INSPECTEUR JPT (25): Minderjarige uit Elverdinge moordt familie uit omdat hij geen rallypiloot of Elvis mocht zijn

De vijfvoudige moord van Elverdinge staat in het collectieve geheugen van de West-Vlaming gegrift. Daniël Scholeer schoot zijn ouders, grootmoeder, oom en tante dood omdat hij geen rallywagen kreeg.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Daniël Scholeer alias het monster van Elverdinge, die nu 47 jaar is, zit al ruim 30 jaar opgesloten. Andere recordhouders zijn Freddy Horion (67) en de ‘vampier van Muizen’ Staf Van Eycken (62).

Geïnterneerd sinds 2008

Vijfvoudig moordenaar Daniël Scholeer kreeg de doodstraf niet, maar werd door het West-Vlaamse assisenhof in 1985 veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Dat is tegenwoordig de hoogste straf, die de rechter kan opleggen. Theoretisch zijn doodstraf en levenslange gevangenisstraf ongeveer hetzelfde, maar in werkelijkheid toch helemaal niet.

Wie levenslange hechtenis krijgt, brengt in theorie wel degelijk levenslang in gevangenschap door en niet zoals vaak wordt gesteld slechts 30 jaar. Wel kan elke levenslang veroordeelde in de praktijk sneller vrij komen dan de ter doodverdeelde. Men kan met de Wet Lejeune om zijn of haar voorwaardelijke invrijheidstelling na minimaal 15 jaar (voorheen tien jaar of een derde van de straf) verzoeken. Daniël Scholeer verblijft in principe voldoende lang in Leuven Centraal om van deze wet te genieten en vervroegd en onder voorwaarden vrij te komen.

Zijn advocaat Hendrik Camerlynck uit Ieper bepleitte verschillende keren de vervroegde vrijlating, maar ving telkens bot. Uit alles blijkt dat Scholeer een gestoorde geest heeft ook al verklaarde de assisenjury hem toerekeningsvatbaar. Zijn geestelijke gezondheid ging zo achteruit dat hij in 2008, na 25 jaar cel, uiteindelijk werd geïnterneerd. De kans dat hij ooit vrijkomt, is heel erg klein.

Dorpspastoor verontrust

Daniël Scholeer, 17 jaar, maakte op 25 maart 1983 zijn hele gezin van kant. Het zou nog tien dagen duren vooraleer de slachtpartij van vijf doodbrave, hardwerkende mensen werd ontdekt. De vijfvoudige moordenaar leefde al die tijd tussen de lijken. De dorpspastoor vond het als eerste verdacht dat er al dagen geen beweging was in de huizen van zijn trouwe parochianen. Hij koesterde argwaan en verwittigde de politie. Wat de opgeroepen agenten in de Steenstraat 4 en 6 in Elverdinge aantroffen, was pure horror. Drie lijken in de waterput en twee onder een paar centimeter aarde op de binnenkoer.

De minderjarige Scholeer schoot eerst grootmoeder Jeannette Lacante (79) in de rug, daarna oom Albert Druelle (62) in het achterhoofd, vervolgens zijn moeder Antoinette Barbez (52) en dan tante Gabriëlle Barbez (53). Hun doodstrijd duurde minutenlang. Toen zijn vader Gerard (56) enkele uren later thuiskwam, schoot de jonge dader ook hem neer, sloeg zijn longrifle stuk op diens hoofd en begroef hem naar alle waarschijnlijkheid levend.

Elvis Presley en Hitler

Het motief van het rotverwende enig kind? Danïel Scholeer zei zij ondervragers: “Het waren goede mensen, maar zo ouderwets. Ik mocht niet eens rallypiloot worden of rockzanger zoals Elvis Presley. En eigenlijk wou ik de wereld verbeteren.” Daniël Scholeer keek ontzettend op naar Elvis – naar Hitler ook trouwens – en zag zichzelf al optreden in de hele wereld, met trouwe volgelingen als een soort bodyguards en honderd mooie vrouwen rond hem.

Tijdens de huiszoeking vonden speurders een lijst met tachtig namen van mensen onder wie de melkboer en de parochiepriester die ook dood moesten én een lijst met manieren waarop de moorden zouden worden uitgevoerd. Op zijn kamer lagen drie longrifles, alarmpistolen, koperen geluidsdempers, dozen vol munitie, laders en 500 batterijen om mensen te elektrocuteren ‘zonder bloedvergieten’, want de vijfvoudige moordenaar kon… niet tegen het bloed. Uit het dossier blijkt dat Scholeer zijn hele wapenarsenaal kocht met het smoesje dat hij 18 was en zijn identiteitskaart thuis was vergeten.

Stemmen van slachtoffer op bandopname

De dader zelf was van plan om op 16 augustus 2007 om 18 uur zelfmoord te plegen omdat hij dan 42 jaar zou zijn en net als zijn idool Evlis op het ‘hoogtepunt’ van zijn carrière zou staan. Voorts werd een cassettebandje gevonden met stemmen van zijn familieleden. Dat had de minderjarige moordenaar stiekem opgenomen om af te spelen als iemand naar hen zou vragen. Dan zou hij zeggen: “Luister maar, ze praten, maar ze hebben geen zin om aan de deur te komen.” Daniël Scholeer had het moordplan al enkele jaren in zijn hoofd. Die voorbedachtheid bestond zonder dat hij een concrete datum in het hoofd had. Pas toen hij zich na problemen op school en met de RVA in het nauw gedreven voelde, sloeg hij toe. Het was wachten op de vonk in zijn hersenen.

Gemis aan realiteitszin

Volgens zijn Ieperse advocaat ontspoorde Daniël Scholeer door een verkeerde opvoeding. Tot zijn twaalfde werd hij aan de hand naar school gebracht en toen hij mocht fietsen, bleef zijn moeder naast hem stappen om auto’s tegen te houden. Hij mocht nooit mee op schoolreis, mocht geen boot nemen omdat die kunnen zinken en mocht geen lid worden van een jeugdbeweging. Hij groeide op in een glazen kooi en miste elk realiteitsbesef.

De gruwelmoorden zorgden vooral in West-Vlaanderen een tijdlang voor een echte angstpsychose: mensen vreesden dat ze op de ‘dodenlijst’ stonden en dat Daniël Scholeer handlangers had of zou ontsnappen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.