Internetfenomeen Jietse verlangt naar de zomer: “Maar eerst nog goed binnenblijven aub!”

21 worden tijdens de quarantaine? Dat vier je zo! © Jietse Pauwaert
Olaf Verhaeghe

‘Kik, jis daar nu weere die veugle.’ Het is maar een van de vele hilarisch herkenbare zinnen die West-Vlaamse moeders zeggen die Jietse Pauwaert bundelde in al even hilarische filmpjes op Twitter en Instagram. Ook nu, tijdens de coronaquarantaine, blijft Jietse inspiratie vinden in zijn omgeving. “We zitten er allemaal in, dus het is sowieso heel herkenbaar voor iedereen. Al denk ik toch dat de meeste mensen corona zus, quarantaine zo ondertussen wel beu zijn.”

Wie door de Twitter of Instagramfeed van Jietse Pauwaert scrollt, zal ongetwijfeld op een van zijn filmpjes stoten. Het concept is even simpel als geniaal: na-apen hoe West-Vlaamse moeders of leerkrachten cliché na cliché spuien. Van die herkenbaarheid maakt hij zijn online handelsmerk, ook in deze quarantaineperiode.

Mogen we of kunnen we eigenlijk wel lachen met het coronavirus?

“Ik vind van wel, ik vind dat je met alles wat gebeurt of wordt gezegd op een bepaalde manier moet kunnen lachen. Humor is uiteindelijk de manier bij uitstek om het allemaal wat draaglijker te maken. Natuurlijk is er een grens, al ligt die voor iedereen elders. Je moet die als maker voor jezelf ietwat voorzichtig zoeken. Het is een beetje aftasten, hé. De ziekte zelf of mensen die er heel rechtstreeks door getroffen zijn, daar blijf je van af, vind ik. Ik ga daarnaast ook nooit grapjes maken over mensen die heel bewust netjes in hun kot blijven en de maatregelen perfect opvolgen. Of met mensen die nu net wel keihard doorwerken. Je mag de ernst van het virus niet kleineren, vind ik.”

Maar lachen met het feit dat we allemaal in diezelfde quarantaine zitten, kan wel?

“Zeker. Waarom niet? We moeten er allemaal door, hé. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Net dat maakt het weer enorm herkenbaar. En dat vind ik wel geestig. (lacht) Mensen hebben dat ontsnappen in humor nodig. Dat merk je wel. Het meeste wat ik zelf maak, gaat ook net over dat heel herkenbare. De kleine dingen die iedereen meemaakt, ziet of hoort, maar waarbij niemand eigenlijk ooit echt stilstaat. Dié probeer ik eruit te halen. Daar ga ik het liefst op in. Al denk ik toch at veel mensen, na een dikke drie weken, corona zus en quarantaine zo wel beu raken. Ik verlang alleszins al naar het moment dat alles weer een beetje normaal wordt.” (lacht luid)

Zag je zelf ook al goede grappen of filmpjes passeren sinds de start van de maatregelen?

“Twitter en Instagram staan vol met zalige dingen. Je kan er bij wijze van spreken uren zoet mee zijn. Volg je Jens Dendoncker en wat hij samen met Lauren en hun katten doet? Zalig toch! Die is echt massa’s grappig bezig. De quarantaine brengt bij velen het beste naar boven.”

Jietse Pauwaert werd maandag 21.
Jietse Pauwaert werd maandag 21. “Ik heb mijn verjaardag gevierd met een Whatsappero.”© gf

“Ik voel dat ik wel nood heb aan sociaal contact, aan mijn vrienden zien”

“Ook TikTok is de jongste weken heel leuk om te volgen. Het is misschien nog net een jongere generatie dan de mijne, maar je ziet het groeien. Het leuke aan dat platform is dat iedereen dezelfde kansen krijgt om te scoren. Niet dat het enkel om dat scoren gaat, maar dankzij dat algoritme in TikTok kan je plots in de spotlight komen te staan, zonder dat je daarvoor al een grote schare volgers nodig had. Dat werkt volgens mij ook wel positief op de creativiteit.”

Voel jij je zelf creatiever nu je hele dagen thuis zit?

“Goh, dat is moeilijk om te zeggen. Ik maak of post iets als ik vind dat ik leuks te vertellen heb. Ik sta niet zo heel bewust stil bij wat ik wanneer online breng. Als het komt, dan komt het. En komt er even niets, dan is dat maar zo.”

Hoe ga jij om me copycatgedrag? Met mensen die jouw type filmpjes en humor nadoen en er nu zelf mee scoren?

“Wat ik doe, is niet superorigineel, hé. ‘t Is niet dat ik mezelf zo filmen terwijl ik typische uitspraken van ouders of leerkrachten herhaal, heb uitgevonden. Ik vind dat zeker niet erg dat anderen dat ook doen. Zolang iedereen zich maar amuseert. Ik heb nog altijd mijn eigenheid. En ik doe het ook in ‘t West-Vlaams, hé. Dat kunnen ze in Antwerpen sowieso al niet nadoen.(lacht)

Hoe groot is de impact van corona en de maatregelen op jouw leven?

“Ik volgde hiervoor ook al thuisonderwijs, dus op dat vlak is er voor mij niet zo heel veel veranderd. Maar in het weekend voelt het toch anders aan. Geen jeugdbeweging, je kan niet uitgaan. Een pintje drinken met de maten zit er niet in. Vooral dat gebrek aan sociaal contact buiten je familie is wat wennen. Ik voel dat ik daar wel nood aan heb. We hadden ook binnenkort een boysweekend gepland, maar dat kan dus niet doorgaan… ‘t Is niet dat ik me verveel, maar soms wil je gewoon even je vrienden zien. Maandag was het mijn 21ste verjaardag. Die hebben we gevierd met een man of 30, via videochat. Een Whatsappero heet dat tegenwoordig zeker? Eigenlijk wel heel leuk om te doen.”

Waar verlang je het meest naar?

De strandbars. Zonder twijfel! De zon erop. Drankje erbij. Niets moet, alles mag. Ik denk dat we allemaal een tikkeltje harder zullen genieten van de zomer. Als we tenminste nu nog heel even binnenblijven!”

Jietse Pauwaert – sinds maandag is hij 21 – woont in Knokke-Heist samen met zijn ouders, zijn twee zussen Iebe (22) en Lieke (25) en zijn oma. Met Tiem (26) heeft hij nog een oudere broer. Jietse studeert marketing-communicatie, maar is vooral bekend om de grappige filmpjes die hij post op sociale media waarin hij West-Vlaamse moeders of leerkrachten imiteert en de meeste clichématige uitspraken herhaalt. Hem volgen kan op Twitter via @jietsepauwaert of op Instagram via @jietse_pauwaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier