INSPECTEUR JPT (52): Eveline uit Brugge bekoopt verbroken relatie met de dood

Tijdens een hoogoplopende ruzie omdat ze hem de bons gaf, sloeg leegloper Guy Maebe een champagnefles op het hoofd van Eveline Dewitte en wurgde haar vervolgens.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Bruggeling Guy Maebe werd in maart 2004 door het West-Vlaamse assisenhof veroordeeld tot dertig jaar opsluiting voor doodslag op zijn ex-vriendin Eveline Dewitte (30).

Twee jaar eerder sloeg hij Eveline Dewitte eerst met een champagnefles neer en wurgde haar vervolgens. Openbaar aanklager Willem De Pauw, die de maximum straf – dertig jaar opsluiting – vroeg, werd door het hof en de jury gevolgd. Voorwaar een zware straf, maar de dader sloeg tijdens zijn proces zijn eigen ruiten in. Al wie het proces meemaakte, vond het een terecht oordeel.

Dader stapt naar de politie

De feiten gebeurden in de woning van het slachtoffer in de Beenhouwersstraat in Brugge op 11 maart 2002. De doodslag is eigenlijk door toedoen van de beschuldigde zelf vrij snel aan het licht gekomen. Twee dagen na de feiten, op 13 maart 2002 omstreeks 11 uur bood Guy Maebe (toen 41) zich bij de Brugse politie in de Hauwersstraat aan. Hij was gewond aan het achterhoofd en kwam vertellen dat hij in zijn woning aan de Vlamingstraat was overvallen. Hij wist niet wie de daders waren, maar suggereerde dat het wel eens om vrienden van zijn ex-vriendin Eveline Dewitte kon gaan.

INSPECTEUR JPT (52): Eveline uit Brugge bekoopt verbroken relatie met de dood

De dader sloeg het slachtoffer eerst met een champagnefles neer. Foto Belga

Omdat Maebe gewond was, liet de hoofdinspecteur van dienst hem verzorgen in het AZ Sint-Jan in Brugge. Maar vrijwel tegelijk liep bij de politie een oproep binnen van de bezorgde manager van hotel Aragon, waar Eveline werkte. Hij vond het raar dat Eveline, die altijd stipt was, al twee dagen na elkaar niet was komen werken zonder zich ziek te melden.

“We zouden alles uitpraten”

Er werd een patrouille naar de woning van Eveline Dewitte gestuurd, maar daar bleek niemand thuis te zijn. De wachtofficier rook onraad en liet Guy Maebe in het ziekenhuis onder bewaking zetten. Met de hulp van een slotenmaker werd de woning betreden. In het keukentje trof men het dode lichaam van Eveline Dewitte aan. Haar hoofd stak in een plastiek zak, die met een sjaal was dichtgeknoopt.

INSPECTEUR JPT (52): Eveline uit Brugge bekoopt verbroken relatie met de dood

Guy Maebe werd verdedigd door Ingrid (l.) en Benedict De Muyt. Foto Belga

Nog diezelfde namiddag ging Guy Maebe tot bekentenissen over. Hij verklaarde dat hij op 11 maart in de woning van Eveline een hoogoplopende ruzie had met haar over hun net afgesprongen relatie. Hij werd bijzonder kwaad, sloeg haar neer met een fles champagne en wurgde haar. Over de feiten zelf verklaarde hij dat ze de dag van de moord een afspraak hadden in de stad om de zaken uit te praten. Op weg naar haar woning zou Eveline Guy gevraagd hebben weg te gaan, maar hij deed dat niet. Tegen haar wil ging hij mee in haar woning. Daar kwam het tot een ruzie waarbij hij een fles champagne nam, haar de schedel insloeg, en vervolgens met de handen wurgde.

Vaak in aanraking met het gerecht

Na de feiten ging Guy Maebe naar huis, waar hij twee mislukte zelfmoordpogingen zou hebben ondernomen vooraleer zich te melden bij de politie met zijn ongeloofwaardig verhaal.

INSPECTEUR JPT (52): Eveline uit Brugge bekoopt verbroken relatie met de dood

Assisenvoorzitter Erik Van De Sijpe. Foto Belga

Guy Maebe en Eveline Dewitte leerden elkaar in 1994 in Gent kennen. Ze woonden in hetzelfde flatgebouw. In 1998 verhuisden ze naar Brugge. De relatie kende ups en downs en Eveline deed verscheidene keren bij de politie aangifte tegen Guy. Drankmisbruik en druggebruik zouden mee aan de basis liggen van de relatieproblemen.

Begin 2002 had Eveline er genoeg van en stapte op. Eveline Dewitte was een modelstudente en een rustig en stil meisje. Vele getuigen waren verbaasd over de relatie tussen Guy en Eveline, omdat het twee mensen waren die niks gemeen hadden. Guy Maebe zat niet graag op school en ging al op zijn 14de werken. Hij kwam verscheidene keren in contact met het gerecht. Voor hij Eveline leerde kennen, had hij een paar relaties, maar die liepen allemaal op de klippen door drankmisbruik, gebruik van drugs en diefstallen. Hij heeft vrijwel alle gevangenissen van het land vanbinnen gezien…

“Ik word antiekhandelaar”

Guy Maebe bleek tijdens het hele assisen proces hardleers. Toen hij als allerlaatste van assisenvoorzitter Erik Van De Sijpe het woord kreeg, deed hij er nog een schep bovenop. “Ik ben een buitenmens. Ik zal tussen die vier muren met dat kleine venstertje niet kunnen aarden”, jammerde hij.

INSPECTEUR JPT (52): Eveline uit Brugge bekoopt verbroken relatie met de dood

Openbaar aanklager Willem de Pauw. Foto Belga

Hij begon zelfs al toekomstplannen te maken in zoverre dat de voorzitter hem een halt diende toe te roepen. “Als ik vrijkom, begin ik een antiekzaak.” droomde hij weg. “Ik loop alle rommelmarkten af en ik kijk in alle kranten waar er sterfgevallen zijn. Daar valt altijd wel iets te rapen. Je weet, de een zijn dood is de ander zijn brood.” Het klonk zo luguber dat het hof, de jury, het publiek en zelfs Maebes eigen verdedigers niet wisten wat ze hoorden.

‘Les extrêmes se touchent’

Na het pleidooi van meester Filip Van Hende, die de burgerlijke partijen, vader, moeder en zus De Witte verdedigde, bleef van de dromen van de beschuldigde niet veel meer over. “Het was een relatie, die perfect het gezegde ‘les extrêmes se touchent’ weergaf. Maebe heeft me fel ontgoocheld. Het is een man die zichzelf overgiet met zelfbeklag. Toen Eveline durfde te zeggen dat ze hun relatie niet meer zag zitten, tekende ze haar doodvonnis. Tegenover mensen als Maebe moeten we de maatschappij beschermen.”

De advocaten Ingrid en Benedikt De Muyt, broer en zus, die Guy Maebe verdedigden, ging ermee akkoord dat hun cliënt schuldig was.

INSPECTEUR JPT (52): Eveline uit Brugge bekoopt verbroken relatie met de dood

Filip Van Hende nam de burgerlijke partij waar. Foto Belga

Betoog vol zelfbeklag

Mr. Benedikt De Muyt beklemtoonde in zijn pleidooi vooral de trieste jeugd, die beklaagde kende en die een niet verwerkt trauma had veroorzaakt. Zus Ingrid spitste haar pleidooi toe op het neersabelen van het verslag van gerechtspsychiater dr. Hellebuyck. Of dat indruk kon maken op de jury is maar de vraag. Guy Maebe gaf zichzelf daarna de doodsteek door uit te pakken met een betoog vol zelfbeklag. Toen hij daarbovenop nog durfde te stellen dat hij er door de feiten nog een trauma bovenop had gekregen, maakte het rumoer in de zaal duidelijk dat hij de verkeerde snaar had betokkeld. Dat was ook de mening van de jury en het hof. Precies twee jaar na zijn gruwelijke daad aanhoorde Guy Maebe schijnbaar onbewogen het arrest.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.