INSPECTEUR JPT (43): Geen genade voor ‘de baron’ voor moord op Kuurnenaar

Redactie KW

De louche Clint Haelterman, alias de baron, joeg de Kuurnse sjacheraar Jan-Pierre Vercaemere acht kogels door het lijf tijdens hun discussie over geleend geld voor een frisdrankenfabriek in Menen.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Clint Haelterman werd door het West-Vlaamse assisenhof in november 2003 schuldig bevonden aan moord en werd veroordeeld tot 25 jaar opsluiting, de strafmaat die ook procureur Koen Wittouck had gevorderd. Meester Johan Platteau, advocaat van de beschuldigde, moest de duimen leggen. Na het arrest bleef nog een schim van de ‘baron’ over. Clint Haelterman, ooit topverkoper, boog het hoofd in de beklaagdenbank en snikte. De show was over.

Clint Haelterman, nu 43 jaar, werd intussen door strafuitvoeringsrechtbank vrij gelaten. Hij zat 13 jaar cel, inclusief drie jaar voorhechtenis.

Magic Tiger

De schietpartij dateert van donderdagmiddag 5 oktober 2000. De discussie tussen de Zottegemnaar Clint Haelterman, alias de baron, en Jan-Pierre Vercaemere uit Kuurne over een geldkwestie liep zo hoog op dat Haelterman ‘zijn vennoot’ in een louche deal acht kogels achterna joeg in de leegstaande loods naast het vroegere Kringloopcentrum in de Wervikstraat in Menen. Vrijwel onmiddellijk na de executie bezweek de Kuurnenaar.

Het slachtoffer overleed ter plaatse aan de opgelopen verwondingen. Foto Patrick Holderbeke

Verkoper Clint Haelterman (toen 29) en Jan-Pierre Vercaemere (49) hadden elkaar leren kennen in de schemerzone van de misdaad. Begin 1999 deed Vercaemere hem een voorstel om te investeren in de productie van de nieuwe frisdrank Magic Tiger. Haelterman overhandigde ongeveer een miljoen (‘oude Belgische’) frank van zijn spaargeld. Nadien trok de Zottegemnaar nog andere investeerders aan, onder wie enkele dubieuze Albanezen. Het project kwam echter niet van de grond. Vercaemere hield Haelterman maanden aan het lijntje over het verdere verloop van de deal. Om de zaak definitief uit te klaren spraken beide mannen op 4 oktober 2000 in het Hof van Oranje in Zottegem af. Niet enkel Haelterman, maar ook de Albanese investeerders waren hun geduld kwijt en eisten hun geld terug. De Albanezen zetten Haelterman zelfs onder druk en bedreigden hem. Die was er niet langer gerust in en schafte zich een handvuurwapen aan.

INSPECTEUR JPT (43): Geen genade voor 'de baron' voor moord op Kuurnenaar

Jan-Pierre Vercaemere stierf in een kogelregen. Foto Patrick Holderbeke

Sigarettensmokkel

Op de afspraak in de taverne in Zottegem daagde Vercaemere in het gezelschap van Pedro V. uit Harelbeke op. De drie mannen beraamden er alweer een nieuw plan voor de smokkel in sigaretten. Haelterman zou de verbindingsman worden, Pedro V. de geldschieter. Zo overhandigde V. een bedrag van ongeveer twee miljoen frank om de illegale transactie te financieren. Het geld was afkomstig van vier kasbons, die Vercaemere eerder inruilde. Pedro V. zei de kasbons van zijn vader te hebben gekregen. Later zou blijken dat hij ze van zijn vader had gestolen. Het geld maakte Vercaemere aan Haelterman over en hoopte daarmee hem zijn goede trouw te bewijzen.

Nog dezelfde 4 oktober stuurde Vercaemere aan op een nieuw onderhoud met Haelterman en nodigde hem de volgende dag op het middaguur in de loods in Menen uit. De hangaar, die Vercaemere huurde om er alsnog zijn frisdrankenfabriek onder te brengen. Het gesprek was er kort, ging aanvankelijk over het eerder geleende geld voor het Magic Tiger-project, maar escaleerde vrij snel.

INSPECTEUR JPT (43): Geen genade voor 'de baron' voor moord op Kuurnenaar

‘Baron’ Clint Haelterman. Foto GF

Vercaemere moet er Haelterman hebben gemolesteerd. Deze laatste trok zijn FN Browning uit zijn broeksriem en vuurde acht keer na elkaar. Haelterman wierp het wapen weg en reed er vandoor met zijn Jaguar. De Kuurnenaar strompelde zwaargewond naar buiten. Daar werd hij zieltogend aangetroffen door het toegesnelde personeel van het Kringloopcentrum. Zij alarmeerden de hulpdiensten en ontfermden zich intussen over het slachtoffer. Jan-Pierre Vercaemere was nog bij bewustzijn en zei tijdens zijn doodsstrijd : “Het is de baron, die het deed.” Ondanks reanimatiepogingen bezweek Jan-Pierre Vercaemere aan het moordende salvo.

De verkeerde man

Intussen verscheen ook de nietsvermoedende Pedro V. ter plekke. Die had met brother in crime Vercaemere afgesproken om in de namiddag een handje toe te steken in de loods. Toen V. de uit de hand gelopen situatie onder ogen zag, zei hij de vrouw van het slachtoffer te willen waarschuwen en vertrok. Kort daarna stond hij weer bij de loods. De speurders waren intussen ter plaatse. Het zonderlinge gedrag van Pedro V. trok meteen hun aandacht. Toen hij geen sluitende uitleg wist te verschaffen over de fotokopieën van vier kasbons, noch over zijn bebloede zakdoek en kruitsporen op zijn handen werd de Harelbekenaar de verdachte nummer een. Hij werd gearresteerd, maar vrij vlug weer vrijgelaten. Pedro V. bleek de verkeerde dader te zijn. Hij had bij zijn eerste bezoek hulp geboden aan zijn zieltogende vriend Vercaemere en dat had de ‘verdachte’ sporen zoals de kruitresten en het bloed achtergelaten.

INSPECTEUR JPT (43): Geen genade voor 'de baron' voor moord op Kuurnenaar

De moord gebeurde in een loods naast de toenmalige Kringloopwinkel in de Wervikstraat in Menen. Foto Patrick Holderbeke

Clint Haelterman, wiens bijnaam ‘de baron’ het zieltogende slachtoffer mompelde, werd vervolgens getraceerd. De Zottegemnaar kon daags na de feiten in zijn woning worden opgepakt. Eerst ontkende hij. De volgende dag ging hij door de knieën.

Vrouw bewerkt met steenbeitel

Alle betrokkenen in deze zaak bewogen zich min of meer in de schemerzone van de criminaliteit. Clint Haelterman was ooit een gedreven vertegenwoordiger. Hij droeg graag opvallende kledij, was ijdel en wou naar de buitenwereld laten uitschijnen dat hij zeer welstellend was. Hij toerde rond in een Jaguar. Zijn grootste ontspanning was restaurantbezoek met zijn vriendin, met wie hij na zijn scheiding in 1999 optrekt. Zijn levensstijl leverde hem de bijnaam van baron op. Tijdens een echtelijke twist met zijn ex-vrouw bewerkte hij haar ooit met een steenbeitel. Voor die feiten liep hij zelfs een gevangenisstraf op.

Ook Jan-Pierre Vercaemere maakte met de cel kennis wegens verboden wapendracht, oplichterij en hormonenzwendel. De toen 49-jarige Kuurnse houtbewerker stond bekend als iemand die geregeld op café ging om zijn twee grote hobby’s kaarten en biljarten te beoefenen. Vooral het verblijf in de gevangenis veranderde hem. Hij was een ridder in zijn eigen luchtkasteel geworden.

Aanvankelijk zei de dader dat hij het slachtoffer enkel bang wou maken. Later oordeelde Haelterman in ‘een opwelling van woede’ te hebben geschoten, omdat hij zijn geleende geld niet terugzag. Het assisenhof dacht daar anders over: Haelterman was toerekeningsvatbaar en handelde met voorbedachte rade.