Inwoners Brugse Mettenstraat verbinden woningen met vlammetjesslingers

V.l.n.r. Roland Hostyn, Zeppos Creyf, Yerma Creyf, Oda Creyf en Annelies Vanhollebeke. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse Mettenstraat in deelgemeente Sint-Kruis is mogelijk wel een van de warmste straten van Brugge. In aanloop naar de Warmste Week hebben de inwoners hun woningen verbonden met ‘vlammetjesslingers’.

In de Brugse Mettenstraat in Sint-Kruis bij Brugge wonen heel wat warme mensen, zoveel is duidelijk als we de straat binnenrijden. Die is namelijk van huis tot huis getooid met warme vlammetjes.

“Het idee is eigenlijk enkele weken geleden gerijpt op de vrijdagavond toen we premier Alexander De Croo (Open VLD, red.) op de televisie een semilockdown hoorden aankondigen”, zegt bewoonster Annelies Vanhollebeke.

Overbuurman

“Als er opnieuw zo’n moeilijke periode aankomt, lijkt het mij en mijn gezin wel belangrijk om toch voor wat warmte te zorgen. En waarom dan niet beginnen in de eigen straat. En toen we zagen dat er bij overbuurman Roland Hostyn al een affiche met het vlammetje van de Warmste Week aan zijn raam hing, kwam ik op het idee om iets te doen rond dit symbolische vlammetje.”

“Samen met onze kinderen Yerma, Oda en Zeppos heb ik zo’n tweehonderdvijftig vlammetjes getekend en uit stof uitgeknipt. Die hebben we dan aan elastiekjes bevestigd met stevige lijm en zo hebben we die, bij de bewoners die akkoord gingen en met hun hulp, aan de eerste verdiepingen van de woningen in de straat bevestigd. Zo komen we dus aan mooie ‘vlammetjesslingers’ die de straat versieren en ‘verwarmen’.”

Warme straat

Annelies toetste haar idee af met het straatcomité, dat onmiddellijk enthousiast was over het idee en er ook volop aan meewerkte. “Het is hier echt wel een warme straat. Iedere jaar organiseren we afwisselend een zomerfeest met barbecue en een nieuwjaarsreceptie”, vult Roland Hostyn aan.

“Dan wordt de straat autovrij gemaakt en we maken gebruiken van de speciale buurtcheques van Stad Brugge. Ik woon in de straat sinds 1978, al 42 jaar dus en heb me hier al altijd goed gevoeld. Iedereen kent hier elkaar en helpt elkaar waar mogelijk.”

Daar is ook Annelies het mee eens. “Ik ben afkomstig van Sijsele, hier vlakbij dus, en woon al twintig jaar in de straat. En ja, ook ik voel me hier heel goed. Ik hoop natuurlijk wel dat we zo snel mogelijk nog eens een écht feest kunnen vieren met de straat.” (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier