Internationale Tweedaagse voettocht bestaat 50 jaar

Op de foto Jacques Demeyere (schepen Zuienkerke), Wim Cools (schepen Zuienkerke), Annelies Dewulf (schepen Zuienkerke), Alain De Vlieghe (burgemeester Zuienkerke), Luc Henau (stichter) Vera De Waegenaere (voorzitter), Tille Baert (bestuurslid), Pieter Corneille (bestuurslid). © DM
Redactie KW

De Internationale Tweedaagse van Vlaanderen, een toeristische voettocht die plaatsvindt op zaterdag 4 en zondag 5 mei, bestaat 50 jaar en viert haar gouden jubileum met een speciale jubileumwandeling over 50km op zaterdag 4 mei. In de stadsbibliotheek is er een terugblik in foto’s op de voorbije 50 jaar.

“Het idee van een georganiseerd wandelevent bracht ik mee uit Nijmegen waar ik gedurende mijn legerdienst en later met de Blankenbergse scouts deelnam aan de Vierdaagse”, vertelt Luc Henau die in 1969 de allereerste Blankenbergse Tweedaagse organiseerde. “We telden toen 505 deelnemers. In onze piekperiode, eind de jaren 80, vonden meer dan 11.000 wandelaars de weg naar Blankenberge. Na 50 jaar kunnen we rekenen op zo’n 8.000 trouwe stappers en meer dan 170 gedreven medewerkers die we in maart bedankten met een etentje”, vertelt Luc Henau.

Veel herinneringen

“Hoe ik terugkijk op 50 jaar Tweedaagse? Met veel emoties en nog meer herinneringen. Het allermooiste is dat je op de stapschoenen kan kennis maken met een enorme variëteit aan mensen. Wie komt in het dagelijks leven in contact met Chinezen, Australiërs, Letten, Japanners, Esten …en noem maar op?”

“Aan de negatieve zijde van de medaille staat het overlijden dat we betreurden tijdens onze 40ste editie. Tien jaar geleden verloor een wandelaar tijdens de voettocht het leven. We werden toen overvallen door de media met de vraag of wandelen nog verantwoord was. Terwijl uit alle onderzoeken blijkt dat wandelen heel belangrijk is voor de gezondheid.”

“Ondertussen blijft wandelen hot. In Blankenberge hebben we bovendien het voordeel dat we onze wandelaars een uniek traject kunnen aanbieden langs de vloedlijn, door de duinen en de vlakke polders. Bovendien kost wandelen niet veel geld. Met een paar goede stapschoenen kan je al op weg”, vertelt voorzitter Vera De Waegenaere die goed nieuws heeft voor de liefhebbers van lange afstand.

Wie komt in het dagelijkse leven in contact met Australiërs, Letten of Chinezen…?

“Op zaterdag 4 mei hebben we een speciale jubileumwandeling van 50km uitgestippeld. Deze unieke wandeling, die de deelnemers in Klemskerke en Bredene brengt, start om 7 uur. De 42km start om 8 uur. Wie de 7, 15 en 24km verkiest, kan starten vanaf 10 uur. Op dat moment is er ook een officiële groepsstart op de Markt en in het Leopoldpark. Samen met de Propere Strandlopers houden de geëngageerde wandelaars tijdens onze Tweedaagse het strand plasticvrij. Jongeren kunnen met het verzamelde afval kunstwerkjes ontwerpen.”

“Onze tweedaagse wandeltocht is meer dan wandelen. We verwennen de deelnemers met bevoorrading, gebakken vis, ovenkoeken met vers gebakken spek of hoofdvlees, drankjes en zelfs een streekbiertje. Muziekgroepen en een wandelende fanfare houden er het wandeltempo in. In Zuienkerke, is er in het gemeentehuis een tentoonstelling over de geschiedenis van 50 jaar doortocht van onze Tweedaagse en kan je kennis maken met oude ambachten en een prondelmarkt.”

Feestpark De Voetjes

Voor oud en jong is er het feestpark ‘De Voetjes’. Daar wordt voor iedereen ontspanning aangeboden met onder andere een schminkstand, glitter tattoos, springkastelen, kinderdisco en afwisselend optredens.

Top op the bill is de feestelijke intocht op zondag omstreeks 15.30 uur. Daarna worden verdienstelijke wandelaars in de bloemetjes gezet en kan je napraten op de Blankenbergse terrasjes.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier