INSPECTEUR JPT (51): Verleiden van meisjes in bar Black&White in Roeselare fataal voor Marokkaan

Tunesiër Makrem J. nam het recht in eigen handen en schoot de Marokkaan Aziz Zeouai neer. Hij wou een einde stellen aan de bemoeizucht van Zeouai met de meisjes van de bar Black and White in Roeselare.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

In november 1996 werd de toen 23-jarige Tunesiër Makrem J. uit Roeselare door het West-Vlaamse assissenhof veroordeeld tot vijf jaar celstraf met probatie-uitstel, behoudens het voorarrest, en een boete van 10.000 ‘oude Belgische’ frank voor de moord op de 21-jarige Marokkaan Aziz Zeouai. De jury oordeelde dat de moord werd uitgelokt en stuurde de dader niet meer terug naar de gevangenis.

Het recht in eigen handen ?

Op 21 oktober 1993 omstreeks 23 uur kreeg de Roeselaarse politie een dringende noodoproep binnen dat er zich een schietpartij voorgedaan had op het Stationsplein. Er werd een patrouille uitgestuurd, die ter hoogte van de toenmalige snackbar Malibu tegemoet gelopen werd door Hafedh J.. Hij meldde de agenten dat zijn broer Makrem J. diverse schoten gelost had met zijn wapen. In de snackbar trof de politie de hevig bloedende Marokkaan Aziz Zeroual aan. Het 21-jarige slachtoffer, dat in de hartstreek geraakt was, werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Drie weken later bezweek hij aan zijn verwondingen.

De dag na de feiten meldde Makrem J. zich bij de toenmalige Roeselaarse rijkswacht. Kalmpjes meldde hij dat hij op iemand geschoten had voor de Malibu en overhandigde hij zijn Colt .45 aan de verbaasde rijkswachters. Met de schietpartij had de dader zogezegd het recht in eigen handen genomen : hij wou een einde stellen aan de vele pesterijen van Aziz Zeroual. Laatstgenoemde schopte immers vaak herrie in de Black and White op de hoek van de Ardooisesteenweg en de St.-Jorisstraat in Roeselare , die sinds april 1993 door Mouna J., de zus van de dader, uitgebaat werd.

Mooie meisjes in de Black en White

Slachtoffer Aziz Zeroual was officieel werkloos, maar werkte een tijdlang in het zwart in de Malibu, waar hij anderhalf jaar voor de schietpartij Makrem J. leerde kennen. Zeroual genoot bij de Roeselaarse politie een bedenkelijke reputatie: hij was een zeer agressief individu, dat verstrikt was in drugzaakjes en had op zijn nachtelijke uitstapjes altijd een alarmpistool bij de hand. In de Black and White bedreigde hij geregeld de klanten met een mes, zodat de politie enkele keren moest tussenkomen en hem herhaaldelijk de toegang tot de herberg ontzegd werd. Maar volgens een vriend van Zeroual leefde de Marokkaan op gespannen voet met de clan J. omdat hij een pottenkijker was. Naar verluidt plaatsten beide broers mooie meisjes in de bar Black and White om Arabische klanten aan te trekken. Zij konden niet verdragen dat Zeroual zelf de dames probeerde te verleiden…

INSPECTEUR JPT (51): Verleiden van meisjes in bar Black&White in Roeselare fataal voor Marokkaan

Voorzitter Henri Heimans leidde de debatten. Foto Fernand Proot

Autobanden worden doorkerfd

Anderhalve week voor de schietpartij kwam het tot een eerste uitbarsting. Toen Mouna J. om 6.30 uur ‘s morgens haar bar wou sluiten, was dat niet naar de zin van Aziz Zeroual, die een bierglas in het aangezicht van de herbergierster gooide en enkele barkrukken vernielde. Hij verdacht er de broers J. van de banden van zijn auto doorkerfd te hebben en ‘beloofde’ hen te zullen afmaken… Hij bedreigde zelfs de zus van Makrem J. met zijn pistool.

Precies daarom schafte Makrem J. zich in Rotterdam bij drugdealers voor 15.500 ‘oude Belgische’ frank een wapen aan. Hij wou zich kunnen verdedigen tegen Aziz Zeroual, omdat hij meende dat de Roeselaarse politie de bedreigingen van de Marokkaan onvoldoende ernstig nam. Schoot hij bijgevolg Aziz Zeroual neer uit wettige zelfverdediging of rekende hij op bevel van zijn broer en clanleider Hafedh J. koelbloedig af met zijn Marokkaanse vijand ? Feit is dat beide broers J. de nacht van de feiten samen met twee vrienden op zoek waren naar Aziz Zerouai.

De broers liepen uiteindelijk Aziz Zeroual op het Roeselaarse Stationsplein tegen het lijf. Er werden niet veel woorden gewisseld. Een woedende Makrem J. vuurde vrijwel onmiddellijk vanop korte afstand. Toen Aziz Zerouai zich verschool in de snackbar Malibu ging Makrem J. hem achterna en vuurde nog vier kogels af. Een kogel trof de Marokkaan in de hartstreek en werd fataal.

Een geval van gedeelde schuld

Openbaar aanklager Jean-Luc Cottyn hield vol dat alle elementen voor moord aanwezig waren. Makrem J. had het inzicht te doden en handelde met voorbedachte rade. Het was ook daarom dat hij het vuurwapen kocht. Nog volgens de Brugse openbaar aanklager was er geen sprake van uitlokking, want het slachtoffer bedreigde zijn belager niet en pleegde ook geen zware gewelddaden op hem. Integendeel, “hij vluchtte als een wild konijn weg”. De Gentse advocaat Piet Van Eeckhaut verdedigde Makrem J. Hij pleitte de uitlokking als verschoningsgrond. “Mijn cliënt handelde onder morele dwang. De pesterijen lokten bij hem hevige emoties los. Bij Makrem J. was er geen plan, enkel een obsessie om zijn familie en vooral zijn zus te beschermen. Er is ten slotte de gedeelde schuld. Aziz Zerouai veroorzaakte in grote mate zijn eigen dood.”

De jury, daarin gevolgd door het hof, deelde de stelling van de intussen overleden Gentse strafpleiter.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.