Inwijkelingen maken vlog over Harelbeke: “Moesten uitleggen waarom we hier kwamen wonen”

Julie Vanlerberghe (30) en Breyten Van Der Donck (29) zijn 2 inwijkelingen. (foto LOO)©LUDO-OSTIJN
Julie Vanlerberghe (30) en Breyten Van Der Donck (29) zijn 2 inwijkelingen. (foto LOO)©LUDO-OSTIJN
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Sinds 1 januari 2020 zijn Breyten Van Der Donck en Julie Vanlerberghe elke week te zien op YouTube met hun vlog ‘Waarom Harelbeke???’. “We werden verliefd op de stad maar moesten soms uitleggen waarom we hier kwamen wonen”, lachen ze.

Julie Vanlerberghe (30) en Breyten Van Der Donck (29) zijn twee inwijkelingen. Julie is van Roeselare en Breyten is van Gent. “Voor we een huis kochten in Harelbeke woonden we samen in Gent. Breyten woonde eerder al op vijf verschillende plaatsen, maar Harelbeke is zijn grote favoriet”, zegt Julie, die aan de universiteit van Gent communicatiewetenschappen en film- en televisiestudies deed. Breyten studeerde aan het RITCS in Brussel. Ze werken beiden in de film- en televisiesector: Julie als script supervisor en Breyten als eerste regieassistent. Op hun palmares staan onder meer Niets te melden, De Hopper en Undercover.

Het koppel woont in de wijk Zandberg en hebben een zoontje, Chip. “Hij is ook de baby op de schoot van de oude vrouw in de poster van i-mens én hij is de enige Chip geboren in België”, glunderen Julie en Breyten. In hun vrije tijd maken ze filmpjes en vloggen ze. “We maakten de vlog ‘Waarom Harelbeke???’ omdat veel van onze kennissen ons gek verklaren dat we elke dag zulke afstanden afleggen om naar ons werk te gaan. De filmsets waar we werken zijn vaak in Antwerpen, Brussel, Mechelen, de Kempen of Nederland. De Harelbeke-vlog is een antwoord op hun vraag, maar ook ons eerbetoon aan de stad waar we nu zo graag wonen en trots op zijn.”

6 euro per dag

Julie en Breyten werken zoveel mogelijk aan eigen scenario’s die ze graag willen verfilmen. “We kijken naar films, series en YouTube om inspiratie op te doen, al is dat ook deels beroepsmisvorming. Om te brainstormen gaan we graag wandelen in De Gavers. Ook proberen we onszelf af en toe uit te dagen met een challenge die dan kan uitmonden in een hobby, zoals yoga. Oorspronkelijk diende de vlog om voornemens voor het nieuwe jaar toen nog voor 2020 waar te maken, zodat we ons er zeker aan zouden houden. Dat is echter geëvolueerd naar een kijkje achter de schermen bij ons gezin. Hoe we een kind opvoeden, hoe we leven, koken, praten, reizen en uitdagingen aangaan. Zo hadden we onszelf eens uitgedaagd om budgettair te gaan leven met 6 euro per dag voor twee volwassenen. Hiermee deden we al onze inkopen. Onze buren hebben ons ook eens uitgedaagd om te leren dansen in verschillende soorten stijlen. Zo’n uitdagingen zorgen vaak voor hilarische momenten”, vertellen ze. “Tot nu toe zijn de reacties op de vlog allemaal positief en zijn de mensen blij dat Harelbeke de positieve aandacht krijgt die het verdient.”

Vrolijke groet

De vlog loopt onder de naam Corn Unpopped. “Wat we fascinerend vinden aan Harelbeke is dat het een stad is waar je het gevoel hebt dat mensen je echt welkom heten. Zoiets is broodnodig, zeker in deze tijden. Harelbekanen zijn altijd vriendelijk naar anderen toe en we proberen dan ook dit gevoel terug te geven”, vertellen Julie en Breyten. “Als we willen oversteken, zwaaien we bijvoorbeeld uitbundig naar de auto’s. We doen dit altijd en overal, maar we merken dat het in Harelbeke altijd leuk gevonden wordt. Als we mensen kruisen in De Gavers klinkt er ook steevast een vrolijke groet.” Ook met hun buren kan het koppel het goed vinden. “Onze buren zijn echt vrienden geworden en dat voelt zo goed. We krijgen binnenkort aan de ene kant nieuwe buren en we zijn heel benieuwd om hen beter te leren kennen. In Gent kenden we onze onderburen zelfs niet.”

Chique gekleed

Over de vlogs zelf is niet altijd veel nagedacht. “Meestal zijn de vlogs ingevingen van het moment of het verderzetten van persoonlijke avonturen. Af en toe proberen we wel een thema in onze vlogs te steken. Een nieuw dieet proberen, Sinterklaasbrieven schrijven in naam van Chip, ons huis verbouwen, gebarentaal leren,… Tijdens de quarantaine hebben we ons eens een week chique gekleed om gewoon dagelijkse dingen te doen. Het breekt de sleur en liet mensen lachen. We hebben beiden ook corona opgelopen en hebben daar een vlog over gemaakt, want we willen niets uit de weg gaan of het mooier laten lijken dan het is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier