INSPECTEUR JPT (45): Vrouwen sturen verslaafde huurdoder naar Geluwse pedofiel

Marleen P. en Irena D., twee vrouwen uit Geluwe, hadden elk hun redenen om Jaak C. uit de weg te ruim. Ze huurden de drugverslaafde, minderjarige Tom G. in om de klus te klaren.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Op maandag 23 mei 2005 startte voor het West-Vlaamse assisenhof het proces tegen werkloze Marleen P. (toen 41 jaar), bejaardenhelpster Irena ‘Rina’ D. (62) en houtbewerker Tom G. (22) voor de moordpoging op gewezen mecanicien Jaak C. (40) in Geluwe op 1 mei 1999. Het proces vond zes jaar na de feiten plaats, omdat er pas in december 2002 een doorbraak in het onderzoek kwam.

Allen zijn Geluwenaren. De vrouwen betaalden de drugsverslaafde Tom G. om Jaak C. dood te schieten. De toen 16-jarige Tom G. raakte het slachtoffer maar gedeeltelijk. Een kogel ging door de hals van Jaak C. en raakte de rechterlong. Het assisenhof sprak Tom G. vrij. Zowel Marleen P., als Rina D. moesten tien jaar naar de cel.

Jaak C. Foto HOL

Drugs domineren zijn jonge leven

Met Tom G. kwam het nooit meer goed. Kort na het proces greep hij weer naar de drugs. Hij ging Chinezen en raakte verslaafd aan de cocaïne. Nochtans volgde hij in zijn jeugdjaren ontwenningskuren in twaalf verschillende opvangcentra. Het mocht niet baten. Drugs domineren al het hele leven van de nu 32-jarige Tom G.. Hij werkte zich bovendien vrij snel tot een kruimeldief op, die uit stelen ging om zijn verslaving te financieren. Hij is al meermaals veroordeeld, zelfs tot verschillende maanden celstraf en is een vaste klant van het Ieperse gerecht. Frappant is dat Tom G. ooit het vroegere slachtoffer Jaak C. opzocht en hem van zijn portefeuille beroofde om verse drugs te kopen In oktober van dit jaar werd Tom G. weer veroordeeld. Hij kreeg een boete van 1.800 euro voor het onwettig bezit van een alarmpistool.

Naaktfoto’s op YouTube

Ook Jaak C. (nu 56 jaar) blijft niet onbesproken. Jaren voor de aanslag op zijn leven vergreep hij zich verschillende keren aan de dertienjarige zoon van Marleen P., toen nog zijn vaste vriendin. De jongen was de vrucht uit de vorige relatie van Marleen P.. Jaak C. kreeg hiervoor twee jaar cel met uitstel.

INSPECTEUR JPT (45): Vrouwen sturen verslaafde huurdoder naar Geluwse pedofiel

Tom G. Foto JAK

Toen het assisenproces achter de rug was en hij hersteld was, ging Jaak C. in aan zijn handicap aangepast serviceflat in Wervik wonen. Hij raakte sociaal geïsoleerd. In 2009 stond Jaak C. opnieuw voor de rechter in Ieper. Dit keer moest hij zich verantwoorden voor de verkrachting van twee meisjes en openbare zedenschennis. Er was ook sprake van pornografische filmpjes en foto’s. Hij werd echter vrijgesproken. Jaak C. werd nogmaals gedagvaard omdat hij seksueel getinte filmpjes en naaktfoto’s op het net postte zonder toestemming van de meisjes. In november 2012 werd hij voor de filmpjes vrijgesproken, maar dat hij foto’s op YouTube zette werd wel als bewezen geacht. Hij werd veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en een boete van 687,50 euro.

Een schot in het donker

Op zaterdagavond 1 mei 1999 omstreeks 23 uur was Jaak C. op weg naar huis toen hij in de landelijke Groenesprietstraat in Geluwe werd beschoten door een in het zwart geklede man. Een voorbijrijdende automobilist trof de levensgevaarlijk gewonde Jaak C. toevallig aan. Het slachtoffer werd onmiddellijk overgebracht naar het UZ Gent. De kogel was in zijn long blijven steken. Jaak C. kon pas op 3 september 2000 het ziekenhuis verlaten. Hij is voor de rest van zijn leven verlamd aan de onderste ledematen en aangewezen op een rolstoel.

De speurders brachten onmiddellijk na de aanslag een bezoek zijn de ex-vriendin. Marleen P., die in de straat van de feiten woonde, had gedurende tien jaar een relatie met Jaak C.. Uit hun verhouding ontsproot in 1992 een zoon D.. In 1996 ging het koppel uit elkaar, maar de twee bleven elkaar regelmatig op zaterdagavonden ontmoeten. Die zaterdag was Jaak C. volgens zijn ex niet langs gekomen. Ze had geen vermoedens over de mogelijke dader, maar wees de speurders wel op het drankprobleem van het slachtoffer en op zijn vermeende betrokkenheid bij een autozwendel. Het slachtoffer van zijn kant wees dan weer naar zijn ex-vriendin als eventuele daderes, maar wegens tegenstrijdigheden in de verklaringen van hem, van zijn ex en haar zoon uit haar eerste relatie K. L. schoot het onderzoek niet op.

INSPECTEUR JPT (45): Vrouwen sturen verslaafde huurdoder naar Geluwse pedofiel

Irena D. (links) en Marleen P. Foto GF

Smokkel van sterke drank en sigaretten

In december 2002 kwam er eindelijk een doorbraak. Bij een onderzoek naar de vriendenkring van K.L., de zoon van Marleen P., werd Tom G. ondervraagd. Deze drugsverslaafde ging snel over tot bekentenissen. Zoon K. L. had zijn vriend Tom G. gepolst of hij iemand kende die er “eentje kon neerleggen”. Toen Marleen P. het zelf aan Tom G. vroeg, raakte de jongeman naar eigen zeggen in het moordcomplot verstrengeld. “Ik stond onder enorme druk. K. L. was mijn enige vriend. Ik wou hem wel helpen”, aldus Tom G. op het assisenproces. De vergoeding van 50.000 frank (1.250 euro) stak Tom G. de ogen uit. “Dat bedrag was een jaar zakgeld in een keer.” Het geld gebruikte Tom G. voor zijn bromfiets en heroïne. Op zijn vijftiende was hij aan het VTI in Ieper beginnen experimenteren met sofdrugs. Op korte tijd volgde het zwaardere spul.

Hij gaf toe op Jaak C. te hebben gevuurd, maar zei voorts dat het plan om hem uit de weg te ruimen door Marleen P. en haar buurvrouw Rina D. was beraamd. Zowel P., als D. hadden elk hun reden om Jaak C. uit de weg te ruimen. Marleen P. zou na hun relatiebreuk door Jaak C. herhaaldelijk zijn lastig gevallen. Hij zou bovendien hun zoon D. enkel voor zich willen. Ten slotte was er de pedofiele kwestie tussen Jaak C. met haar andere zoon. Rina D. wilde met Jaak C. afrekenen, omdat hij haar had verklikt in een zaak van sluikhandel van sigaretten en sterke drank.

Speed en wodka

Tijdens hun verhoren schoven de vrouwen de schuld in elkaars schoenen. Het wapen waarmee Tom G. op Jaak C. schoot, kreeg hij van Rina D. . De minderjarige schutter wachtte bij haar thuis op het sein om tot de actie over te gaan. Dat teken – drie keer bellen met de telefoon – werd gegeven door Marleen P. nadat Jaak C. was vertrokken. Jaak C. was wel degelijk op bezoek geweest bij zijn ex. Het wapen is nooit teruggevonden. Tom G. had eerder al twee pogingen ondernomen om Jaak C. neer te schieten, maar zag uit faalangst daarvan telkens af. Derde keer, goede keer. De jeugdige schutter was versuft. Hij nam speed en dronk wodka. “Ik zag dat ik hem meehad. Het volstond voor mij. Veel meer kan ik me niet herinneren”, aldus Tom G. in de assisenzaal. Na het schot trok hij naar de woning van Rina D. . “Ze had me gevolgd met een verrekijker. Ze had Jaak C. zien vallen. Ze was content dat ik de opdracht volbracht.”

Op het assisenproces pleitten mrs. Luc Arnou uit Zedelgem en Marc Decramer uit Wervik dat Tom G. nooit de intentie had om te doden. “Onze cliënt werd enkel door het geld meegezogen in het moordcomplot. De twee vrouwen hadden hem in hun macht. Hij werd gemanipuleerd.”

(JPT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.