken voor Ettelgem. Een jury met vertegenwoordigers van de school, de kerk, de inwoners, de handelaars maar ook met professionele vertegenwoordigers zullen het finale project kiezen waarmee we aan de slag gaan. De stad voorziet ruim 5 miljoen euro voor de vernieuwing en om de Ettelgemnaars het dorp te geven dat ze verdienen. Ik wil nogmaals benadrukken dat het de inwoners zelf zullen zijn die finaal beslissen wat er gebeurt met hun dorp”, besluit de burgemeester.

(LIN/ foto LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier