Interview met Esther Maas en haar opvolger bij De Schakel Dave Van Robays: “Mooie uitdaging”

De nieuwe directeur van De Schakel Dave Van Robays en afscheidnemend directeur Esther Maas. Voor allebei opent er zich een nieuwe wereld in de Vlaamse cultuursector. © DJW
Redactie KW

Esther Maas (39) verlaat als directeur na dertien jaar met een nieuwe uitdaging op zak cultuurcentrum De Schakel waar ze als opvolger van Ria Merlier verder bouwde aan wat nu een van de meest gerenommeerde cultuurcentra in Vlaanderen is. Vanaf woensdag 2 januari is de nieuwe directeur Dave Van Robays (42) officieel in dienst en zal hij samen met een team van stafleden en medewerkers (in totaal 21) het toekomstig beleid van de Schakel uittekenen.

Esther, je sluit 13 jaar De Schakel af. Wat is je volgende uitdaging?

Esther Maas: “Het wordt iets helemaal nieuws voor mij. Vanaf Nieuwjaar ga ik samenwerken met Alexander Vantournhout uit Roeselare, een kunstenaar en danser die ook thuis is in de wereld van het circus of de circusacrobatie en daarvoor een artistieke opleiding volgde. In de sector is hij al een bekende naam. Momenteel is hij Artist in Residence in de Vooruit. Voor hem moet ik een professionele (dans)compagnie op poten zetten die de komende tijd eigen producties op de podia brengt.”

“Dit is voor mij een geweldige uitdaging en meteen ook iets helemaal anders dan wat ik de voorbije 13 jaar deed. Er komt heel wat bij kijken. Onder andere ervoor zorgen dat er zich dansers interesseren in het project. Daarnaast ook het administratieve werk, de samenstelling en aanvraag van subsidiedossiers, de uitbouw van programmaties en dergelijke meer. En dat allemaal op professionele basis. Ik ga daarvoor werken in de Vooruit. Toch in eerste instantie. Later zien we wel. Het is de bedoeling dat de nieuwe danscompagnie zelf een vaste stek vindt. Ook dat is een van mijn opdrachten.”

Dave, jij bent straks de nieuwe directeur van de Schakel. De tweede man in die functie sinds 1982 toen de eerste directeur Frank Algoed onverwacht overleed. Ben je thuis in de sector?

Dave Van Robays: “Jawel, momenteel ben ik nog programmator Podiumkunsten in cultuurcentrum De Factorij in Zaventem. Ik werk er twee jaar en zal de opgedane ervaring kunnen gebruiken voor mijn nieuwe opdracht in de Schakel. Of ik lang heb moeten nadenken om de stap te zetten? Neen, zeker niet. Het komt niet elke dag voor dat je zo’n kans krijgt om in een cultuurcentrum als de Schakel directeur te worden. Zoiets laat je niet liggen.”

“De Schakel betekent iets in Vlaanderen en heeft al heeft wat verwezenlijkt in de cultuursector. Ook belangrijk is dat Waregem voor mij als Gentenaar toch wat dichterbij ligt dan Zaventem. Da’s aardig meegenomen. Nog voor ik in Zaventem aan de slag ging was ik acht jaar aan het werk bij Het Entrepot in Brugge. Dat is een creatief, open huis voor jongerencultuur en een kunstenwerkplaats voor jonge kunstenaars.”

Esther, je maakte vanop de eerste rij verschillende culturele hoogtepunten mee in Waregem. Welke herinneringen hou je daar aan over?

Esther: “Recent nog de opening van Zuidboulevard. Met de collega’s hebben wij daar goed werk geleverd en een mooie programmatie opgezet die veel belangstelling kreeg. Top was dat. Daarnaast waren er ook vele nieuwe, misschien wel kleinere projecten die verrassend en in zeker opzicht vernieuwend waren voor het cultuurcentrum. Maar ik bouwde ook verder op wat mijn voorganger Ria Merlier heeft gerealiseerd. En dat was al heel wat.”

“Belangrijk is ook dat wij de voorbije jaren samenwerkingsverbanden met andere cultuurcentra zoals bijvoorbeeld Kortrijk hebben gesmeed. Boven dat alles bleef kwaliteit primeren. En in Waregem weten ze dat zeker te waarderen. Dat bewijst het grote aantal abonnees dat wij elk seizoen mogen verwelkomen. Het zijn er meer dan 2.000. Ik verlaat de Schakel zeker op een van zijn hoogtepunten. En ik laat het achter in goeie handen. Voor mijn opvolger Dave volgt nu een mooie toekomst.”

De nieuwe directeur krijgt volgend jaar meteen een serieus dossier op zijn bureau: de vernieuwing en uitbreiding van De Schakel met inname van de grote ruimte waar tot voor twee jaar de stadsbibliotheek onderdak vond en momenteel nog enkele weken de tijdelijke kunstenwerkplaats Biblab is gevestigd.

Dave, Hoe ga je dat dossier aanpakken?

Dave: “Voor mij komt het er nu in eerste instantie op aan dat ik mij weet te oriënteren in Waregem, dat ik kennis maak met het stadsbestuur, de verenigingen, de organisaties. Dat zal zeker het werk van de eerste maanden zijn. Tegelijk komt dat grote dossier er aan. Daar ben ik van op de hoogte. Zeker voor de Schakel zelf wordt het een goeie zaak dat het centrum uitbreidt, dat er nog meer ruimte is voor allerlei activiteiten. Maar ik moet dat zelf nog allemaal eens heel goed van nabij bekijken.”

“Intussen heb ik met Esther al samengewerkt en ben ik nog bezig aan de volgende seizoensprogrammatie. Die van 2019-2020. Die ligt helemaal in het verlengde van de voorgaande jaren, krijgt ook dezelfde insteek, van het klassieke aanbod tot jong en experimenteel. Heel gevarieerd, dus. Maar altijd blijven focussen op kwaliteit.”

Intussen is het team van medewerkers door de pensionering van de generatie van de eerste Schakeljaren grondig vernieuwd. Enkele bekende gezichten blijven uiteraard op post.

Dave, toch zal je eerst grondig kennis moeten maken met de interne werking van het centrum?

Dave: “Veel mensen leren kennen, veel met de collega’s overleggen en praten: dat is zeker een van mijn eerste taken. Ik denk dat je toch zeker een volledig jaar nodig hebt om met alles en iedereen vertrouwd te raken. Daarvoor kan ik mijn opgedane ervaring in de sector echt goed gebruiken. Ik blijf nadruk leggen op kwaliteit.”

Esther, je helpt nog een laatste project afronden, het wintercircus Compagnie Equinote dat van woensdag 19 tot zondag 23 december zijn tentendorp heeft aan de stadionvijvers.

Esther: “Het worden boeiende voorstellingen met acrobaten en dieren. De voorstellingen zijn zo goed als uitverkocht. Elke voorstelling is goed voor 400 toeschouwers. Na Aalst is het pas de tweede keer in Vlaanderen dat Equinote optreedt. Ik kan dus met een gerust gemoed afscheid nemen van Waregem.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier