Intensieve zoektocht naar de Lichterveldse ‘wolf’ Hummer

Hanne Boucquez en haar vriend op stap met de vermiste Saarlooswolfhond Hummer.
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Hummer, de wolfhond van Hanne Boucquez, is sinds 27 december weer op vrije voeten. Hanne mobiliseerde een uitgebreid team om haar geliefde viervoeter terug te vinden, maar evident blijkt dat niet te zijn. “Hij is enorm schuw, dat is nu eenmaal het oerinstinct van de wolf dat bovenkomt”, weet Hanne.

Vier keer al wist Hummer de voorbije tijd te ontsnappen uit zijn verblijf in de Lichterveldse Hazelstraat. Met Hummer bedoelen we uiteraard geen Amerikaanse auto, maar wel de 2,5 jaar oude Saarlooswolfhond van Hanne Boucquez (33). Haar viervoeter is sinds 27 december op stap, terwijl Hanne alle middelen inzet om hem terug te vinden. Zo waren er de voorbije week meerdere speurteams – met gespecialiseerde speurhonden – op zoek naar Hummer.

Kwam zelf terug thuis

“Eerst en vooral wil ik benadrukken dat wij de eerste keren helemaal niet wisten dat Hummer ontsnapt was. Ik weet dat er mensen zijn die nu negatief reageren, maar we lezen over die reacties”, vertelt Hanne.

“Ik zag eerder al foto’s van een loslopende wolfhond op Facebook passeren, maar dacht dat het om een soortgenoot ging. Er wonen namelijk twee zussen van onze hond in de buurt. Hummer zat bovendien gewoon naast mij op dat moment. Wat bleek achteraf? Hij had een gat gemaakt in de omheining en kwam zelf enkele keren terug naar onze tuin.”

Door de pootafdrukken weten we zeker dat Hummer bij een vijver in Groenhovebos geweest is

“Zo hadden wij er geen idee van dat hij soms alleen op wandel ging. Na zijn laatste uitstap werd het gat dichtgemaakt, maar op 27 december slaagde hij er dus in om een nieuw gat te maken er net naast. Je mag de kracht van zo’n wolfhond dan ook niet onderschatten. Zelfs de tralies van zijn bench kunnen hem niet tegenhouden. Het spreekt voor zich dat we zullen investeren in een industriële omheining zodra Hummer terug thuis is. Nu laten we het voorlopig bij het oude, in de hoop dat hij zelf terugkeert naar de vertrouwde omgeving.”

Recent verhuisd

Hoewel de wolfshond al 2,5 jaar oud is, begon hij pas recent met zijn ontsnappingen. “Dat komt wellicht door het feit dat wij pas verhuisd zijn van Pittem naar Lichtervelde”, verklaart Hanne, die ervan overtuigd is dat hij geen gevaar vormt voor anderen. “Ik snap dat mensen schrikken, want hij lijkt heel erg op een wolf, maar Hummer is absoluut niet gevaarlijk. We hebben dan ook nog nooit een bijtincident of zoiets gehad. Integendeel, hij is bijvoorbeeld dol op kinderen. Tegenover volwassenen is hij wel enorm schuw. Zelfs van mijn eigen vriend zou hij op dit moment wellicht weglopen. Dat is nu eenmaal het oerinstinct van de wolf dat bovenkomt. Indien mensen hem zouden zien, hoeven ze zeker niet bang te zijn. Ik zou adviseren om hem niet te benaderen – anders loopt hij gegarandeerd weg – en mij meteen op te bellen. Zelf vermoed ik dat hij ergens een hol gemaakt heeft dat we moeten vinden. Als ik daarbij de wacht houd, is dat misschien onze beste kans.”

Sporen in Groenhovebos

Dat eventuele hol zou zich bijvoorbeeld in Groenhovebos kunnen bevinden, want daar zijn woensdag nog sporen van Hummer teruggevonden. “Er zijn meerdere teams op stap met speurhonden en ik neem ook mijn chihuahua mee, want zij zijn beste maatjes. De andere mensen mobiliseerden we dankzij de Facebookgroep voor mensen met een Saarlooswolfhond. De honden herkennen de geur van Hummer.”

De voorbije week gingen heel wat sympathisanten met speurhonden op zoek naar Hummer.
De voorbije week gingen heel wat sympathisanten met speurhonden op zoek naar Hummer.

“We vonden ook al enkele pootafdrukken. Aangezien de middelste kussentjes van een wolfhond doorlopen – wat anders is bij een gewone hond – zijn de afdrukken vlot herkenbaar. We weten daardoor zeker dat hij bij een vijver in het Torhoutse Groenhovebos geweest is, waar onder meer hertjes langskomen. Er was op oudejaarsavond ook een melding vanuit Ruddervoorde en zelfs in Ronse dachten ze Hummer misschien gezien te hebben, maar die kans is eerder klein. Toch is iedere melding meer dan welkom, want we willen onze hond absoluut terugvinden. We hebben dan ook de politie, het Blauwe Kruis en alle dierenartsen in de buurt gecontacteerd. Zelf slaap ik nauwelijks nog sinds Hummer weggelopen is. Ik werk ‘s nachts en ga overdag zoveel mogelijk op zoek. Zowat anderhalf uur per dag probeer ik te slapen omdat ik ‘moet’ van mijn vriend, maar ik kan niet stoppen met aan Hummer te denken.”

Wie info heeft over haar hond Hummer kan Hanne Boucquez bereiken op het telefoonnummer 0472 62 77 62.

Al een tiental meldingen bij ‘Welkom wolf’

Bij het meldpunt voor wolven in België reageren ze niet verbaasd op het nieuws over de ontsnapte wolfhond. “Bij elke ontsnapping van een wolfshond regent het meldingen bij ons”, aldus Jan Loos van ‘Welkom wolf’. “Zo kregen we nu ook een tiental meldingen in regio Torhout, al weten de mensen blijkbaar stilaan dat het om een wolfhond gaat. Het aantal meldingen neemt namelijk af. Voor onze organisatie zijn ontsnapte wolfhonden natuurlijk een nachtmerrie, want wij proberen net de echte wolven in kaart te brengen. Toch snap ik de onterechte meldingen wel, want sommige wolfhonden lijken écht goed op een wolf. Zeker op nachtbeelden is het verschil heel moeilijk zichtbaar. Het zijn erg schuchtere én intelligente dieren, die net daardoor goed aan mensen weten te ontsnappen. Als ik de meldingen zie, schrik ik er soms wel van dat er zoveel wolfhonden ‘s nachts op pad zijn zonder baasje.”

Meer info: www.welkomwolf.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier