INSPECTEUR JPT (48): Duo wurgt Jessica en heeft seks met het lijk

Redactie KW

Jessica Van Lierde werd tijdens een wild feestje op een flat in Oostende gewurgd. Daarna verkrachtten haar moordenaars het dode meisje. De 18-jarige Jessica was net zwanger.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

In oktober 2009 veroordeelde het hof van assisen in Brugge Bernard Thioux (toen 35) uit Oostende tot dertig jaar celstraf. Zijn kompaan Frederick Vancoillie (25) uit Roeselare kreeg levenslang. Procureur Luc Strypsteen achtte beiden even schuldig aan de weerzinwekkende moord op Jessica Van Lierde uit Geraardsbergen.

Foto Belga

Volgens de gerechtspsychiaters is Frederick Vancoillie een psychopaat. Hij werd als toerekeningsvatbaar beschouwd. Dat laatste gold ook voor Bernard Thioux. Beiden blijven volgens de experts sociaal gevaarlijk naar de toekomst toe. Ze zitten nog steeds achter de tralies.

Gedood, verkracht en weer aangekleed

INSPECTEUR JPT (48): Duo wurgt Jessica en heeft seks met het lijk

Het appartement op de Vuurtorenwijk in Oostende, waar Jessica Van Lierde om het leven werd gebracht. Foto EFO

Iemand vermoorden is al gruwelijk, maar om daarna nog eens het lijk te verkrachten moet men heel laag gevallen zijn. Nochtans speelden deze feiten zich af na een weekend vol drank en drugs in de nacht van zondag 5 op maandag 6 juni 2005 in het appartement in de Aimé Liebaertstraat in de Vuurtorenwijk in Oostende. Bernard Thioux en Frederick Vancoillie brachten er Jessica Van Lierde om het leven omdat ze hen seks weigerde.

INSPECTEUR JPT (48): Duo wurgt Jessica en heeft seks met het lijk

Jessica Van Lierde (18). Foto GF

Jessica Van Lierde was tijdens het weekend samen met haar vriend Steve D. op bezoek bij Bernard Thioux (30) in Oostende. Op zijn appartement was ook Frederick Vancoillie (20) uit Roeselare. Vanwege zijn werk als trucker keerde Steve D. maandagmorgen om 4 uur weer naar huis terug. Jessica Van Lierde bleef alleen achter bij Bernard Thioux en Frederik Vancoillie. Beide mannen zagen hun kans schoon en probeerden het meisje te overhalen om seks te hebben.

INSPECTEUR JPT (48): Duo wurgt Jessica en heeft seks met het lijk

Foto EFO

Mama, kom je het lijk dumpen?

Toen Jessica halsstarrig bleef weigeren, voegden de twee een verdovend middel toe aan haar overvloedige drank. Maar Jessica bleef weigeren met de twee betrekking te hebben. Beide mannen ontstaken in een blinde woede. Het meisje werd met een snoer gewurgd, op bed ontkleed, achtereenvolgens door Thioux en Vancoillie verkracht, gewassen en vervolgens weer aangekleed.

Toen begon het bij Bernard Thioux en Frederick Vancoillie te dagen wat ze gedaan hadden. Beiden begonnen rond te bellen om raad wat ze met het lijk moesten aanvangen. Frederick belde zijn moeder Linda en Thioux vroeg haar of ze met de wagen kon langsrijden om het lijk op te halen en te dumpen, maar dat weigerde ze. De moordenaars gingen daarna naar de vlakbij gelegen flat van Sarah B. Ook dat meisje raadde het duo aan zich aan te geven bij de politie. Even later kreeg die Sarah een sms met de melding: “We gaan ons aangeven bij de politie.”

INSPECTEUR JPT (48): Duo wurgt Jessica en heeft seks met het lijk

De moord gebeurde na een weekend vol drank en drugs. Foto EFO

Daders snijden zich in hun buik

Aanvankelijk schoven de moordenaars de schuld in de schoenen van het slachtoffer. Na de feiten namen ze een mes en daarmee sneden ze zichzelf door hun kleren heen in de buik. Op die manier hoopten ze de politie te kunnen overtuigen dat slachtoffer Jessica Van Lierde hen had aangevallen. Beide mannen probeerden de speurders uit te leggen dat zij zich enkel hadden willen verdedigen, helaas met een dodelijke afloop als gevolg. Dat ballonnetje werd doorprikt bij de autopsie, die de gruwelijke waarheid aan het licht bracht. Uit het onderzoek bleek voorts dat Bernard Thioux en Frederick Vancoillie een even groot aandeel in de moord hebben. Beide mannen trokken elk aan een eind van het koord waarmee Jessica gewurgd werd.

INSPECTEUR JPT (48): Duo wurgt Jessica en heeft seks met het lijk

Bernard Thioux (30), kort na zijn aanhouding. Foto EFO

Op het assisenproces hield Bernard Thioux zich aan zijn vroegere versie en gaf aan dat hij de moord samen met Vancoillie pleegde. Frederick Vancoillie wijzigde nogmaals zijn versie en beweerde koudweg dat hij niet aan de moordpartij deelnam. “Ik heb alles gezien, ik speelde voort Playstation, maar ik heb nooit aan het snoer helpen trekken.”

Incest met zijn dochters

Frederick Vancoillie en Bernard Thioux legden al van jongs af aan een incidentrijk parcours af.

INSPECTEUR JPT (48): Duo wurgt Jessica en heeft seks met het lijk

Bernard Thioux (35) op zijn proces. Foto Belga

Vooral de eerste, afkomstig van Ichtegem, had een serieus gevuld strafblad. Frederick Vancoillie is de vierde van de negen kinderen. Het gezin waarin hij opgroeide, had een kwalijke reputatie. De kinderen kregen nauwelijks te eten en ook de opvoeding liet te wensen over. Bovendien moesten ze ‘s nachts met vader mee op stap om diefstallen te plegen. Later verhuisde het gezin naar Roeselare. Frederick vertoonde al vroeg gedragsproblemen. Die bleven toen hij ouder werd. “Ik bekijk mijn ouders als stront”, zei hij tijdens zijn verhoor door voorzitter Koen Defoort op het assisenproces. De naam Frederick Vancoillie is bij de politie berucht. Eenentwintig vonnissen vullen zijn strafblad.

INSPECTEUR JPT (48): Duo wurgt Jessica en heeft seks met het lijk

Frederick Vancoillie (25) op zijn proces. Foto Belga

Wegens incest met zijn dochters werd vader Vancoillie veroordeeld tot tien jaar cel met nog eens tien jaar ter beschikkingstelling. Ook moeder werd opgesloten. Toen ook Frederick werd beschuldigd, kreeg hij eerst zes jaar, maar werd in beroep vrijgesproken. De zussen werden door hem bedreigd en geslagen. Op een bepaald moment zaten zeven van de elf Vancoillies in de gevangenis. Twee zussen maakten zich schuldig aan drugsdelicten, een broer stichtte brand in scholen in Ichtegem en Torhout.

Ambras indien er geen seks was

Maar Bernard Thioux is ook geen koorknaap. Bij hem begonnen de problemen al in de lagere school. Toch haalde hij een getuigschrift lager secundair. In zijn jeugd bepaalden drugs en drank zijn levensstijl. Slagen en verwondingen, verboden wapendracht, openbare dronkenschap, beschadigingen… ze volgden elkaar op. In twaalf jaar tijd had hij acht verschillende jobs, hij werkte daarvan amper twintig maanden. Toen hij werd gearresteerd was hij pas vijf dagen voordien als werknemer gestart in de Stedelijke Werkhuizen bij de stad Oostende. De weinige vriendinnen, die hij ooit had, waren unaniem: Bernard Thioux kon er op seksueel vlak niet genoeg van krijgen. “Hij wilde zes tot zeven keer per dag. Zo niet, dan was er ambras”, getuigde de moeder van zijn kind op het proces.

INSPECTEUR JPT (48): Duo wurgt Jessica en heeft seks met het lijk

Advocaten (v.l.n.r.) Wim Geldof, Franky Baert, Thomas Vandemeulebroucke en Nadia Lorenzetti. Foto Belga

Het slachtoffer Jessica Van Lierde werd geboren in Geraardsbergen. Toen ze acht was, scheidden haar ouders. Haar vader was aan de drugs, haar moeder was zwaar depressief. Jessica verbleef een hele tijd in instellingen. Geregeld verdween ze uit de instelling. Eens meerderjarig wilde ze zelf beslissen wat ze deed. Maar dat liep dus noodlottig af.

Bernard Thioux is geen beest

Openbaar aanklager Luc Strypsteen vorderde op het proces levenslang voor beide daders. Hun advocaten probeerden verzachtende omstandigheden in te roepen. Franky Baert, advocaat van Bernard Thioux: “Bernard werkte meteen mee aan het onderzoek. Hij is zeker geen beest, drinkt als vier jaar niet meer. Hij heeft oprecht spijt, is met zijn zoontje bezig en heeft slechts een veroordeling op zijn strafblad.

Ook Nadia Lorenzetti, die Frederick Vancoillie verdedigde, haalde de jonge leeftijd en de ongelukkige jeugd van haar cliënt aan. “Frederick werd geboren in de Vancoillie-wieg waar niemand jaloers op kan zijn. Hij kende niets anders dan diefstal, bedrog en slagen. Nooit heeft hij liefde gekend. Zijn verhaal is het meest schrijnende wat ik ooit zag.”

Het hof en de volksjury gaven niet toe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.