Internationale luchthaven Knokke blijft gesloten in 2019: “Mikken op weerbestendig event in 2020”

Er komt voorlopig géén vervolg aan de ‘Short Take Off & Landing’-wedstrijd op het strand van Knokke-Heist. Aanvankelijk pakte de organisatie uit met een tweede editie tussen 16 en 19 mei, maar in samenspraak met het gemeentebestuur werd dat alsnog een halt toegeroepen. “Het is de bedoeling om in 2020 terug te keren met een groter en vooral weerbestendiger event”, zegt schepen van Strand Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen).

© MM

Knokke-Heist was tussen 14 en 17 juni vorig jaar het decor voor een absolute wereldprimeur. Voor het eerst probeerden vliegtuigjes op een zo kort mogelijke afstand op te stijgen en te landen op een strand. Het gemeentebestuur was laaiend enthousiast en hoopte dat het event kon uitgroeien tot een jaarlijkse publiekstrekker. De weergoden dwarsboomden echter de plannen tijdens de eerste editie. Samen met heel wat organisatorische problemen, zorgde dat ervoor dat de ‘Short Take Off & Landing’- wedstrijd geen absolute voltreffer was. Toch liet de organisatie snel verstaan dat er in 2019 een nieuwe editie zou komen. Na samenspraak met het gemeentebestuur worden die plannen nu alsnog on hold gezet.

Terug in 2020

Schepen van Strand Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen) benadrukt dat het gemeentebestuur ondanks de problemen tevreden was over de eerste editie. “Organisatorisch waren er uiteraard wat kinderziektes en het weer was verre van ideaal. Maar ik heb wel het gevoel dat alle neuzen van de betrokken instanties sindsdien in dezelfde richting staan”, aldus Wittesaele. De wedstrijd wordt dan ook niet definitief in de koelkast gestoken. Sterker: in 2020 komt er een vernieuwd concept en zullen opnieuw vliegtuigjes te bewonderen zijn op het strand. “Het is de bedoeling om er tegen dan een grootser, maar vooral weerbestendiger evenement te creëren. Ook bij minder goed weer moet het publiek verwend kunnen worden door randanimatie. Denk daarbij aan activiteiten in het casino of vliegtuigsimulatoren op het strand zelf”, gaat Wittesaele verder.

Weinig marge

In theorie zouden de aanpassingen op enkele maanden tijd rond kunnen komen. “Alleen staan de getijden van de zee ons niet toe om het event gewoon een paar maanden op te schuiven. Op dat vlak is er weinig marge. Daarom is er beslist om meteen te mikken op volgend jaar. Het geloof dat de wedstrijd een blijvend succesverhaal kan worden, is nog steeds intact. De reacties vorig jaar waren, als er gevlogen werd, enthousiast en het is en blijft een spektakel dat in de hoofden van de mensen blijft hangen”, besluit de schepen.

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.