Interbellumwoning Roeselare wint de Onroerenderfgoedprijs 2021

© KRIS VANDEVORST foto onroerenderfgoedprijs.be
Redactie KW

De interbellumwoning in Roeselare van architect Joseph De Bruycker wint dit jaar de Onroerenderfgoedprijs. Dat laat bevoegd minister Matthias Diependaele weten.

De prijs stond dit jaar in het teken van erfgoed dat niet publiek toegankelijk is. Uit 28 kandidaten nomineerde een externe jury herenhuis Hotel d’Udekem d’Acoz in Leuven, de interbellumwoning door Joseph De Bruycker in Roeselare en de villa Mon Désir in Wemmel als laureaten. Uit die lijst is nu de woning in Roeselare als winnaar gekozen. Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. De winnaar ontvangt daarbovenop 12.500 euro, dus 15.000 euro in totaal.

Het erfgoedpand in Roeselare wint ook de publieksprijs op basis van een poll waaraan meer dan 5.000 mensen deelnamen. Het gaat om een driegevelwoning uit 1932 in opdracht van de heer De Buscher-Declercq, de eigenaar van betonbedrijf Declercq.

De jury looft dat de eigenaars de woning kochten met problemen als waterinsijpeling, gebrekige isolatie en niet-origineel aluminium schrijnwerk. Ze hebben volgens de beoordeling de juiste mensen onder de arm genomen en steevast gekozen voor behoud en restauratie, ook al was vervanging soms makkelijker of goedkoper.

De vrijwilligers van Natuurpunt Lommel ontvangen van de jury een eervolle vermelding. Zij werken al meer dan veertig jaar aan het behoud en herstel van de vloeiweiden van de Grote Watering. (Belga)

© foto onroerenderfgoedprijs.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier