Inspraakronde Ventilus afgesloten: adviezen verzegeld voor evaluatie

© Getty Images
Stefan Vankerkhoven

De inspraakronde over het West-Vlaams Ventilus-project is afgesloten. De Vlaamse overheid en netbeheerder Elia zullen de komende maanden alle ingediende adviezen en opmerkingen evalueren.

Tot donderdagavond 27 juni hadden alle West-Vlamingen de tijd om opmerkingen in te sturen over de plannen van netbeheerder Elia. De West-Vlamingen konden ook online hun opmerkingen en grieven uiten.

Hoeveel adviezen en bezwaren uiteindelijk ingediend zijn, kan Tom Demeyer, woordvoerder van netbeheerder Elia, nu nog niet zeggen: “Alle formulieren die in de betrokken gemeenten ingediend werden, zijn verzegeld. Ze zijn nog niet geteld. Een koerier zal ze de eerstkomende dagen naar het Departement Omgeving van de Vlaamse Gemeenschap brengen. De komende maanden worden alle opmerkingen geëvalueerd. In het najaar zullen de Vlaamse Regering en Elia samen communiceren over die evaluatie.”

Risico’s

Via het Ventilus-project moet meer duurzame energie van de windparken op zee naar het binnenland getransporteerd worden, als volgende stap in een energieneutraal Vlaanderen. Voor dit 380 kilovolt hoogspanningstraject wordt tussen Oostende, de Stevin-as in Zeebrugge en Avelgem een 82 kilometer lange luchtlijn voorzien.

Het precieze tracé ligt nog niet vast. Maar diverse actiegroepen en burgerplatforms hebben zich de voorbije maanden omwille van de mogelijke gezondheidsrisico’s en de visuele hinder openlijk gekant tegen het project. Eerder deze maandag verklaarden de burgemeesters van Brugge, Zedelgem, Torhout, Oostkamp, Wingene, Lichtervelde, Ardooie en Izegem al dat ze geen nieuwe hoogspanningskabels in hun gemeente willen.