INSPECTEUR JPT (3): Chocolatier uit Bredene wurgt zijn Nigeriaanse vrouw en dumpt lijk in de duinen

Wim V. en Evelyn toen nog niks het drama liet vermoeden. Foto HH-a
Redactie KW

Wim V. (35) uit Bredene wurgde in maart 2009 zijn Nigeriaanse vrouw Evelyn Amarin en dumpte het lijk in de duinen nabij Duinkerke. De dader verscheen nooit voor assisen. Drie weken na de moord sloeg hij de hand aan zichzelf in zijn cel.

Elke week blikt onze rechtbankverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Wim V. en de Nigeriaanse Uche ‘Evelyn’ Amarim (31) trokken al zevental jaar samen op toen ze in 2004 trouwden. Het echtpaar woonde met zijn zoontjes van een jaar en vier jaar in de Guido Gezellestraat in Bredene. Wim werkte al een jaar of tien in de toenmalige Brugse confiserie-chocolaterie Kathy, die later trouwens werd verkocht aan een investeringsgroep rond Marc Van Moerkerke. Evelyn, die enkele maanden voordien werd genaturaliseerd tot Belg, zorgde thuis voor de kindjes.

Barsten in het huwelijk

Er heersten al enige tijd wrijvingen tussen Wim en Evelyn. Slechts een handvol mensen uit hun naaste omgeving was ervan op de hoogte dat het huwelijk barsten vertoonde. Evelyn deed de dag van de feiten daarover aan de telefoon nog haar beklag bij haar Nigeriaanse vriendinnen in het Antwerpse. Ze was boos omdat Wim dreigde de echtscheiding aan te vragen en zij dat niet wou.

Wim V. had het er moeilijk mee dat Evelyn zomaar uit de interne keuken babbelde. Dat gaf hij ook te kennen toen ze de avond van maandag 2 maart nog samen op stap gingen. Bij hun thuiskomst vielen er opnieuw woorden. Later in de nacht liep het helemaal verkeerd. Wim V. ging door het lint en wurgde met de handen zijn vrouw. Hij stopte het lijk in zijn wagen en reed naar Noord-Frankrijk, waar hij het dumpte in de duinen van Oye Plage nabij Duinkerke.

Lijk in de duinen

De volgende dag omstreeks het middaguur deed Wim V. bij de Brugse politie aangifte dat zijn vrouw het echtelijk dak verlaten had. Ondertussen werd in de duinen de handtas van Evelyn gevonden en later, niet ver daar vandaan, ook het stoffelijk overschot.

Woensdag ging Wim V. naar Duinkerke om het lichaam van Evelyn te identificeren. Omdat Wim V. de laatste was die Evelyn in levende lijve zou hebben gezien, werd hij door de Franse gendarmerie verhoord over zijn en haar tijdsgebruik die maandag. De man raakte verstrikt in tegenstrijdigheden en viel door de mand. Hij moest zijn Franse ondervragers bekennen zijn vrouw te hebben gewurgd.

Verhangen in cel

Wim V. vloog achter de tralies in Frankrijk. Er diende een Europees aanhoudingsmandaat te worden uitgevaardigd om hem aan ons land uit te leveren en naar het Brugse gerechtsgebouw voor verdere verhoren over de brengen. Drie weken na de moord werd hij overgebracht en opgesloten in de gevangenis in Brugge.

De volgende dag, zaterdag 21 maart, legde hij tijdens zijn verhoor een verrassende verklaring af. Volgens hem hielp zijn moeder, een 69-jarige vrouw uit Eernegem, bij de wurging en stak ze tevens een handje toe om het dode lichaam in de auto te laden. Moeder reed evenwel niet mee naar Noord-Frankrijk.

Wim V. baarde nog een laatste keer opzien. Nadat hij eerst zijn moeder aan de galg praatte verhing hij zich achtenveertig uur later met zijn broeksriem in zijn cel.

Leugendetector

Kort na zijn onverwachte dood werd zijn moeder opgepakt. De vrouw bekende dat ze hielp om het lijk naar de auto te brengen, maar absoluut geen uitstaans met de wurging had en evenmin meereed naar Frankrijk. “Ik lag te bed. Plots stond mijn zoon in de slaapkamer. Hij zei: ‘mama, ik heb een grote stommiteit begaan.’ Ik hielp enkel het dode lichaam naar de auto dragen.” De moeder werd toch aangehouden wegens medeplichtigheid aan de moord op haar schoondochter.

Haar raadsman mr. Marc Decramer uit Wervik zwakte het mededaderschap af. “Zoals dikwijls het geval was ontfermde mijn cliënte zich over de kindjes. Op het moment van de moord was ze boven om hen in bed te stoppen en ging ze daarna zelf slapen. Ze heeft het lijk wel in de auto helpen laden. Voor de rest is ze niet betrokken. Dat blijkt ook uit een test met de leugendetector.”

Buiten vervolging

De Afrikaanse gemeenschap in ons land reageerde in die dagen geschokt. Er werd zelfs een vreedzame protestmars in de straten van Bredene gehouden om gerechtigheid voor Evelyn te vragen.

De moeder zat vier maanden in de cel. Later – ze was al 73 jaar – stelde de Brugse raadkamer haar definitief buiten vervolging. Ze hielp inderdaad het lijk verbergen met een familielid van de eerste graad, in casu haar zoon. Dat is wettelijk gezien niet strafbaar.