INSPECTEUR JPT (57): Koksijdse Nazi-fan maakt kleurlinge Sandra Primo beestachtig af

De Guyanese Sandra Primo vroeg na cafébezoek Yves Neuser mee naar haar appartement om nog een glas te drinken. Omdat ze niet inging op zijn avances verkrachtte en wurgde de sadistische twintiger uit Koksijde haar.

© Foto EFO

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Het assisenhof veroordeelde in mei 2000 de toen 23-jarige Koksijdse Yves Neuser tot 35 jaar cel. De twintiger, die dweepte met het Nazi-Duitsland van Hitler, werd schuldig bevonden aan verkrachting, doodslag en diefstal. Zijn slachtoffer was de 37-jarige kleurlinge Sandra Primo, een gescheiden vrouw met twee kinderen.

De Guyanese werd in de nacht van 21 op 22 augustus 1998 in haar huurappartement in de Strandlaan in Koksijde, niet ver van zijn woonst verkracht en gewurgd. Daarna verzwaarde Yves Neuser de feiten door er een diefstal te plegen. De dader ging gruwelijk te keer omdat de 16 jaar oudere vrouw niet op zijn avances inging.

“Sadistische moordenaar zit al 17 jaar achter de tralies. Hij heeft geen enkel vooruitzicht op voorwaardelijke invrijheidstelling”

Yves Neuser is intussen 38 jaar en zit al 17 jaar in de gevangenis in Brugge, inclusief twee jaar voorhechtenis. Hij heeft geen vooruitzichten op voorwaardelijke invrijheidstelling.

Er lag overal bloed verspreid

Het dode lichaam van Sandra Primo werd pas 12 dagen na de moord ontdekt toen een andere huurder de eigenaar, die op de gelijkvloerse verdieping een tandartspraktijk heeft, ervan verwittigde dat hij de vrouw niet meer zag of hoorde en de rolluiken van haar flat al dagen naar beneden bleven. De politie werd op de hoogte gebracht. Agenten deden de gruwelijke ontdekking in het appartement.

INSPECTEUR JPT (57): Koksijdse Nazi-fan maakt kleurlinge Sandra Primo beestachtig af
© Foto EFO

Sandra Primo werd gruwelijk van kant gemaakt in haar appartement in Koksijde.
© Foto EFO

Onderzoeksrechter Yves Vanmaele, de procureur des Konings en leden van de gerechtelijke politie begaven zich vervolgens naar de plaats van de misdaad. De zwarte jonge vrouw lag op de stoffen driezit, enkel gekleed in een lichtblauw bebloed jeanskleedje, dat tot aan de borst was opgestroopt. Heel wat bloedvlekken, overal verspreid, lieten vermoeden dat er zich een ware slachtpartij had voorgedaan. Dat werd bevestigd door de gerechtsdokter, die bij de autopsie aan de keel een drietal steekwonden vaststelde waarvan er minstens een tot de wervelkolom reikte. Hij vermoedde tevens geweldpleging ter hoogte van de keel. De halsslagader links was doorgesneden.

Sandra wou niet meer ingaan op zijn avances

Al snel kwam de werkloze Yves Neuser als mogelijke dader in beeld. Maar er waren nog meer verdachten, vooral onder de klanten van herberg De Wigwam in Koksijde. Van zestien van hen werden bloed- en speekselstalen afgenomen. Ruim maanden na de feiten werd vastgesteld dat zes voorwerpen uit het appartement van het slachtoffer DNA-sporen van Neuser droegen. Yves Neuser werd opgepakt op 11 december 1998. Hij deed bij onderzoeksrechter Vanmaele koel en onbewogen zijn verhaal.

Neuser ontmoette Sandra Primo voor het eerst op de dag dat hij er 21 werd. Naderhand zag hij haar geregeld in herberg De Wigwam en in het hotel Astrid in Sint-Idesbald. Ook op de avond van de feiten was hij bij haar in De Wigwam. Toen hij de vrouw naar haar appartement vergezelde, vroeg ze Neuser volgens zijn eigen zeggen mee binnen om nog iets te drinken. Die uitnodiging escaleerde met de bekende gevolgen toen Sandra weigerde in te gaan op zijn avances.

INSPECTEUR JPT (57): Koksijdse Nazi-fan maakt kleurlinge Sandra Primo beestachtig af
© Foto EFO

Slachtoffer Sandra Primo (37).
© Foto EFO

Slager ging beestachtig te keer

Bij de latere bekentenissen van Yves Neuser zou blijken dat hij de vrouw eerst immobiliseerde, waarna hij haar verkrachtte. Toen flitste het door zijn hoofd dat het slachtoffer wel eens een klacht tegen hem zou kunnen indienen. Hij besliste dan maar haar te wurgen. De dader loste de wurggreep pas toen de vrouw ophield met ademen. Toen hij evenwel nog een lichte hartslag vaststelde, sloeg hij haar hoofd hard tegen de salontafel, zo hard dat het glas ervan brak. Dat deed hij naar eigen zeggen om haar gelaat onherkenbaar te maken en opdat het vlugger zou rotten (!). Daarna sneed hij haar met een mes de keel over. Om te doen geloven dat Sandra met een schaar werd omgebracht had hij er een uit de laden gehaald. Vervolgens wreef Neuser de schaar door het bloed van de keelwonde.

Voor Neuser het appartement verliet, nam hij haar portefeuille en sleutelbos mee. Hij sloot de appartementsdeur af en gooide, eens buiten en na onderzoek, de brieventas in de voortuin. Het mes gooide hij in de duinen en later op de dag wierp hij de sleutelbos in zee. Als motief voor zijn daad gaf hij aan dat de vrouw hem eerst had opgehitst waarna ze niet meer wilde ingaan op haar avances. Hij besloot haar met geweld te nemen. Maar dat liep dus zwaar uit de hand.

Van kwaad naar erger

Yves Neuser werd op 5 september 1976 in Veurne geboren. Zijn vader was tewerkgesteld bij de gemeente Koksijde. Zijn moeder werkte als schoonmaakster. Hij heeft een oudere broer die in 1973 is geboren. Dan zijn er nog twee jongere zussen. Yves Neuser werd grotendeels opgevoed door de ouders van zijn moeder. Al vlug begon een leven van kommer en kwel, waarbij het van kwaad naar erger ging. Als veertienjarige tiener gedroeg hij zich opstandig tegenover zijn vader, zijn moeder sprong voor hem in de bres. Hij begon te stelen, haalde vandalenstreken uit, deed de hulpdiensten onnodig uitrukken voor fictieve ongevallen, ontploffingen of branden en ging dan zien hoe vergeefs werd gezocht naar de plaats van het onheil. Maar ook handtassendiefstallen en exhibitionisme stonden op zijn trieste repertorium.

INSPECTEUR JPT (57): Koksijdse Nazi-fan maakt kleurlinge Sandra Primo beestachtig af

Yves Neuser op zijn assisenproces mei 2000.
© Foto Belga

Op school ging het moeizaam en na het getuigschrift lager onderwijs te hebben gehaald volgde hij beroepsonderwijs, richting bakker en banketbakkerij. Daar onderbrak hij het derde jaar en werkte vervolgens bij twee bakkers. Tot hij wegens wangedrag op 30 oktober 1992 werd geplaatst in jeugdinstelling De Waai in Eeklo. Moeder bezorgde hem dan via het OCMW een appartement. Yves Neuser zat na enkele jaren compleet aan de grond na enkele mislukte relaties, zijn terugkeer naar huis, het betrekken van een ander appartement, het leren voor metselaar maar niet volhouden, zijn druggebruik, slagen aan de politie, een correctionele veroordeling en zijn ontslag bij het Kringloopcentrum waar hij was tewerkgesteld.

Het slachtoffer Sandra Primo werd op 21 november 1960 geboren in Georgetown, de hoofdstad van Brits Guyana in Midden-Amerika. Ze trouwde met Jean Pol Royaux. Het echtpaar kreeg twee kinderen. Half juli 1993 gingen ze uit elkaar. De kinderen bleven bij Sandra, die van de OCMW-steun leefde.

De kat bij de melk zetten

Meesters Rik Askrawat uit Veurne en Nathalie Vangheluwe uit Koksijde, advocaten namens de nabestaanden van het slachtoffer, benadrukten uitvoerig de gruwel van de feiten. Ze hadden het voorts over het sadisme, dat de beschuldigde tijdens en zelfs na de moord aan de dag legde. Openbaar aanklager Christophe Bergez liet er geen twijfel over bestaan. Hij achtte de drie beschuldigingen doodslag, verkrachting en diefstal voldoende bewezen. “Neuser is toerekeningsvatbaar en blijft een gevaar voor de maatschappij.” De openbaar aanklager vorderde 30 jaar cel.

“DNA-sporen deden pas drie maanden na de gruwelmoord Yves Neuser de das om”

Meesters Dirk Dawyndt uit Koksijde en Frank Reynaert uit Veurne, die de ondankbare taak hadden Yves Neuser te verdedigen, hadden het over de lynchsfeer, die rond hun cliënt werd opgehangen. “Hij is als een verstekeling aan boord van het schip. Hij heeft geen vrienden, geen vrouw, geen werk, geen doel en kent geen affectie. Wat hij deed was gruwelijk maar had Sandra door hem binnen te laten de kat niet bij de melk gezet? Geef hem alsnog nog een nieuwe kans door de deur op een kier te laten staan.”

De jury en het hof oordeelden dat in het verleden bij Neuser de deur al genoeg had opengestaan en sloegen ze nu voor zijn neus dicht. Het werden 30 jaar cel voor moord en nog eens vijf jaar voor verkrachting.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.