Inval neemt intrek in leegstaande panden Krottegem in Roeselare

De vzw Inval start een tijdelijk creatief buurthuis op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. Daarvoor kregen de initiatiefnemers een jaar lang twee panden in bruikleen van het stadsbestuur.

Bart Wybo, Bart Camerlynck, Brecht Maes en Pierre Clarysse, initiatiefnemers van vzw INVAL, voor de gebouwen op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. (foto SB) © Stefaan Beel

Op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt staan enkele leegstaande panden die eigendom zijn van de stad Roeselare. Waarschijnlijk worden de woningen in de nabije toekomst geïntegreerd in een nieuw woonproject op de site Damman-Croes en de oude bibliotheek. De gebouwen liggen er de jongste tijd wat verwaarloosd bij en er zijn al sporen van inbraak, vandalisme, sluikstorten en brandstichting.

“Daar willen we graag iets aan doen”, vertellen Toon Wybo en Bart Camerlynck. “Die langdurige leegstand heeft een negatieve invloed op ons marktplein. Met enkele enthousiastelingen hebben we een vzw opgericht en zijn we naar het stadsbestuur getrokken met een plan om aan de leegstaande panden een tijdelijke culturele invulling te geven. En we kregen meteen groen licht. We krijgen de huisnummers 38 en 40 op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt alvast voor een jaar ter onzer beschikking. Met een vrijwilligersploeg hebben we de twee gebouwen ondertussen opgeruimd.”

“Met vzw Inval willen we een jaar lang een bruisende culturele ontmoetingsplek organiseren in Krottegem. Naast een eigen programmatie zoals culinaire activiteiten en optredens zullen er ook enkele ‘vaste’ bewoners intrekken die er tijdelijke ateliers, werkplaatsen, oefenruimtes en een muziekatelier zullen creëren. In de grote tuin kunnen jeugdbewegingen hun ding doen. We hebben ook al contact met enkele sociale organisaties die graag van ons initiatief gebruik willen maken om een zinvolle dagbesteding aan te bieden aan jongeren.”

“Met Inval willen we ons aansluiten bij andere succesvolle initiatieven op Krottegem zoals de Krottegemse Ransels, Breda Jazz, Kippegem of de boomhut.”

Inval gaat voor het eerst open nu zondag 6 oktober tijdens de Krottegemse Rommelmarkt. Openen doen ze plechtig om 11.19 uur op het balkon met special guest Luc Dufourmont bekend van Bevergem waarna de deuren openstaan voor het grote publiek. (BCR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.