INSPECTEUR JPT (50): Bende Denoyelle wurgt Ingelmunsterse bankier in nachtbar

Redactie KW

Omdat hij niet langer zijn misdaden wou financieren werd de Ingelmunsterse bankier Dirk Strobbe koelbloedig door de Noord-Franse gangster Dominque Denoyelle en zijn handlangers afgemaakt.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Tien jaar na de feiten op 28 mei 2004 werden de vijf beschuldigden voor de roofmoord op de Ingelmunsterse bankier Dirk Strobbe door het West-Vlaamse assisenhof berecht. Ze werden beschuldigd Dirk Strobbe te hebben gewurgd of daartoe te hebben meegeholpen en hem te hebben beroofd van twee aktetassen met 200.000 euro en van zijn wagen, een rode Audi 80.

Het animeermeisje Lepe Leila

De zwaarste straf kreeg le beau Dominique Denoyelle (toen 44), de spilfiguur in het moordcomplot en een gevreesd topcrimineel. De Noord-Franse gangster hoorde zich veroordeeld tot 25 jaar opsluiting. Dominique Denoyelle hield nochtans steeds vol niets met de gewelddadige dood van de 30-jarige IPPA-filiaalhouder te hebben te maken. Zijn handlangers Yoerik V. (34) uit Kortrijk en Peter D. (36) uit Vichte werden veroordeeld respectievelijk tot zeven jaar en vijf jaar cel. Voor Peter D. was enkel een jaar voorhechtenis effectief, zodat hij na het arrest naar huis kon.

INSPECTEUR JPT (50): Bende Denoyelle wurgt Ingelmunsterse bankier in nachtbar

Slachtoffer Dirk Strobbe (30). Foto GF

Olivier Denoyelle (34) kreeg bij verstek 18 jaar cel en het Tunesische animeermeisje Leila Zoubeidi (32), alias Lepe Leila eveneens bij verstek tien jaar. Tegen beiden werd een internationaal aanhoudingbevel uitgevaardigd.

Uitgeleverd aan ons land

Olivier Denoyelle tekende prompt verzet aan tegen zijn veroordeling bij verstek. De voortvluchtige Olivier Denoyelle beweerde onschuldig te zijn en wees op zijn alibi. Het verzet werd weerhouden. Vanaf maandag 31 januari 2005 werd het proces voor het assisenhof overgedaan.

INSPECTEUR JPT (50): Bende Denoyelle wurgt Ingelmunsterse bankier in nachtbar

Dominique Denoyelle als jonge crimineel. Foto JPT

Ook op zijn ‘tweede’ assisenproces bleef Olivier Denoyelle afwezig. Hij leidde een onopvallend leven in Cambrai. Het assisenhof veroordeelde hem bij verstek dit keer tot een celstraf van zestien jaar. De strafvermindering had hij te danken aan, onder meer zijn blanco strafregister.

Olivier Denoyelle (nu 45) werd op basis van een Europees aanhoudingsmandaat opgepakt. In augustus 2006 leverden de Franse gerechtelijke autoriteiten hem aan ons land uit om zijn straf uit te zitten. Dominique Denoyelle (nu 54 jaar) belandde in Leuven-Centraal. Zijn broer Olivier Denoyelle verkoos zijn straf in dezelfde gevangenis uit te zitten. Normaliter moet hij intussen vrij zijn. Peter D. (46) kwam vrij na het proces. Yoerik V. (44) heeft zijn straf achter de rug. De vijfde beschuldigde Leila Zoubeidi (42) vluchtte naar Tunesië.

INSPECTEUR JPT (50): Bende Denoyelle wurgt Ingelmunsterse bankier in nachtbar

Dominique Denoyelle op het assisenproces, mei 2004. Foto Belga

Bar Flamingo in Lendelede

De roofmoord dateert van de avond van 23 december 1994 en speelde zich af in de intussen verdwenen nachtbar Flamingo in Lendelede. Bankier Dirk Strobbe werd met een smoesje naar de Flamingo gelokt, zogezegd om een geldtransactie uit te voeren. Dirk Strobbe werd vrijwel onmiddellijk bij zijn aankomst door de broers Denoyelle gewurgd. In de geldkoffer van de Ingelmunsternaar stak ongeveer 200.000 euro, die de daders buit maakten. Uit het onderzoek bleek later dat het slachtoffer zelf een dubbel beroepsleven leidde…

INSPECTEUR JPT (50): Bende Denoyelle wurgt Ingelmunsterse bankier in nachtbar

Peter D.. Foto Belga

Spilfiguur was dus de Noord-Fransman Dominique Denoyelle, officieel vrachtwagenchauffeur van beroep, maar in werkelijkheid een gevreesd crimineel. Hij zit sinds zijn arrestatie in april 2000 opgesloten in de Brugse gevangenis. Voorts waren er zijn jongere broer Olivier en de prostituee Leila Zoubeidi van Tunesisch-Franse afkomst. Ook twee West-Vlamingen waren in de zaak betrokken. Peter D. is een Anzegemnaar, die in die tijd dancing La Radza in Avelgem uitbaatte, en Yoerik V., een arbeider uit Kortrijk, die toen voor nog andere feiten in de gevangenis in Brugge heeft gezeten. Beiden werden beschouwd als de helers van het lijk, dat ze elk 500.000 ‘oude Belgische’ frank bloedgeld ontvingen om het lijk te dumpten.

INSPECTEUR JPT (50): Bende Denoyelle wurgt Ingelmunsterse bankier in nachtbar

Yoerik V.. Foto Belga

Slachtoffer leidt dubbelleven

Dirk Strobbe, getrouwd met L.D. (die verhuisde naar Oostkamp) en vader van een zoon en een dochter, runde eertijds een drukbeklant agentschap van Ippa in zijn woonplaats Ingelmunster. De hardwerkende bankier leidde echter een dubbelleven en hield er een verborgen agenda op na, waar zijn ouders, die een bloeiend zakenkantoor in Meulebeke hadden, noch de Ippa-hoofdzetel weet van hadden.

INSPECTEUR JPT (50): Bende Denoyelle wurgt Ingelmunsterse bankier in nachtbar

Het slachtoffer werd gewurgd met de broeksriem van Dominique Denoyelle. De gangsters hadden ook een stroomstootwapen bij. Foto Belga

Vanaf 1993 kwam Strobbe meer en meer in contact met dubieuze figuren. Zo stelde hij soms grote sommen ter beschikking van kerels uit het milieu van drugs en illegale wapenhandel, handel in gestolen voertuigen, vals geld, sigarettensmokkel, ook al zijn er daaromtrent tegen hem nooit sluitende bewijzen van gevonden. In elk geval liet Dirk Strobbe bij zijn overlijden een grote financiële put achter. Gedupeerden dienden klacht in voor in totaal 13,485 miljoen ‘oude Belgische’ frank. Een intern bankonderzoek bracht aan het licht dat zijn kantoor een tekort van 7,8 miljoen ‘oude Belgische’ frank vertoonde. Vermits Strobbe zelf niet over voldoende fondsen beschikte en Ippa niet op de hoogte mocht zijn van zijn praktijken, haalde hij de grote sommen bij klanten, die hij hoge intresten op beleggingen beloofde.

INSPECTEUR JPT (50): Bende Denoyelle wurgt Ingelmunsterse bankier in nachtbar

De advocaten van de drie beschuldigden. Foto Belga

Wapen met afgezaagde loop

Zijn ouders voelden wel nattigheid en vroegen hun zoon Dirk nog uitdrukkelijk al die “ongewenste figuren van zich af te houden”. Zij verklaarden nadien dat hun zoon handelde “onder dwang van een slecht milieu”. In elk geval gedroeg Dirk Strobbe zich de laatste weken van zijn leven vrij onrustig. Zo liet hij een wapen met afgezaagde loop onder zijn bureau plaatsen en de dag dat hij werd vermoord, schreef hij zijn ouders dat hij alle ongure personages definitief uit zijn kantoor zou weren…

Tot die duistere figuren behoorden Dominique Denoyelle en ook Peter D.. Dit tweetal, dat elkaar uit het misdaadmilieu kende, gebruikte zijn latere slachtoffer enkel als financieringsbron, mogelijk om een drughandel of een autozwendel op te zetten. Enige chantage gingen ze daarbij niet uit de weg. Voor het opstarten van zijn dancing in Avelgem ‘leende’ Peter D. 1,25 miljoen ‘oude Belgische’ frank bij Dirk Strobbe. En kort voor de feiten had de nieuwbakken dancinguitbater nog eens 280.000 ‘oude Belgische’ frank nodig om de aannemers te betalen.

INSPECTEUR JPT (50): Bende Denoyelle wurgt Ingelmunsterse bankier in nachtbar


© BELGA

Weggelokt met een smoesje

De bankier had ook Dominique Denoyelle ruim 8 miljoen ‘oude Belgische’ frank ‘geleend’. Ze kenden elkaar al enige tijd. Denoyelle steekt het niet weg dat hij als een soort loopjongen bankier Strobbe ooit hand- en spandiensten verleende bij duistere zaakjes. Onder andere de vrouw van het slachtoffer herinnerde zich hoe Denoyelle, die financieel aan de grond zat, in de weken voor de moord hun deur plat liep en steeds meer geld vroeg, onder meer om de bar Flamingo in Lendelede over te nemen.

Het is dus naar die plaats dat Dirk Strobbe in de avond van vrijdag 23 december 1994 door Dominique Denoyelle werd gelokt met het smoesje dat ze dollars en Franse francs zouden inruilen tegen 8 miljoen ‘oude Belgische’ frank cash.

INSPECTEUR JPT (50): Bende Denoyelle wurgt Ingelmunsterse bankier in nachtbar

Assisenvoorzitter Dirk Van Remoortel. Foto Belga

Een verschrikkelijk doodstrijd

Veel woorden vielen er in Lendelede niet tussen de vijf aanwezigen, die later terecht stonden, en de bankier. Al kort na zijn aankomst voltrok zich de koelbloedige executie in het privé-gedeelte van de bar… Dominique Denoyelle was erg opgewonden nadat hij eerder in de avond cocaïne had gebruikt en drie whisky’s dronk in zijn stamcafé ‘t Schippershof in Roeselare. zou de riem uit zijn broek gehaald hebben, Strobbe langs achteraan aangevallen hebben en de riem rond zijn hals geslagen hebben. Daarop verloor het versufte slachtoffer het evenwicht en smakte tegen de grond. Intussen spande Denoyelle de riem almaar strakker aan, terwijl zijn broer Olivier een plastic zak over Strobbes hoofd trok en een in ammoniak gedrenkte doek tegen zijn gezicht duwde…

INSPECTEUR JPT (50): Bende Denoyelle wurgt Ingelmunsterse bankier in nachtbar

Dominique Denoyelle had ooit zijn hoofdkwartier langs de N8 (Ieper-Menen) in Geluveld. Tijdens een inval werden een groot wapenarsenaal en gestolen wagens aangetroffen. Foto GV

Daarna trokken de broers uit alle macht ieder aan het uiteinde van de riem tot de gesp afbrak. Strobbe gaf zich in zijn doodstrijd nog niet gewonnen. Waarna Dominique Denoyelle een elektrisch verlengsnoer twee keer om de hals van het slachtoffer draaide. Daarop verplichtte de wurger onder bedreiging met een wapen Peter D. en Yoerik V. aan de ene zijde te trekken, terwijl hij en zijn broer aan het andere einde trokken…

Het hoertje Leila bleef tijdens de moord buiten op uitkijk staan. Zodra Strobbe was bezweken, werd zijn stoffelijk overschot in de koffer van hun vervangwagen, een Renault 25, gelegd en door Peter D. en Yoerik V. naar Roubaix gebracht om het te dumpen. De ochtend nadien vonden twee vroege wandelaars ter hoogte van Quai de Calais langs het Spierekanaal in Roubaix het stoffelijk overschot.

Daarna naar stamkroeg in Roeselare

De Denoyelles en de prostituee zwierven na de moord nog een tijdje rond, zelfs tot in Oostende, waar ze de wagen van het slachtoffer achterlieten. Het trio keerde terug in de Mercedes van Dominique Denoyelle, die later in de nacht nog opdook in zijn stamkroeg ‘t Schippershof in Roeselare, terwijl zijn broer en Leila Zoubeidi naar Rijsel reden. Uiteindelijk vluchtte hoofdverdachte Denoyelle ook naar Frankrijk.

INSPECTEUR JPT (50): Bende Denoyelle wurgt Ingelmunsterse bankier in nachtbar

Café ‘t Schippershof aan de vaart in Roeselare, stamkroeg van gangster Dominique Denoyelle. Foto RN

De speurders gingen al ‘s anderdaags Peter D. en Yoerik V., van wie geweten was dat ze contacten met Denoyelle onderhielden, aan de tand voelen. De twee legden schoorvoetend bekentenissen af, wijzigden een paar keer hun versie, maar wezen uiteindelijk in het hele moordscenario Dominique Denoyelle als spilfiguur aan. Het kwam erop neer dat Dominique Denoyelle de Ingelmunsterse bankier naar het leven stond, omdat die zijn financiële eisen, zeg maar grillen niet langer inwilligde. Dominique Denoyelle was na de roofmoord naar Noord-Frankrijk gevlucht en kon pas een hele tijd later in de kraag worden gevat.

Cyaankali om Roeselare en omgeving te vergiftigen

Van jongsaf aan stortte Dominique Denoyelle zich in de misdaad. Hij begon met sigarettensmokkel. Later legde hij zich toe op de wapenzwendel en handel in gestolen voertuigen met Oost-Europeanen. Hij was voorts actief in het prostitutiemilieu. Een van geheime adressen van Denoyelle en zijn trawanten was een loods langs de N8 Ieper-Menen in Geluveld. De criminelen hadden er ook hun goed uitgerust wapenarsenaal.

De Noord-Fransman was een sluwe vos, had een impulsief karakter, was egoïstisch ingesteld, duldde geen tegenspraak en ging geweld niet uit de weg. De dominante Dominique Denoyelle dook geregeld in onze regio op, was het niet in de bars langs de weg Kuurne-Kortrijk, dan wel in ‘t Schippershof aan de vaart in Roeselare. In Roeselare had hij voorts een verhouding met een verpleegster van het toenmalig H.Hartziekenhuis. Hij huurde ook een garagebox in Roeselare.

Tijdens een inval in januari 1995 in deze garagebox ontdekte de politie oorlogswapens, munitie, handgranaten, zestig kilo wit poeder (later bleek het om kalk te gaan) en een flesje met een wit kristallijn poeder: cyaankali. Het verhaal ging dat Dominique Denoyelle Stad Roeselare of de Belgische Staat wou afpersen en dreigde Roeselare en omgeving te vergiftigen door cyaankali in het leidingswater te gooien.

Sindsdien kleefde er stuk mythe aan zijn naam.