Intieme herdenkingstocht voor Dylan Lommens (17)

Familie en vrienden van Dylan verzamelden aan Spikkerelle om rode en witte ballonnen op te laten. © foto JS
Redactie KW

Zondagnamiddag hebben vrienden en familie een herdenkingsdag gehouden voor Dylan Lommens (17), de jonge Waarmaardenaar die exact een jaar geleden overleed na een ongeval met zijn brommer in de Vierkeerstraat in Heestert.

Een week na Dylans’ overlijden organiseerde zijn stiefzus Lesley-Ann meteen een ‘Ride for Dylan’. Meer dan driehonderd brommende motoren brachten toen hulde aan de veel te jong gestorven Waarmaardenaar. Ook dit jaar wilde Lesley-Ann iets soortgelijks organiseren, maar de coronahetze strooide roet in het eten.

“Niet erg, met minder is het zelfs intiemer”, bleef de familie positief, en zo geschiedde. Vandaag volgden uiteindelijk zo’n zeventigtal mensen de herdenkingsroute, een fractie van het oorspronkelijk verwachte aantal. Maar eerst werd Dylan in de voormiddag in intieme kring herdacht, in het huis van zijn papa Steven Lommens, waar ook het clubhuis van de Dax-vereniging ‘Dylan’s Club’ ondergebracht is.

Van daaruit trok iedereen naar de plaats van het ongeval. Allen in het rood, de lievelingskleur van Dylan, allen op ronkende motoren en Dax-brommers. Ook Dylans vuurrode Pontiac Firebird kon uiteraard niet ontbreken. Bij de herdenkingssteen werden bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken, op de achtergrond klonk ‘Op de weg’, een lied van de Nederlandse artiest Jack, en Dylans ‘chanson de route’.

De plek waar alles gebeurd is

Een emotioneel moment, vooral voor Steven, Dylans papa. “Vannacht, op het uur van het ongeval, zijn we hier met z’n tienen naar toe getrokken. Dat was een schoon moment. Voor mij ligt hij ook niet op het kerkhof, maar hier. Dit is de plek waar alles gebeurd is.”

Na de herdenkingssteen werd het graf van Dylan bezocht, op het kerkhof in Stasegem. Café ‘T Boldershof, in Zwevegem, was rond half vier de volgende stop. “Een traditie”, vertelt plusmama Cynthia. ” ‘s Zondags trekken we altijd naar Stasegem. En dan komen we naar hier, om te bekomen. Ondertussen zijn de uitbaters van ‘T Boldershof echte vrienden geworden.”

Ook Dylans beste vrienden, Massimo (17) en Thibo Geenens (18), reden in het zog van de rode Pontiac richting Zwevegem. Ook voor hen is het heengaan van Dylan nog steeds onwerkelijk. “Iedereen beleeft zo’n dag als deze anders”, zegt Massimo.

Verzot op meetings

“Maar ik ben er zeker van dat Dylan hier ongelooflijk blij mee was geweest. Hij had er zélf van genoten”, vult Thibo aan. “Dylan was verzot op meetings. We hebben aan onszelf ook beloofd om dit ieder jaar te doen. Zo eren we onze maat met wat hij het liefste deed.”

Uiteindelijk trok de rode brigade -het druiligere weer en de grijze wolken hadden inmiddels plaats gemaakt voor de doorgebroken zon- naar Spikkerelle, waar iedereen een witte of rode ballon (rood was Dylans lievelingskleur, red.) liet opstijgen. Ook Avelgems burgemeester Lut Deseyn en schepen Caroline Valcke (GBA – Gemeentebelangen) kwamen de familie even hun steun betuigen.

Daarop verdween de vuurrode slang richting Orroir, de eindhalte, om uit te puffen in de schaduw van het café van Cynthia’s vader. Daar werd er geklonken en gedronken op Dylan. “Opdat hij nooit zal worden vergeten.”

(JS/ foto-video JS)

https://www.youtube.com/watch?v=JOoiERK6uAQ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier