INSPECTEUR JPT (47): Oostendse met slagersmes afgemaakt door haar Nigeriaanse man

Redactie KW

John Kehinde Elisa, die van Nigeriaanse afkomst is, sneed tijdens een nachtelijke ruzie met een slagersmes zijn vrouw Nathalie Vosselman de keel over. Hun tienerdochters troffen hun mama ‘s ochtends dood aan.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Voor de moord op zijn vrouw Nathalie Vosselman (36) veroordeelden het West-Vlaams hof en de jury de Nigeriaan John Elisa (toen 50) eind september 2009 tot levenslange opsluiting. Vooral de gruwelijke manier waarop hij haar ombracht, zorgde ervoor dat de moordenaar de zwaarste straf kreeg.

“We mogen gerust van een soort rituele moord spreken”, aldus procureur Thierry Begein. “De cultuurverschillen waren er te veel aan. John Elisa zwaaide thuis de plak. Hij was de heerser. Nathalie had hem zogezegd vernederd en gekrenkt. Zij heeft dat met de dood moeten bekopen.”

John Elisa (nu 55). Foto Efo

John Elisa zit nog steeds opgesloten in de gevangenis van Oudenaarde.

Het werd haar laatste nacht…

De moord gebeurde in de nacht van 29 op 30 mei 2005 in hun woning in de Kerkgoedstraat op de wijk Konterdam in Oostende. Het echtpaar, getrouwd in juni 1988, woonde er al vijftien jaar. Maar het boterde al een tijdje niet meer tussen John Elisa en Nathalie Vosselman. Zij verweet hem dat hij haar te veel in haar vrijheid beknotte, hij vond dat ze koel tegen hem deed. Bewuste nacht was er weer ruzie. Nathalie wilde aanvankelijk niet mee naar bed, maar deed het ten slotte toch. Het zou haar laatste nacht zijn…

Die ochtend van maandag 30 mei liep de toen 16-jarige oudste dochter van het echtpaar wenend naar haar zusje. “Mama is dood”, schreide ze. Daarna liep ze tot bij de buren om hulp te vragen.

Ontbijten in broodjeszaak

De tienerdochter had haar moeder badend in het bloed aangetroffen in de slaapkamer. De politie- en hulpdiensten konden enkel de dood van de vrouw vaststellen. Even daarvoor was John Elisa, dader en vader van de meisjes, met de wagen van zijn vrouw, een zwarte BMW, op de vlucht geslagen. Nabij de industriezone De Blauwe Toren in Brugge dumpte hij het voertuig in de Lissewegevaart. Later zou hij beweren dat hij zich door verdrinking van kant wilde maken.

In Brugge raakten de speurders het spoor bijster, maar de spoorwegpolitie van Gent was alert. Nadat die merkte dat Elisa in de buurt van Sint-Pietersstation geld had opgehaald, konden ze hem oppakken. Hij was er rustig aan het ontbijten in de broodjeszaak Panos en ging gewillig mee.

INSPECTEUR JPT (47): Oostendse met slagersmes afgemaakt door haar Nigeriaanse man

Nathalie Vosselman werd vermoord in haar woning in de Kerkgoedstraat in Oostende. Foto Efo

Dader verloor zijn verstand

John Elisa beweerde dat hij de nacht van de feiten wakker was geworden. Een paar dagen voordien had Nathalie hem gezegd dat ze beter uit elkaar zouden gaan. Met die gedachte nog in het hoofd stond Elisa op en trok naar de keuken om er een mes te halen met de bedoeling Nathalie ermee te steken. Maar dat zwakte hij daags nadien af. “Het was enkel om haar bang te maken.” Dat hij dan toch stak, kwam door een samenloop van omstandigheden. Volgens hem werd Nathalie wakker. Ze sloeg in paniek toen ze het mes zag. “Ik panikeerde zelf door haar reactie. Ik verloor mijn verstand en begon te steken. Ik wilde haar zeker niet vermoorden, maar het escaleerde.”

Het slachtoffer incasseerde over het hele lichaam meer dan twintig steek- en snijwonden. Haar hals was zo doorkerfd dat haar hoofd enkel nog met de wervels aan de romp vastzat.

INSPECTEUR JPT (47): Oostendse met slagersmes afgemaakt door haar Nigeriaanse man

Nathalie Vosselman (36). Foto Efo

Politiek vluchteling

John Elisa werd in Lagos geboren in een gezin met negen kinderen. Hij was ongeveer 25 jaar toen religieuze twisten tussen moslims en christenen hem deden emigreren naar buurland Benin. Hij keerde vervolgens terug naar zijn geboorteland om in 1986 via Brussel naar Engeland te trekken. Maar de Engelsen stuurden hem terug. In Brussel meldde hij zich als politiek vluchteling. Hij werd doorverwezen naar Zon en Zee in Westende. Hij werkte ondermeer in de Oostendse luchthaven en de haven van Zeebrugge. Hij was ook zes jaar schoonmaker in de Brugse vleesfabriek Bovina. Tot op de dag van de feiten werkte hij voor vleesproducent New Vepelli in Moeskroen.

Van John Elisa hadden de gerechtspsychiaters geen hoge pet op. De man werd omschreven als bezitterig en dominant. Zijn berouw was onoprecht en schuldgevoel had hij niet. De man werd toerekeningsvatbaar geacht.

Assertief

Nathalie Vosselman behaalde het beroepsdiploma kantoor en werkte aanvankelijk in de Buso-Rijksschool in Oostende. Later ging ze achtereenvolgens aan de slag in de supermarkt Devooght in Bredene, als receptioniste bij de vzw Centrum voor Gehoorrevalidatie en Logopedie in Oostende, bij bvba Produkts Marc Rommel in Nieuwpoort en ten slotte als parttime receptioniste bij de vzw De Oesterbank in Oostende. Nathalie wordt algemeen omschreven als een sympathieke collega, die wel assertief uit de hoek kon komen. John Elias leerde ze toevallig kennen op straat, net toen ze het had uitgemaakt met haar eerste liefde. Na anderhalf jaar verkering trok ze bij Elisa in. Het paar kocht het huis in de Kerkgoedstraat, waar het drama zich afspeelde.

Het licht ging uit

In hun pleidooien op het assisenproces vroegen Thomas Gilles (Gent) en Nadia Lorenzetti (Brugge), de advocaten van de beschuldigde, om niet alles zwart-wit te zien. “Akkoord de feiten zijn pikzwart. Maar de lisse was niet altijd even gespannen, want ook Nathalie had haar scherpe kantjes. De lange duur van het proces, het blanco strafregister van onze cliënt en het feit dat hij een harde werker is en was, kunnen we beschouwen als verzachtende omstandigheden. We hopen dat er op het einde van de tunnel nog wat licht is.”

De jury en het hof volgden die stelling echter niet. “Voor John Elisa ging het licht volledig uit.” Met deze woorden beëindigde onze toenmalige verslaggever Jef Vanoutryve zijn slotartikel over deze assisenzaak.