INSPECTEUR JPT (40): Man van Sharons dromen is een gruwelijke killer

Redactie KW

Sharon Chaffart uit Oostende trouwde in de gevangenis met de man van haar dromen, gangster Michel A.. De bendeleider stak haar tijdens een ruzie met Kerstmis 2006 in het bijzijn van de kinderen dood.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Eind september 2010 oordeelden de assisenjury en het hof van West-Vlaanderen dat 20 jaar opsluiting moesten volstaan als straf voor Michel A.. Openbaar aanklager Kathleen Vandenberghe vorderde nochtans 30 jaar cel met tien jaar ter beschikkingstelling van de regering als extra. Het was de zwaarste straf voor doodslag.

Slachtoffer Sharon Chaffart (31). Foto EFO
© PETER MAENHOUDT

Michel A., notoir crimineel en Belg met Marokkaanse roots, stond terecht voor doodslag op zijn vrouw Sharon Chaffart en niet voor moord omdat er van voorbedachte rade geen sprake was.

De 20 jaar opsluiting werd verhoogd met de vroegere celstraf, die Michel A. opliep voor gewelddadige diefstallen. De man zit nog steeds in de gevangenis van Hasselt. Hij vervult intussen de tijdsvoorwaarden voor mogelijke voorwaardelijke invrijheidstelling.

Gedood met het keukenmes

In de periode van de feiten zat de toen 35-jarige Michel A. (geboren op 5 juni 1971 in Verviers) voor gewapende overvallen in de jaren negentig in de gevangenis. Met Kerstmis 2006 genoot deze zware jongen opnieuw van enkele dagen penitentiair verlof. Hij bracht die dagen door bij zijn 31-jarige vrouw Sharon Chaffart (geboren op 13 september 1975 in Oostende) in haar sociale woning in de Stormvogelstraat in Oostende.

Het echtpaar deed in de namiddag van vrijdag 29 december samen nog eindejaarsboodschappen. ‘s Avonds kwam het tot een hoogoplopende ruzie. Michel A. bedreigde Sharon eerst met een keukenbijltje en stak haar vervolgens met een puntig keukenmes vier keer. De doodstrijd van de jonge vrouw, die hevig bloedde, duurde wel twee minuten. De steekpartij kende een traumatiserende dimensie voor hun kinderen. Melissa (12 jaar, uit Sharons eerdere relatie met haar buurjongen ) en Alaia (4 jaar, uit haar verhouding met Michel A.) zagen het drama voor hun ogen gebeuren.

INSPECTEUR JPT (40): Man van Sharons dromen is een gruwelijke killer
© PETER MAENHOUDT

Michel A. en Sharon Chaffart huwden op 9 november 1999 in de gevangenis van Brugge. Foto EFO
© PETER MAENHOUDT

Melissa zou toch haar moed vergaren en de politie bellen. Het meisje meldde dat haar moeder in de keuken bloedend op de grond lag. Toen politie en hulpdiensten ter plaatse kwamen, zagen ze Melissa het huis uitlopen. In haar armen droeg ze haar (half)zusje. Toen de politie het huis binnenging, trof ze in de keuken het levenloze lichaam van Sharon Chaffart. Van het oudste meisje vernamen de agenten dat haar stiefvader Michel A. haar moeder had neergestoken.

Gevoelige jongen wordt gruwelijke doder

Michel A. was intussen op de vlucht geslagen, maar gaf zich later in de nacht in het gezelschap van zijn broer bij de politie aan. De dader legde vlot bekentenissen af. Tijdens zijn verhoor zei hij dat Sharon bij de arm vastgreep en bedreigde met een bijltje. “Ik wil haar doen zwijgen. Ik wou niet dat de kinderen haar hoorden schreeuwen.” Toen Sharon struikelde, nam hij een mes en stak haar met volle kracht in de borst. Op die manier kwam een einde aan hun tumultueuze relatie. Haar zachte, gevoelige jongen had zijn andere aard, die van gruwelijke killer laten zien.

Sharon zag almaar meer op tegen de weekendbezoeken van haar man. Michel A. genoot sedert juni 2006 van het systeem van halve vrijheid : overdag gaan werken, in het weekend thuis. Bovendien had Sharon hem laten weten dat ze bang was van hem en dat ze wou scheiden. Michel A. verdacht haar van een buitenechtelijke relatie met een taxichauffeur, een zekere Dwight. Dat was voldoende om gangster te doen ontploffen.

INSPECTEUR JPT (40): Man van Sharons dromen is een gruwelijke killer

De feiten speelden zich af in de woning in de Stormvogelstraat op de wijk Stene in Oostende. Foto EFO
© PETER MAENHOUDT

Nochtans waren Michel A. en Sharon Chaffart ooit dol op elkaar. Hij leerde Sharon eind 1998 kennen. In de Oostendse bar The Milky Way was hij portier, zij, vroeger een kapster, was er toiletdame. Michel A., intussen een notoir crimineel, was pas enkele maanden in vrijheid gesteld na een celstraf voor een resem brutale diefstallen. Enkele maanden later zat hij weer vast, maar dat was voor de toen 24-jarige Sharon geen beletsel om op 9 november 1999 te trouwen in de gevangenis. De gangster noemde ze ooit ‘de man van haar dromen’. De smoorverliefde Sharon schonk hem vergiffenis. Na een tijdje begon het huwelijk barsten te vertonen. Toch kregen ze in 2002 een dochtertje.

Overvallen in pure Bende van Nijvel-stijl

In 1994 werd A. veroordeeld tot vijf jaar opsluiting voor gewelddadige diefstallen. Tijdens zijn eerste penitentiaire verlof in 1998 herviel hij dus in boosheid. Michel A. waande zich onaantastbaar. Hij startte met de Opex-bende een nieuwe reeks gewapende overvallen. Daarvoor waren in de gevangenis al plannen gesmeed, onder andere met Michel A.’s jongere broer, een vriend uit Oostende, die regelmatig op bezoek kwam en een medegevangene. In een jaar tijd, tussen mei 1998 tot mei 1999, pleegde de bende overvallen op banken in De Panne, Aalter, Torhout en op postkantoren in Assebroek en Oostende.

De bende werd genoemd naar de oude benaming Opex van de huidige Vuurtorenwijk in Oostende. De gangsters werkten in pure ‘Bende van Nijvel’-stijl’, gemaskerd, vermomd met pruiken en valse baarden en zwaar bewapend met Kalashnikovs en jachtgeweren. Voor de overvallen werden wagens gestolen, die nadien in brand werden gestoken om de sporen uit te wissen. Toen de bende klaar stond om het postkantoor in Tielt te overvallen, praatte de voormalige medegedetineerde van A. de bende aan de galg. Michel A. kreeg tien jaar.

INSPECTEUR JPT (40): Man van Sharons dromen is een gruwelijke killer

Michel A. was leider van de beruchte bende van de Opex. Gestolen auto’s , waarmee overvallen zijn gepleegd, werden nadien in brand gestoken. Foto EFO
© PETER MAENHOUDT

Als kind van een Waalse moeder en een Marokkaanse verbleef Michel A. negen instellingen. Toen hij drie jaar was verhuisde het gezin naar Bredene. In januari 1988, hij was pas 17, zat hij al vast omdat hij een gewapende overval pleegde.

Naïef en beïnvloedbaar

Sharon Chaffart beleefde een normale jeugd en behaalde het diploma van kapster. Begin 1994 ging ze samenwonen met een buurjongen en kregen ze een dochtertje. De relatie strandde en na nog een paar korte relaties leerde ze Michel A. kennen. Sharon was eerder naïef en zeer beïnvloedbaar. Ze raakte voor korte tijd zelf in de gevangenis toen ze aan een vriend van A. de sleutels gaf van de garagebox waar de wapens lagen, die werden gebruikt voor de overvallen, om die weer te kunnen weghalen. Op het assenproces werd ze door een stoet van getuigen toch als een goede moeder omschreven. Haar huwelijk met Michel A. was gedoemd om te mislukken. Haar droom werd een nachtmerrie. Sharon had zich in haar grote liefde vergist. De ware A. was een geweldenaar, die alle aandacht opeiste en stikjaloers was.

Zijn advocaat mr. Vincent Vereecke uit Torhout pleitte dat Michel A. zijn leven wilde verbeteren. “Hij kende een uiterst ongelukkige jeugd. Ontneem hem niet alle hoop met een zware straf.” Zijn Antwerpse collega mr. Johan Platteau vroeg de herkwalificatie naar opzettelijke slagen en verwondingen zonder oogmerk te doden, maar met de dood tot gevolg. De jury en het hof meenden de feiten ernstig genoeg en bovendien waren ze gepleegd in het bijzijn van kinderen. De beschuldigde had ten slotte zijn crimineel verleden tegen zich.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.