INSPECTEUR JPT (34): Stasegemse trucker versmacht schoonmoeder en ensceneert roofmoord

Trucker René H. wou zijn Lydie terug voor zich. Dus dacht hij eventjes met zijn schoonmoeder Nelly Maes te moeten praten. Het gesprek bekocht de vrouw echter met haar leven.

© PHK

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Vrachtwagenchauffeur René H. werd in begin maart 2000 door het assisenhof veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor de moord op 72-jarige Nelly Maes uit Stasegem, zijn schoonmoeder en de pleegmoeder van zijn vrouw Lydie Dejaegere. Hij kneep Nelly Maes de keel dicht.

‘In de miserie geboren’

“Ik heb de dood van mijn schoonmoeder niet gewild. Het was er mij enkel om te doen met haar te praten. Ik vroeg of ik weer bij haar pleegdochter Lydie mocht wonen. Toen mijn schoonmoeder weigerde, werd ik razend. Ik ben in de miserie geboren en zal in de miserie sterven”, zei de toen 49-jarige dader op zijn assisenproces. Het was een publiek geheim dat Nelly Maes de trucker helemaal geen partij voor haar aangenomen dochter vond. Ze dreigde Lydie te onterven indien ze nog verder met René H. optrok.

René H. is afkomstig van Tielt en in Marialoop (Meulebeke) opgegroeid. Hij kende een ongelukkige jeugd, kreeg altijd slaag en was thuis het zwarte schaap. Na een ellendige jeugd, een mislukt huwelijk en drankproblemen dacht hij met Lydie dé vrouw van zijn leven te hebben gevonden.

Stukje komedie op begrafenis

Toen de moord werd ontdekt kon de dader niet onmiddellijk worden ontmaskerd. René H., die aanvankelijk niet werd verdacht, voerde op de begrafenis nog een nummertje ‘verdriet’ op. Hij troostte er zijn door verdriet overmande ex-vrouw Lydie Dejaegere, de pleegdochter van het slachtoffer. Op dat moment wist alleen René H. dat hij de vrouw in de lijkwagen zelf vermoord had…

Vanaf Pasen 2003 kon René H. al een eerste verzoek tot vervroegde vrijlating indienen. Dat werd vrij vlug ingewilligd. De man had immers ook twee voorhechtenis achter de rug.

Inbraak geënsceneerd

De feiten dateren van de nacht van maandag op dinsdag 17 maart 1998. Toen Lydie Dejaegere die dinsdagmorgen als naar gewoonte rond 8.30 uur aan de Generaal Deprezstraat op het nummer 63 in Stasegem een bezoekje bracht aan haar pleegmoeder Marie-Louise Maes – door iedereen Nelly genoemd – zag ze tot haar verbazing dat de rolluiken nog dicht waren en de voordeur, die altijd dubbel gesloten was, niet slotvast. Ze trok binnen en vond haar moeder levenloos op haar bed. Het gezicht van de vrouw was verwrongen, opgezwollen en blauw verkleurd. Ook merkte de vrouw dat de kasten in de woonkamer doorzocht waren.

De gerechtelijke diensten werden verwittigd, maar het team van de gerechtelijke politie merkte geen braaksporen aan de voordeur, al werd wel vastgeteld dat de cilinder uit het slot van de achterdeur was verwijderd. Ook lagen de sleutels van de achterdeur op het kookfornuis, niettegenstaande het slachtoffer die deur iedere avond op slot deed. Het uithalen van de cilinder kon slechts als de deur openstond, zodat de experts al vroeg vermoedden dat een inbraak werd geënsceneerd. Voorts werd vastgesteld dat de stroom was onderbroken in de elektriciteitskast en in de slaapkamer bleken de kasten doorzocht te zijn.

Metalen doos

Op de grond vond men een zwarte portefeuille met 10.000 ‘oude Belgische’ frank, maar volgens Lydie Dejaegere stak die altijd in een metalen doos met minstens nog 150.000 ‘oude Belgische’ frank erin. Een ingemaakte kast, waar ongeveer een miljoen aan waardepapieren en nog eens 367.000 frank in baar geld werd bewaard, werd niet doorzocht. Volgens de expert overleed het slachtoffer tengevolge van verstikking. Ook werden slagen op het hoofd vastgesteld en op de linkerhand, wat erop wees dat de vrouw de slagen afweerde.

Vóór de autopsie diezelfde namiddag werd uitgevoerd, kon de familie het stoffelijk overschot begroeten. Onder hen naast Lydie Dejaegere ook haar man René H., van wie ze intussen gescheiden leefde. Lydie Dejaegere was zijn tweede vrouw. René H. had een zoon en een dochter uit zijn eerste huwelijk. Ook Lydie Dejaeghere had kinderen uit een vroeger huwelijk.

Geknoeid met de tachograaf

Uit het verdere onderzoek bleek dat de avond voor de feiten buurvrouw Laurette Demets, zoals elke avond, haar vriendin Nelly had opgezocht tussen feuilletons Mooi en Medogenloos en Familie door. Belangrijk feit bleek toen dat het toekomstige slachtoffer de buurvrouw vergezelde tot aan de voordeur én deze afsloot.

Bij de eerste verhoren kon René H. – die ondanks de scheiding Lydie Dejaegere nog regelmatig ontmoette – een sluitend alibi voorleggen. Tot op 2 april de onderzoekers er de vrachtwagenchauffeur op wezen dat er met zijn tachograafschijf was geknoeid… Die was in de nacht van de feiten 1 uur en 32 minuten teruggedraaid. Zo was H. niet om 1.25 uur met zijn trekker naar Gent vertrokken, maar wel om 2.57 uur. Net in die tussenperiode werd de moord gepleegd. Het duurde maar twee uur eer René H. door de knieën ging en bekende dat hij de dader was.

Moord goed voorbereid

Toen bleek hoe goed René H. alles had voorbereid. Zo bezocht hij die avond zijn ex-vrouw Lydie Dejaegere en rond middernacht ontgrendelde hij er de achterdeur met de bedoeling later terug te keren om de sleutel van het huis van zijn schoonmoeder, die aan een haakje naast de koelkast hing, op te halen. Hij vertrok er om 1.30 uur, keerde prompt terug om de sleutel te halen en ging dan te voet naar de woning van Nelly Maes ongeveer een kilometer verder. Naar zijn zeggen wou hij nog eens over een hereniging met Lydie praten. Toen het slachtoffer daar niet van wilde weten en hem de huid vol schold werd hij kwaad.

Hij sloeg Nelly Maes en smoorde haar gezicht in een kussen, terwijl hij haar de keel toekneep tot ze na pakweg 30 seconden niet meer bewoog. Dan ensceneerde hij de inbraak, wat – door het feit dat er in die periode in die buurt heel wat diefstallen werden gepleegd – geloofwaardig zou overkomen. Ook nam René H. een deel van het geld, ongeveer 95.000 frank, dat in een koekendoos was verstopt, mee. Bij Lydie Dejaegere werd daarvan 84.000 frank teruggevonden, verstopt achter een wand in de garage. René H., die dagenlang volhield niets met de gewelddadige dood van zijn schoonmoeder te maken te hebben, was intussen weer bij Lydie gaan wonen.

‘Het was een marteling’

René H. kreeg een milde straf. Het was een op bepaalde momenten emotioneel geladen assisenproces, vooral toen zijn twee kinderen getuigden in zijn voordeel. De jury hield er rekening mee dat de trucker voorheen nooit een vlieg kwaad deed. De gezworenen hielden voorts voor ogen dat René H. niet door het leven verwend werd. Over de ‘komedie’ die hij op de begrafenis opvoerde, zei de beschuldigde op zijn proces: “Ik wou me direct aangeven, maar ik kon niet. Het was een marteling. Ik verlangde dat uit uitkwam, maar Lydie zei: ‘Ge zijt terug en ik laat je niet meer los’.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.