INSPECTEUR JPT (41): Oostendse taximan overleeft messteken van klant

Taximan Franky Maene uit Oostende overleefde een moordpoging door Jurgen D. V. uit Koksijde. De dader zat in geldnood en aasde op de portefeuille van de taxibestuurder. Buit: 8.000 ‘oude Belgische frank’.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

De werkloze bediende Jürgen D. V., die afkomstig is van Aalst, maar op het moment van de feiten in Koksijde woonde, stond begin februari 2001 terecht voor het West-Vlaamse assisenhof voor moordpoging en diefstal met geweld op de Oostendse taxibestuurder Franky Maene. De toen 26-jarige dader kon uiteindelijk op heel wat clematie rekenen vanwege de jury en het hof. De Koksijdenaar kreeg het voordeel van de twijfel en werd bovendien geen voorbedachtheid aangerekend bij de overval.

Slachtoffer Franky Maene. Foto EFO

De jury volgde de stelling van de advocaten van de beschuldige, Sabine Wullus uit Veurne en Luc Billiet uit Ieper. Die hadden aangestuurd hun cliënt enkel schuldig te verklaren aan poging tot doodslag. Bij de strafmaat, waar procureur Luc Strypsteen 15 jaar vorderde, speelden het blanco strafregister, zijn jonge leeftijd en zijn ongelukkige jeugd in het voordeel van Jürgen D.V.. De jury ging akkoord met de herkwalificatie. Ze zag in Jurgen D. V. geen moordenaar. Hij werd uiteindelijk tot slechts twaalf jaar cel veroordeeld. Jurgen D. V. kreeg het laatste woord: “Ik beloof mijn leven te zullen beteren.”

INSPECTEUR JPT (41): Oostendse taximan overleeft messteken van klant

Dader Jürgen D.V. Foto EFO
© PETER MAENHOUDT

Dader gevat dankzij robotfoto

Taxibestuurder Franky Maene werd op 11 juni 1999 om 3 uur zieltogend aan de cafetaria op het vakantiedomein Ysermonde in Nieuwpoort aangetroffen. Voor hij door de hulpdiensten naar het Sint-Augustinusziekenhuis in Veurne werd overgebracht, kon de man nog verklaren dat hij het slachtoffer was geworden van een roofoverval. Onder de leiding van de toenmalige onderzoeksrechter Yves Vanmaele van het parket van Veurne begon het onderzoeksteam aan de speurtocht naar de dader.

Zodra Franky Maene kon worden onderhoord, werd hem gevraagd een robotfoto samen te stellen. Met de foto werden alle taxibedrijven, bankinstellingen, winkels en openbaar plaatsen bezocht. Ook in Koksijde dat een kleine gemeenschap is. Iedereen kent er iedereen. Jürgen D. V. werd er herkend en via de wijkagent kon worden achterhaald waar hij woonde. De speurders stelden zich in de omgeving op. De overvaller liep recht in hun handen.

INSPECTEUR JPT (41): Oostendse taximan overleeft messteken van klant

Het arsenaal messen, waarmee Jürgen D.V. rondliep. Foto EFO
© PETER MAENHOUDT

Het mes op de keel

Jürgen D. V. verkeerde in geldnood en besloot een taxibestuurder te overvallen. “Ik zat in financiële problemen en was niet zinnens nog voor het einde van de zomer te gaan werken. Ik moest dus een andere manier vinden om aan geld te geraken,” verklaarde hij aan de speurders. Jürgen D. V. ging op jacht en nam een mes. Het 18 cm lange keukenmes was zo scherp dat hij het in krantenpapier moest wikkelen om zelf niet gewond te raken. Door te hinken met zijn rechterbeen wou hij de taxichauffeur de indruk geven pijn te hebben, om zo achteraan in de taxi plaats te nemen om van daar beter te kunnen toeslaan.

Jürgen D. V. liet zich naar Ysermonde voeren. Zodra Franky Maene de prijs van de rit – 1.195 frank – had genoemd en de meter op nul zette, haalde zijn passagier uit. De dader vroeg niet eens geld, hij sloeg onmiddellijk toe. Hij stak Franky Maene twee keer in de zijde van de rug en zette hem vervolgens het mes op de keel. De taximan kon dit laatste afweren, maar liep wel een diepe snijwonde op aan de linkerhand. Een aantal pezen werd doorgesneden zodat het slachtoffer er een voor 13 procent blijvende handicap aan de linkerhand aan overhield Jürgen D. V. stal 8.000 frank uit de portefeuille van Franky Maene.

INSPECTEUR JPT (41): Oostendse taximan overleeft messteken van klant

Jürgen D.V. werd verdedigd door Sabine Wullus uit Veurne en Luc Billiet uit Ieper. Foto EFO
© PETER MAENHOUDT

Franky Maene, die voorheen elf jaar vrachtwagenbestuurder was, was pas sinds begin april 1999 aan de slag als taxichauffeur. Hij had samen met zijn vrouw Petra, die eveneens taxibestuurder is, een tweepersoonsbedrijfje opgezet. Het slachtoffer hield een trauma aan de overval over. Uit schrik zou taxibestuurder Franky Maene enkel nog over dag rijden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.