INSPECTEUR JPT (39): liefdesrivaal Rambo doodgeschoten in ‘t Bierhuis in Roeselare

Redactie KW

Johan V. schoot in het volkscafé ‘t Bierhuis in Roeselare met een revolver zijn liefdesrivaal ‘Rambo’ Danny Desmet dood. Het slachtoffer zat de schutter uit te dagen door te flirten met diens liefje Dorine D.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Begin november 2001 stond autohersteller en ex-werknemer bij Turbo’s Hoet in Hooglede, Johan V. (toen 43) uit Westrozebeke voor het West-Vlaamse assisenhof terecht voor de moord op Danny Desmet uit Beselare. De passionele moord werd herleid tot doodslag. De jury zag in Johan V. geen moordenaar en oordeelde dat de doodslag zelfs verschoonbaar was. De feiten werden uitgelokt door het slachtoffer. Johan V. werd uiteindelijk tot vijf jaar celstraf veroordeeld.

Johan V. (nu 56 jaar). Foto EFO

Meer dan een vrouw in het spel

De dodelijke schietpartij speelde zich op 6 augustus 1999 af in het buurtcafé ‘t Bierhuis in de Gitsestraat in Roeselare. Een passionele moord, die zijn oorsprong vond in de onduidelijke liefdesrelatie tussen de dader, zijn slachtoffer en de toen 33-jarige Dorine D., waarop beiden verlekkerd waren. Danny Desmet had gedurende drie jaar een relatie met Dorine D. nadat hij eerder ook al met haar inmiddels overleden zuster had samengewoond. Ongeveer een jaar voor de feiten gaf Dorine hem echter de bons naar eigen zeggen omdat hij ook met andere vrouwen heulde en omdat hij haar sloeg als hij te veel gedronken had. Wat meermaals gebeurde. Enkele maanden voor de feiten leerde Dorine D. dan Johan V..

INSPECTEUR JPT (39): liefdesrivaal Rambo doodgeschoten in 't Bierhuis in Roeselare

Dorine D. (nu 45), spilfiguur in een passioneel drama. Foto EFO

Deze laatste had er intussen al een paar relaties opzitten. Terwijl hij getrouwd was met Christine V. met wie hij drie kinderen had, leerde Johan V. ene Jeanique C. kennen. Met haar onderhield hij zeven jaar lang een buitenechtelijke verhouding en verwekte hij in 1992 een zoontje. Dorine D. begon dus met deze Johan V. in januari 1990 een nieuwe relatie. Dorine D. zou de spilfiguur worden in het latere passionele drama. Zei dader Johan V. over haar op zijn assisenproces: “Ik deed alles wat Dorine vroeg. Ze belde me ‘s nachts dronken op van in een café om haar naar huis te laten voeren. Na twee maanden hadden we een seksuele relatie. Dorine bleef bij mij tijdens de weekends slapen.”

Maar blijkbaar kon Dorine D. toch haar vorige minnaar niet vergeten en had ze ook nog regelmatig contact met hem. Zo ook de avond voor de moord. Die avond gingen Johan V. en Dorine D. een glas drinken in café ‘t Bierhuis, waar na een halfuur ook Danny Desmet opdook. Toen Johan V. wat later vertrok, weigerde Dorine D., die al een pint op had, met hem mee te gaan en bleef ze bij haar vroegere minnaar achter.

INSPECTEUR JPT (39): liefdesrivaal Rambo doodgeschoten in 't Bierhuis in Roeselare

De dader kocht het wapen voor de prijs van 35.000 frank. Foto EFO

Kogel door het hoofd

Pas in de namiddag van de volgende dag zag Johan V. Dorine terug, opnieuw in café ‘t Bierhuis waar ze alweer in het gezelschap van Danny Desmet was. Ze wonden er voor Johan V. geen doekjes om dat ze samen de nacht hadden doorgebracht en speelden verder een uitdagend spelletje. In een poging om zijn flirtend lief op andere gedachten te brengen, haalde Johan V. er nog haar schoonbroer bij, maar tevergeefs. Vertwijfeld reed Johan V. ‘s avonds naar huis om zijn revolver, die hij een maand eerder had gekocht, op te halen. Daarna keerde hij terug naar de herberg en schoot zijn rivaal door het hoofd. Na de moord toerde Johan V. nog enige tijd doelloos rond met zijn auto. Uiteindelijk begaf hij zich naar de woning van zijn ouders in Oostnieuwkerke, waar hij zich wat later gewillig liet inrekenen. Na zijn voorlopige vrijlating – in afwachting van zijn assisenproces – ging Johan V. samenwonen met Dorine D.

Een goed geolied machientje

Voor Johan V. was het slachtoffer Danny Desmet alias Rambo zeker geen onbekende. Ze kenden elkaar al tien jaar. Johan V. getuigde op zijn proces: “We zijn nooit echt vrienden geweest. Smette was nogal gewelddadig, hij mocht in diverse Roeselaarse cafés niet meer binnen. Dorine had vroeger een relatie met hem, maar kreeg veel slaag. Ooit probeerde Smette haar zelfs te verdrinken in het bad.”

INSPECTEUR JPT (39): liefdesrivaal Rambo doodgeschoten in 't Bierhuis in Roeselare

Slachtoffer Danny Desmet, alias Rambo. Foto JPT-a

Nog volgens de dader zat Rambo hem kort voor de feiten werkelijk te jennen. “Smette zat te grijnzen in mijn aangezicht. Hij zoende Dorine voortdurend en wreef door haar haar. Hij beweerde dat hij een uitstekende nacht met haar doorbracht en had het over een goed geolied machientje.” Johan V. kon het niet meer aan en vertrok. Hij wou met de revolver aanvankelijk zelfmoord plegen, maar keerde terug naar ‘t Bierhuis om Dorine te overreden. “Het was nooit mijn bedoeling Rambo met dat wapen dood te schieten. Ik was in paniek. De revolver ging zo af. Ik wist niet eens dat Smette geraakt was.” Volgens getuigen in de herberg vuurde Johan V. vanop een afstand van een halve meter, en zei na het schot tot Dorine : “Sorry, hij is eraan en nu jij ook…”.

Hij was een tijdbom

Volgens openbaar aanklager Carl Bergen had Johan V. echt de bedoeling om Danny Desmet uit de weg te ruimen. “Johan V. werd een tijdbom toen hij merkte dat hij zijn lief zou kwijt spelen. De afrekening was een koelbloedige moord.” Mr. Lieven Verfaille, de advocaat van de burgerlijke partij: “Die fatale avond wou Johan V. met zijn revolver zelfs eens Rambo spelen.” “Hij wou met zijn revolver Dorine uit de klauwen van Smetten redden”, aldus mr. Herman Baron, de raadman van de beschuldigde. “Mijn cliënt wou enkel indruk maken op zijn rivaal. Johan V. was diep vernederd. Het drama werd uitgelokt door de tergende houding van Danny Desmet. Twee jaar na de feiten begrijpt niemand in Roeselare hoe mijn cliënt, die nooit een vlieg kwaad deed, de trekker kon overhalen.”

INSPECTEUR JPT (39): liefdesrivaal Rambo doodgeschoten in 't Bierhuis in Roeselare

Foto JPT-a

Met benzine door het huis

Johan V. kwam vrij spoedig vrij en kon zijn geplande huwelijk met Dorine D. voltrekken. In februari 2010 stond de man echter voor de rechter in Ieper. Johan V. moest zich verantwoorden voor onopzettelijke slagen en verwondingen door onvoorzichtigheid, een veel minder zware classificatie dan de oorspronkelijke poging tot doodslag. Johan V. (51)kreeg zes maanden effectief nadat zijn vrouw zwaar verbrand raakte tijdens een echtelijke ruzie.

Op 8 juli 2008 kregen hij en zijn echtgenote Dorine D. (41) het ‘s nachts met elkaar aan de stok in hun woning in Beselare. Dorine liep daarbij derdegraadsbrandwonden op aan haar benen. Johan V. werd opgepakt voor poging tot doodslag, maar hij beweerde dat het om een ongeluk ging. Toen hij met een jerrycan benzine door het huis liep, gleed hij naar eigen zeggen uit en morste benzine. Dat veroorzaakte brand, omdat zijn vrouw net een sigaret opstak. De verklaringen van Johan V. kwamen niet overeen met de vaststellingen van de branddeskundige van het parket. Maar Dorine bevestigde nochtans de versie van haar man…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.