Internationale erkenning AZ Delta als traumacentrum: “En dat dankzij ons fantastisch team”

Dokter Lukas Steverlynck (uiterst links) en hoofdverpleegkundige Nele Verbrugghe (derde van links) met een deel van het spoeddienstteam. © Stefaan Beel
Redactie KW

Deze week heeft AZ Delta, campus Roeselare, een internationale erkenning gekregen als supraregionaal traumacentrum. Dit kwaliteitslabel wordt uitgereikt door de DGU (Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie). “Deze erkenning is het resultaat van de inzet van ons hooggekwalificeerd multidisciplinair team dat 24/24 en 7/7 paraat is om topzorg op het hoogste niveau te kunnen aanbieden. Wij zijn het derde ziekenhuis in Vlaanderen dat dit label krijgt”, aldus dokter Lucas Steverlynck en hoofdverpleegkundige Nele Verbrugghe.

Op de spoeddienst van AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout onder de algemene leiding van dokter Bjorn Hardy werken een 100-tal verpleegkundigen. “In Roeselare zijn dat er een 60-tal, we tellen 26 spoedartsen die op de drie campussen werken. Al enkele jaren zijn we bezig met intensieve training van al die mensen. Voor de opleidingen binnen de dienst kregen we een extra pluim van de auditeur. Deze nodige expertise bekomen we door een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen doorgedreven en frequent te trainen volgens specifieke ontworpen procedures. Uit studies bleek dat de overlevingskans in Engeland na de introductie van hun Major Trauma Centre, steeg met 19 procent.”

Flexibel team

In 2019 werden door het team in Roeselare 218 ernstige trauma’s behandeld. “Met ons team zijn we in staat om twee zware trauma’s tegelijk op te vangen. Als er een zich een ramp voordoet, dan kunnen we nog extra mensen oproepen. We beschikken over een flexibel team,” legt Nele Verbrugghe uit.

Ook in materiaal werd ferm geïnvesteerd. “Zo beschikken we over een toestel dat in een minuut tijd een liter bloed kan toedienen. In onze MUG beschikken we over toestellen om al echo’s uit te voeren. Zo kunnen we de spoeddienst op de hoogte brengen van een eventuele bloeding en waar die zich situeert.”

Een Formule 1-rit

Maar terwijl de spoeddiensten uitrukken, zit men in Roeselare al niet stil. “Je kan het vergelijken met de Formule 1 en de mensen die klaarstaan bij een pitstop. Terwijl wij de patiënten op de plaats van het ongeval gaan halen om snel naar het ziekenhuis te brengen, is de spoeddienst op de hoogte gesteld en wordt hier alles voor dat specifieke trauma in gereedheid gebracht. Zo wordt bijvoorbeeld de dienst radiologie verwittigd, een operatiekamer in gereedheid gebracht, het spoedteam in paraatheid gebracht en bloed klaargelegd“, omschrijft dokter Steverlynck.

AZ Delta speelt hiermee in op de KCE-studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, waarbij men tot de conclusie komt dat de zorg voor zwaargewonden te verspreid is. In de studie werd ook vastgesteld dat er een gebrek is aan goeie registratie en dat de opvang van zwaargewonden best georganiseerd wordt in ziekenhuizen waar de nodige expertise en specifiek, goed uitgerust materiaal aanwezig is. Licht- en matiggewonde patiënten kunnen nog steeds in andere ziekenhuizen behandeld worden. De ernstig gewonden vragen echter zoveel extra organisatorische uitdagingen, dat centralisatie hiervan gerechtvaardigd is.

Onze toekomstvisie?

“Natuurlijk zal het vlotter werken zijn nadat we in april 2020 zullen verhuisd zijn naar de nieuwe campus in Rumbeke, waar ook een helihaven komt. Dat de patiënt centraal staat, is namelijk ook architecturaal vertaald: de scanners en het operatiekwartier zijn vlakbij de boxen waar de zwaargewonden opgevangen worden.”

“Met onze centrale ligging in West-Vlaanderen, naast de belangrijkste verkeersas en het bewijs van onze goede organisatie, willen we de traumazorg verder uitbouwen in samenwerking met de noodcentrale en omliggende ziekenhuizen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier