INSPECTEUR JPT (71): Onenightstand met Knokse kelner werd Ann fataal

Kelner Wim Van De Sijpe kreeg 25 jaar celstraf. © Foto Belga
Redactie KW

Na twee weken voordien elkaar voor het eerst te hebben ontmoet in een café in Knokke doken kelner Wim Van De Sijpe en Ann Lycke de koffer in. Toen ze hem tijdens het vluggertje vernederde, doodde hij haar.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.Knokse

Het West-Vlaamse assisenhof veroordeelde eind september 2004 de toen 35-jarige Knokse kelner Wim Van De Sijpe tot 25 jaar opsluiting voor doodslag op de 46-jarige Ann Lycke. De beschuldigde had het slachtoffer pas twee weken eerder leren kennen.

Wim Van De Sijpe is nu 46 jaar. Volgens zijn advocate, de Antwerpse strafpleiter Liliane Verjauw zou de man intussen moeten vrij zijn.

“Ik deed iets doms”

“Ik heb iets doms gedaan.” Met deze woorden belde de 33-jarige kelner Wim Van De Sijpe uit Knokke-Heist in de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 augustus 2002 de lokale politie op. Een uurtje voordien had hij de 46-jarige Ann Lycke gewurgd en de keel overgesneden in haar studio in de Meerminlaan, de residentiële wijk rond het Knokse Albertstrand.

Ann Lycke, die van Blankenberge afkomstig was, woonde sinds haar huwelijk met haar Franstalige echtgenoot Christian Franck in mei 2001 in een flat op de eerste verdieping van een appartementencomplex in de Meerminlaan. Christian Franck was haar derde man. Op 18-jarige leeftijd trouwde ze met haar jeugdliefde Remi V.. Ze kregen een dochter. Na elf jaar liep het huwelijk spaak. Ann Lycke trouwde nadien met een textielfabrikant uit Maldegem.

Slachtoffer Ann Lycke.
Slachtoffer Ann Lycke.© Foto JPT

Na vijftien jaar strandde ook dit huwelijk. De vrouw kampte in die periode met huwelijksproblemen en dronk te veel. Ze vond uiteindelijk een toevlucht bij haar derde partner Christian Franck.

Telefoonsnoer rond de hals

Ann Lycke ontmoette haar toekomstige moordenaar, die zij naar verluidt al een veertiental dagen kende, in het nabijgelegen café Chiva’s, dat zich in dezelfde Knokse laan bevindt. Een keer in de week, op maandagavond ging Ann Lycke er iets drinken.

Liliane Verjauw (l.) en Ilse Buyst, advocaten van de beschuldigde.
Liliane Verjauw (l.) en Ilse Buyst, advocaten van de beschuldigde.© Foto Belga

De uitbater behoorde tot haar vriendenkring. Dader Wim Van De Sijpe, die een opleiding van slager-spekslager genoot, was afkomstig uit Geraardsbergen, maar werkte nog maar sinds kort als (extra) kelner in het café Viking op de zeedijk aan het Albertstrand.

“Na de vrijpartij greep de beschuldigde een telefoonsnoer en wurgde Ann. Hij nam vervolgens een broodmes en sneed haar keel over”

Maandagavond 25 augustus, kort voor middernacht, verliet Ann Lycke café Chiva’s. Haar echtgenoot Christian Franck, beheerder van vennootschappen, kwam omstreeks 0.30 uur thuiskwam en zag zijn vermoorde vrouw in een zetel in de living liggen. Ann Lycke was naakt, had een telefoonsnoer om de hals en was de keel overgesneden.

Vernederd tijdens de vrijpartij

Christian Franck verwittigde onmiddellijk de Knokse politie. Die had inmiddels ook een telefoontje gekregen van Wim Van De Sijpe, waarin hij meldde dat hij “iets stoms” gedaan had.

De zes advocaten van de burgerlijke partijen met onder anderen Thomas Vandemeulebroecke, Kati Deschoenmaker, Sabine Lantsoght en Kathleen Coen.
De zes advocaten van de burgerlijke partijen met onder anderen Thomas Vandemeulebroecke, Kati Deschoenmaker, Sabine Lantsoght en Kathleen Coen.© Foto Belga

Een opsporing naar de herkomst van dat mysterieuze telefoontje leidde naar de dader. Hij werd nog diezelfde nacht opgepakt en legde vrij snel bekentenissen af. Tussen Van De Sijpe en An Lycke bestond er geen liefdesrelatie. De man had nochtans gehoopt iets met Ann Lycke te kunnen beginnen, maar ving bot. Na het bezoek aan de Chiva’s hadden ze in haar flat seksuele betrekkingen. Het is nooit duidelijk geweest of dat spontaan ging of evenwel of Van De Sijpe met een list was binnengegaan en haar daartoe dwong. Ann Lycke kon weliswaar flirterig overkomen en kreeg graag complimentjes van de mannen, maar ze kende haar grenzen. Het was ‘een ongeluk’ die avond om nogmaals Wim Van De Sijpe te ontmoeten. Anns extraverte karakter werd haar uiteindelijk fataal.

“Ann kon flirterig overkomen en kreeg graag complimentjes van de mannen, maar ze kende haar grenzen. Die avond liep ze echter in haar ongeluk”

Het motief voor de moord bleek erg banaal te zijn. Volgens Wim Van De Sijpe maakte Ann Lycke tijdens het vrijen een vernederende opmerking. “Als je dat nog één keer zegt, ga je eraan”, zou de dader gesnauwd hebben. Ook zou ze hem 250 euro voor de seks hebben gevraagd. Toen de vrouw opnieuw de beledigende woorden uitte, wurgde en keelde Wim Van De Sijpe haar met een broodmes. Na de feiten pakte Wim Van De Sijpe de sigaretten van het slachtoffer en is hij nog een paar pinten gaan drinken.

Verliefde dader gokte verkeerd

Meesters Liliane Verjauw en Ilse Buyst, advocaten van Wim Van De Sijpe, pleitten de uitlokking. Volgens hen wees het slachtoffer hun cliënt op een erge manier af. Hij beschouwde het als een regelmatige vernedering.

Assisenvoorzitter Boudewijn Desmet.
Assisenvoorzitter Boudewijn Desmet.© Foto Belga

De verdediging trachtte de jury in de rol van haar cliënt te laten inleven. Zo wezen beide advocaten onder meer op de losbandigheid van het slachtoffer. De burgerlijke partijen hadden bij de aanvang van de pleidooien gevraagd om niet het proces van het slachtoffer te maken. ,,Ann Lycke werd afgeschilderd als een vrouw van lichte zeden of een veredeld animeermeisje. Ann was dat helemaal niet. Zij had het recht om een pint te drinken en zelfs één te veel, maar daarom moest ze nog niet worden gedood”, pleitte Rik Demeyer, advocaat van Christian Franck. “Het is geenszins zo dat Ann hem meegelokt heeft naar haar appartement. Zij hadden geen liefdesrelatie met elkaar. Ann was niet het type vrouw dat slippertjes maakte met mannen op café.”

“Ann was niet het type dat slippertjes maakte met mannen op café. Schilder haar ook niet als een vrouw van lichte zeden af”

Het openbaar ministerie wees op het leugenachtige karakter van de beschuldigde. Procureur-generaal Luc Strypsteen vroeg zich af waarom hij nu wel kon worden geloofd. Voor het openbaar ministerie was het bijzonder klaar.

Procureur-generaal Luc Strypsteen.
Procureur-generaal Luc Strypsteen.© Foto Belga

Van De Sijpe wilde Lycke dood en voegde de daad bij het woord. ,,Hij heeft zelfs bekend. Tijdens zijn eerste verhoor verklaarde Van De Sijpe dat hij de indruk had dat ze verliefd was of het zou worden. Later voegde hij eraan toe dat hij verkeerd had gegokt. Zo eenvoudig is het”, aldus procureur- generaal Strypsteen. Hij vorderde 20 jaar opsluiting. Volgens de openbaar aanklager waren er geen verzachtende omstandigheden voor de beschuldigde, die door de psychiater als een leugenaar en erg gevaarlijk werd omschreven. Eerder stak Van De Sijpe al eens zijn huis in brand voor een deurwaarder zijn inboedel kon opschrijven.

Het hof en de jury hielden bij de strafbepaling rekening met de meedogenloze vastberadenheid waarmee Wim Van De Sijpe handelde, de gruwelijkheid van de feiten en het strafverleden van de beschuldigde. Hij kreeg een celstraf van 25 jaar.