INSPECTEUR JPT (53): Kortrijkse superminnaar wurgt Franse toeriste met haar bh tijdens liefdesspel in Brugge

Driftkikker, macho en rokkenjager Johan Saelens lokte na een avondje stappen de Franse toeriste Isabelle Beunet mee naar zijn studio in Brugge. Het liefdesspel liep uit de hand. De Française werd gewurgd.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

In maart 2005 kreeg de toen 27-jarige van Kortrijk afkomstige kelner Johan Saelens de zwaarste straf of dertig jaar opsluiting voor de wurgmoord, die hij in de nacht van 9 op 10 mei 2002 in zijn studio in Brugge op de 26-jarige Franse toeriste Isabelle Beunet pleegde.

Johan Saelens, die er nu 36 is, verhuisde van de gevangenis van Brugge naar Leuven-Centraal. Hij verblijft er nog steeds.

Lijk in de kast

Omdat er iemand had afgezegd ging de Française Isabelle Beunet op woensdag 8 mei 2002 onverwacht met vijf vrienden op uitstap naar Brugge. Twee dagen later, tussen twee en drie uur op vrijdagmorgen kruiste de toen 25-jarige kelner Johan Saelens hun pad. Voor Isabelle zou het een fatale ontmoeting worden.

INSPECTEUR JPT (53): Kortrijkse superminnaar wurgt Franse toeriste met haar bh tijdens liefdesspel in Brugge

Slachtoffer Isabelle Beunet (26). GF

Op zaterdag 11 mei 2002 deed een van de vijf vrienden, de Fransman Yvon Huard in het gezelschap van de vier anderen bij de politie van Brugge aangifte van de verdwijning van hun vriendin Isabelle Beunet. Ze logeerde samen met hen in jeugdherberg De Passage, maar sinds de nacht van donderdag op vrijdag had ze niets meer van zich laten horen. Daags nadien werd een nieuwe verdwijning gemeld. De waard van brasserie ‘t Pandreitje kwam aangifte doen dat zijn kelner Johan Saelens al drie dagen niet meer was komen opdagen. De politie ging een kijkje nemen in de studio in de Boeveriestraat 3, de verblijfplaats van Saelens. Tot hun niet geringe verrassing troffen de agenten er in een halfopen kleerkast het stoffelijk overschot van een jonge vrouw aan. Ze was aan hand en en voeten was geboeid. Het slachtoffer werd geïdentificeerd als de vermiste Isabelle Beunet.

INSPECTEUR JPT (53): Kortrijkse superminnaar wurgt Franse toeriste met haar bh tijdens liefdesspel in Brugge

Foto Belga

Naar Spanje gevlucht

De zoektocht naar Johan Saelens kon beginnen. Al op vrijdag 10 mei, kort na de feiten, had hij telefonisch contact genomen met een vriendin Nancy D.. Er waren sterke aanwijzingen dat hij in het Spaanse Salou vertoefde. De politie werd er gecontacteerd en die had inderdaad twee keer Saelens over de vloer gehad. Eerst met de melding dat hij bestolen was en een tweede keer met de vraag naar ons land te mogen bellen om geld. Aan een andere vriendin Caroline D. vertelde hij op dinsdag 14 mei dat hij een meisje had gewurgd en dat hij van plan was om naar België terug te keren. Hij was het beu op de vlucht te zijn. Hij bood zich op 16 mei op de Belgische ambassade in Madrid aan. Op dinsdag 28 mei werd hij uitgeleverd aan ons land.

Gewurgd met haar bh

Het was louter toeval dat Saelens in de nacht van 9 op 10 mei 2002 het Franse meisje Isabelle Beunet ontmoette. Na zijn werk als kelner in brasserie ‘t Pandreitje trok hij er in Brugge nog eens op uit. Tussen twee en drie uur kwam hij aan in café Ambiorix, waar hij Isabelle Beunet in het gezelschap van haar vijf vrienden ontmoette. Het lukte hem het meisje mee te tronen naar zijn studio.

INSPECTEUR JPT (53): Kortrijkse superminnaar wurgt Franse toeriste met haar bh tijdens liefdesspel in Brugge

Stijn Catrysse en Valerie Van Den Broecke, avocaten van de beschuldigde. Foto Belga

Over wat er daar gebeurde, gaf hij aanvankelijk verschillende versies. In een eerste verklaring die hij in Spanje aflegde, vertelde hij dat hij seksuele betrekkingen had met het meisje en haar toen wurgde met haar bh. Die versie bevestigde hij in ons land en voegde eraan toe dat het ging om een seksueel spel. Ten slotte gaf hij na de wedersamenstelling toe dat het meisje niet wou ingaan op zijn avances en dat hij haar eerst sloeg en daarna de keel dichtkneep. Als redenen gaf hij aan dat hij dronken was en dat het meisje naar zijn zeggen hem eerst provoceerde en daarna afwees. Op 3 november 2003 werd hij een laatste keer verhoord. Toen vertelde hij dat hij het meisje, nadat hij haar bewusteloos had geknepen, ook nog had verkracht.

Degelijke secretaresse

Johan Saelens is van Kortrijk afkomstig. Op de middelbare school was hij lastig en gedroeg hij zich als een macho. Ook in de jeugdinstelling De Dam vertoonde hij een problematisch gedrag. Hij moest ten slotte psychiatrisch begeleid worden. Tussen 1995 en 2002 kende Saelens negen verblijfplaatsen. Geregeld kwam hij in aanraking met politie en gerecht. Volgens de gerechtspsychiater worstelt Saelens met een persoonlijkheidsstoornis met vooral narcistische kenmerken. Hij zou een gevaar voor de maatschappij zijn.

INSPECTEUR JPT (53): Kortrijkse superminnaar wurgt Franse toeriste met haar bh tijdens liefdesspel in Brugge

Johan Saelens. Foto Belga
© BELGA

Isabelle Beunet werkte in een boekhoudkantoor. Twee maanden voor haar gewelddadige dood was ze aangenomen als secretaresse.

Onverbeterlijke rokkenjager

Op zijn assisenproces outte Johan Saelens zich als een driftkikker en onverbeterlijke rokkenjager. “Johan Saelens ervaarde een affectieve verwaarlozing in zijn jeugd. Dat zorgde ervoor dat hij op latere leeftijd geen gevoelens van berouw, angst of liefde kent. Langdurige relaties vindt hij vervelend. Alhoewel hij niet zo intelligent is, weet hij iedereen om de tuin te leiden,” luidt de stelling van de gerechtspsychiaters.

Procureur Lode Vandaele noemde Saelens een wolf in schapenvacht. “Zijn spijt is niet oprecht, ze komt veel te laat.” Meester Luc Arnou, die er stond voor de burgerlijke partijen, belichtte vooral het slachtoffer. “Het meisje was voor het eerst in het buitenland, had pas vast werk gekregen en een borstverkleining had haar van haar complexen verlost. Voeg er de goede sfeer tijdens de uitstap in Brugge aan toe en het is niet verwonderlijk dat ze met de charmante Saelens meetrok. Maar dat hij haar nog misbruikte nadat hij haar al gewurgd had, daar kan men geen begrip voor hebben.”

Meesters Valerie Van den Broecke en Stijn Catrysse uit De Haan stonden voor een onmogelijke opdracht. Toch probeerden ze te verklaren hoe Saelens zo geworden was door een gebrek aan een affectieve thuis en de verschillende afwijzingen die hij te verwerken kreeg. De jury volgde echter samen met het hof procureur Vandaele, die de maximumstraf – dertig jaar opsluiting – had gevraagd.

INSPECTEUR JPT (53): Kortrijkse superminnaar wurgt Franse toeriste met haar bh tijdens liefdesspel in Brugge

Assisenvoorzitter Alain Smetryns. Foto Belga

Vrouwelijk tandarts aangevallen

Johan Saelens was voorheen geen onbesproken figuur. Hij beschouwde zichzelf als een superminnaar, maar sloeg zijn liefjes. Voor hij in februari 2002 naar Brugge verhuisde, woonde hij in de Stationsdreef in Roeselare. Hij werkte er in een taverne en had een relatie met een vrouwelijke tandarts. Toen deze vriendin de relatie wou beëindigen, lokte Saelens haar naar zijn appartement en poogde haar te wurgen. De vrouw kon ontkomen. Als srraf moest Johan Saelens zes maanden vrijwillige arbeid verrichten en mocht hij niet in de omgeving van de woonplaats van zijn slachtoffer verschijnen.

In de nacht van 25 op 26 oktober verstopte Saelens zich echter in de struiken voor de woning van de tandarts en overviel haar bij haar thuiskomst. Hij bond haar vast in haar woning, sloeg haar en vertrok daarna met haar BMW naar Frankrijk. Toen hij evenwel niet meer verder kon door een kapotte versnellingsbak, liet hij de wagen achter in de buurt van het Normandische Lisieux.

In november werd hij ingerekend. Hij zat toen twee maanden in voorhechtenis maar op 18 maart 2002 werd hij door de raadkamer weer vrijgelaten. Een maand later werd Johan Saelens voor de aanslagen op de tandarts door de correctionele rechtbank in Kortrijk veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar effectief.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.