Internetfraudeur steelt identiteit van nietsvermoedende man uit Bredene

Redactie KW

Jef Castelein, medewerker van onze krant en website en OCMW-raadslid in Bredene, zag recent zijn identiteit ‘gestolen’ door een man die beweert uit Zweden te komen.

Het was een Nederlandse vrouw die Jef liet weten dat zijn foto’s misbruikt werden door iemand die zegt uit Zweden te komen. Op alle accounts van de man staat een foto van Jef, zelfs op de dating-app Tinder. “Hij verspreidt een vreemd verhaal over hoe hij geld uit Turkije naar Nederland wil versluizen om ermee naar Syrië te gaan. Hij had hiervoor contact met ene Marianne op Tinder”, zegt Jef. “Omdat er beneden op de foto nieuwsbredene.be stond in het Nederlands – een site die door mij wordt gevoed en beheerd – rook ze onraad. Ze zocht de website op en zag onmiddellijk dat er iets niet klopte. Ze heeft contact opgenomen om me te waarschuwen. Het leek eerst een vreemd verhaal en ik heb al via Skype met haar gebeld om zeker te zijn dat ik niet bedot werd. Die vrouw heeft weliswaar niets gevraagd, ze wou me blijkbaar oprecht waarschuwen.”

Internetfraudeur steelt identiteit van nietsvermoedende man uit Bredene

Jef diende al klacht in bij de politie. “Ik wil dit niet zomaar laten passeren. De foto’s zijn intussen van Facebook verdwenen, maar er werd onder meer een foto gebruikt met mijn kleindochter. Daar kon ik echt niet mee lachen. Ik wil ook zeker zijn dat mijn reputatie niet besmeurd wordt. Ik wil duidelijk maken dat ik hier niets mee te maken heb.”

Jef wil met zijn klacht ook andere mensen waarschuwen. “Die man kon foto’s van mij gemakkelijk terugvinden omdat ik een open Facebookprofiel heb. Als OCMW-raadslid en dus publiek figuur wil ik dat mensen mij gemakkelijk kunnen contacteren. Ik wil nu andere mensen waarschuwen voor de foto’s die ze op internet plaatsen.”

Internetfraudeur steelt identiteit van nietsvermoedende man uit Bredene

Als we de naam van de ‘Zweedse man’ via Google zoeken, duiken er nog websites op waar foto’s van Jef gebruikt worden in een vreemde context. “Ik heb voorlopig weinig schade opgelopen door het voorval, maar ik zou dat graag ook zo houden. De politie heeft gezegd dat ze via Marianne zullen proberen om de identiteit van de man te achterhalen,” aldus nog Jef.

(LB – foto LB)

De Facebookfoto werd ondertussen verwijderd, maar de foto duikt nog op op andere websites

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier