INSPECTEUR JPT (66): Blankenbergse macho gijzelt en schiet ex dood

Toen zijn vriendin Cathy Vanvooren definitief met hem brak, drukte Patrick Dumont het pistool tegen haar buik en haalde de trekker over. Cathy bekocht de scheiding met haar dood.

Patrick Dumont. © Foto Belga

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

De juryleden en het hof van assisen betoonden in mei 2004 geen medelijden met de toen 48-jarige dakwerker Patrick Dumont. Die schoot op kerstdag 2001 zijn 35-jarige (ex-)vriendin Cathy Vanvooren in Blankenberge neer. Patrick Dumont kreeg levenslang. “De zwaarwichtigheid van de feiten, het totale gebrek aan normbesef en het zware leed, dat Dumont de familie van het slachtoffer aandeed, zijn niet vreemd aan deze straf”, noteerde Jef Vanoutryve, die voor de Krant van West-Vlaanderen het proces volgde.

Patrick Dumont, nu 58 jaar, zit nog steeds zijn straf uit.

Haar benen bengelden uit de auto

Op die bewuste kerstdag verliet Cathy Vanvooren omstreeks 16.30 uur in gezelschap van Natasha De Maesschalk en Arlette Gryp het Fabiola-ziekenhuis in Blankenberge. Het trio bezocht er vader Vanvooren, die er was opgenomen voor een blindedarmontsteking. Plots stond Cathy oog in oog met haar gewezen vriend Patrick Dumont.

Dumont lokte haar in zijn wagen, waarna een felle discussie ontstond. Cathy opende na een tijd het portier om de wagen te kunnen verlaten en riep om hulp. Ze werd evenwel door Dumont tegengehouden. Toen Natasha De Maesschalk en Arlette Gryp naderden, richtte Dumont een wapen op hen. Toen beide dames terugdeinsden, stoof Dumont met de wagen weg, Cathy, met de benen uit de auto, meesleurend. Een kwartier later arriveerde hij aan de spoedafdeling van het Fabiola-ziekenhuis, waar hij Cathy, getroffen in de buik, ‘afleverde’. De politie werd gealarmeerd. Toen een patrouille ter plaatse kwam, gaf Dumont zich gewillig over. Hij had nog steeds de revolver in de linkerhand vast.

Meester Filip Van Hende verdedigde de dader.
Meester Filip Van Hende verdedigde de dader.© Foto Belga

Op tweede kerstdag overleed Cathy Vanvooren. De kogel, die een slagader, een lichaamsader en een darm had doorboord, zorgde voor een inwendige bloeding die de vrouw fataal werd.

“De zwaarwichtigheid van de feiten, het totale gebrek aan normbesef en het zware leed dat de moordenaar de familie van het slachtoffer aandeed, zijn niet vreemd aan de zware straf: levenslang”

Haar familie – met haar gehospitaliseerde vader – moest machteloos toezien hoe ze de strijd met de dood verloor. Patrick Dumont werd aangehouden, het onderzoek opgestart.

Een eerlijk en spontaan meisje

Cathy Vanvooren werd op 17 augustus 1966 in Gent geboren. Haar vader was dokwerker in de Gentse haven. Haar moeder Jenny Schelstraete baatte enkele jaren een herberg uit, maar stopte daarmee toen de tweede dochter in 1971 werd geboren. Nadat Cathy de middenschool had gevolgd, leerde ze voor kapster. Na haar leercontract werkte ze nog tien jaar in het kapsalon Charme in de Arteveldestad.

Meester Walter Vansteenbrugge vertegenwoordigde de burgerlijke partijen.
Meester Walter Vansteenbrugge vertegenwoordigde de burgerlijke partijen.© Foto Belga

In 1988 ging ze in Wondelgem samenwonen met Danny V., een jeugdvriend die ze al zes jaar kende. In 1992 kregen ze hun dochtertje. Nadat het koppel in 1995 uit elkaar ging, leerde Cathy in 1997 Patrick Dumont kennen. Cathy was als een eerlijk en spontaan meisje, maar volgens haar familie veranderde haar karakter toen ze met Dumont begon om te gaan.

De relatie verzuurde

Patrick Dumont groeide op in een gezin met acht kinderen. Vader was beroepsmilitair. Hij liep school tot zijn veertiende en ging toen werken. Vanaf zijn vijftiende begonnen de moeilijkheden. Hij werd agressief en ongehoorzaam. Op verzoek van zijn ouders werd hij zelfs naar het rijksopvoedingsgesticht in Ruiselede gestuurd. Hij was er pas achttien toen hij de een jaar jongere Gerda L. leerde kennen. Uit hun relatie werd op 1 juni 1978 een zoon geboren. In 1981 liep het huwelijk op de klippen.

Psychiater Hans Hellebuyck had het over Dumont als een typische psychopaat met een opgeblazen zelfbeeld.
Psychiater Hans Hellebuyck had het over Dumont als een typische psychopaat met een opgeblazen zelfbeeld.© Foto Belga

Dumont begon toen cocaïne en heroïne te gebruiken. Uit verschillende relaties kreeg hij nog een zoon en een dochter. Inmiddels vertoefde hij, voor hij in 1997 Cathy Vanvooren leerde kennen, met tussenpozen ongeveer vijf jaar in de gevangenis. Bij het graven in zijn gerechtelijke verleden bleek dat Dumont een palmares opbouwde van meer dan veertig veroordelingen voor diverse misdrijven, waaronder veertien keer levenslang rijverbod om altijd opnieuw rond te rijden zonder rijbewijs.

“Volgens de aangestelde wapendeskundige Eric De Durpel werd het wapen à bout touchant afgevuurd. Dat betekent dat het bij het schot tegen het lichaam van Cathy werd gedrukt”

Toch leken deze twee tegenpolen aanvankelijk samen te gaan. Ze gingen samenwonen in Gent en namen er een café over, dat ze De Balie doopten. Cathy zorgde voor de uitbating. Patrick Dumont werd zelfstandig dakwerker. Het duurde niet lang of de verhouding verzuurde.

INSPECTEUR JPT (66): Blankenbergse macho gijzelt en schiet ex dood
© Foto Belga

Cathy leed onder het feit dat haar ex-vriend Danny V. het hoederecht over hun dochtertje kreeg. Dat weet ze aan het feit dat Dumont voor het tv-programma Telefacts had verklaard dat hij al achttien jaar cel achter de rug had, daar waar het er in feite maar acht waren. In de eerste maanden van 2001 ging het met de relatie steil bergaf.

“Hij wist wat hij deed”

Na een af-en-aan-spelletje verhuisde Cathy in september 2001 naar Blankenberge, waar haar ouders toen woonden. Ze maakte er op 21 december kennis met Johan D. M., de zoon van vrienden van haar ouders, maar ze werd voortdurend door Dumont met sms-berichten en telefoontjes bestookt. Geregeld daagde Dumont ook op in Blankenberge tot het op de bewuste kerstdag escaleerde.

Dumont legde na zijn aanhouding verschillende verklaringen af. Eerst beweerde hij dat zijn wapen toevallig was afgegaan. Ten slotte bekende hij dat hij de trekker bewust had overgehaald. Volgens de aangestelde wapendeskundige Eric De Durpel werd het wapen à bout touchant afgevuurd. Dat betekent dat het bij het schot tegen het lichaam van Cathy werd gedrukt. Het feit dat Dumont zijn revolver schietklaar was en dat hij twee dagen voor de feiten aan een getuige verklaarde Cathy te zullen vermoorden, deed de Gentse substituut procureur Willem De Pauw besluiten dat hij met voorbedachten rade handelde. Patrick Dumont stond dan ook terecht voor moord.

Een stoet van Gentse volkse getuigen

Het feit dat zowel de dader, als het slachtoffer uit het Gentse afkomstig waren, zorgde ervoor dat op het assisenproces een stoet van Gentse getuigen zijn verhaal kwam doen. Dat leidde geregeld tot hilarische toestanden. Temeer daar ze zowat allen afkomstig waren van De Muide, Het Rabot, de wijk Walem en de Wondelgemstraat, buurten waar heel wat kleurrijke figuren wonen. Toen die dan nog geregeld in het ‘plat’ Gents uit de hoek kwamen, konden voorzitter Koen Defoort, openbaar aanklager Willem De Pauw, de jury en een groot deel van het publiek bij momenten met moeite volgen. Dat konden meesters Filip Van Hende en Walter Vansteenbrugge, die respectievelijk de beklaagde en de burgerlijke partijen vertegenwoordigden, dan weer wel want zij werken aan de Gentse balie.

“Patrick Dumont beschouwde zijn vriendinnen als zijn bezit. Hij deed met hen wat hij wou, vooral aftroeven”

Zo bleek telkens weer dat Dumont een man was die deed wat hij wou, geregeld zijn vriendinnen sloeg, kinderen verwekte waar hij dan niet meer naar omkeek en uitermate jaloers was. Alles, ook zijn vriendinnen, beschouwde hij als zijn bezit. Hoe het dan kwam dat die dames hem verlieten, maar toch altijd terugkwamen ? “Hij was altijd gul met cadeaus en attenties en wist wat een vrouw op seksueel vlak nodig had”, was steevast het antwoord. “Maar wegens zijn agressiviteit dienden ze altijd op tijd afstand te nemen.”

Assisenvoorzitter Koen Defoort.
Assisenvoorzitter Koen Defoort.© Foto Kurt

Over het slachtoffer daarentegen niets dan goed. Cathy was een vriendelijke gedienstige meid die met iedereen overweg kon. Bij Dumont bleef ze omdat ze schrik had om bij hem weg te gaan. Toen ze dat toch deed, was haar lot bezegeld.

Grote mond en losse handjes

Meester Filip Van Hende, die Patrick Dumont verdedigde, probeert in zijn pleidooi de moord terug te schroeven tot slagen en verwondingen. “We moeten de zaak genuanceerd bekijken. Alleen de dader treft fout, over het slachtoffer niets dan goeds. Dat leidt echter vaak tot een scheeftrekking van de werkelijkheid. Weet echter dat Patrick Dumont in deze zaak alle schuld op zich neemt. Het strafrechtelijk verleden van mijn cliënt mag geen verband houden met het drama waarvoor hij nu terecht staat, dat zich hier heeft afgespeeld. Akkoord, hij is een macho en dat weerspiegelt zich ook in zijn houding tegenover het andere geslacht. Hij heeft een grote mond, soms ook een losse hand.”

“Dat Cathy definitief met hem brak, lag vooral aan het feit dat ze van Dumont haar vader, die na een spoedoperatie op intensieve zorgen werd verzorgd, pas drie dagen later mocht gaan bezoeken”

Meester Walter Vansteenbrugge names de burgerlijke partijen: ” Ik begrijp niet dat men de herkwalificatie naar slagen en verwondingen vraagt als men stelt dat zijn cliënt bereid is de volle schuld op zich te nemen. Van Dumont hebben we de waarheid niet gehoord. Dat Cathy definitief met hem brak, lag vooral aan het feit dat ze van Dumont haar vader, die na een spoedoperatie op intensieve zorgen werd verzorgd, pas drie dagen later mocht gaan bezoeken. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen.”

Openbaar aanklager Willem De Pauw.
Openbaar aanklager Willem De Pauw.© Foto Belga

En tot de jury : “Houd voor ogen dat, als je nee antwoordt op de schuldvraag omtrent de moord, Dumont straks als een vrij man naar buiten stapt.”

Dat deed de jury niet en Dumont werd niet enkel schuldig bevonden, maar kreeg ook de zwaarste sanctie. Patrick Dumont kon het niet verkroppen dat Cathy hem had verlaten. Ze moest de scheiding met de dood bekopen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.