INSPECTEUR JPT (22): Ichtegemnaar (17) bekoopt pesterijen met zijn leven

Redactie KW

Torhoutenaar Marnix S., die de pesterijen van Rik Dekeyzer beu was, riep de hulp van zijn cafévriend Michel Devos in. In plaats van de pestkop een lesje te leren, legde Michel Devos hem voor altijd het zwijgen op.

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Michel Devos, bijgenaamd Vos, en den boer Marnix S. uit Torhout stonden in juni 2001 voor het assisenhof terecht voor doodslag op de 17-jarige Rik Dekeyzer, een oud-Wijnendalenaar, die met zijn ouders naar Ichtegem verhuisde.

Geen uitlokking

Marnix S. mocht als een vrij man het gerechtsgebouw van Brugge verlaten. De jury achtte hem niet schuldig aan doodslag. Marnix S. ‘stond erbij en keer ernaar’ toen Michel Devos pestkop Dekeyzer doodstak. De jury vond dat S. niets ten laste kon worden gelegd. Michel Devos werd wel schuldig bevonden. De volksjury stelde dat er geen sprake kon zijn van uitlokking door het slachtoffer. Devos liep kans daardoor maximum 30 jaar opsluiting te krijgen. Het werden er twintig. Michel Devos stierf in de gevangenis.

Varkensstront

De feiten speelden zich af op 1 oktober 1998 in het oude boerderijtje van de werkloze Marnix S. aan de Revinzestraat in Torhout. De eveneens werkloze Rik Dekeyzer, toen amper 17 jaar en zeker geen engeltje, kwam te pas en te onpas naar de woning om er zijn vroegere schoolvriend Marnix S. (21) te pesten. Ooit sloop pestkop Dekeyzer met een emmer varkensstront de woning binnen en kieperde de inhoud in de woonkamer. Een andere keer liet hij de pony van Marnix S. uit de weide los. Soms bracht Rik Dekeyzer zijn vrienden mee om bij Marnix S. keet te schoppen en weed te roken. Protesteerde de bewoner dan werd hij met boksijzers bedreigd.

Rik Dekeyzer had S. het leven intussen redelijk zuur gemaakt en hem zelfs met de dood bedreigd toen deze laatste besloot de pestkop “eens aardig af te drogen”. Marnix S. riep de hulp in van Michel Devos (45). Michel Devos, een marginaal figuur, kwam ook al geregeld bij Marnix S. over de vloer om alweer stevig te drinken. Devos, ooit uitbater van het Seca-station langs de ring in Torhout, raakte na de dood van zijn echtgenote aardig aan de drank. De alcohol maakte hem vaak agressief. Geen van de drie had trouwens in die periode zijn leven op het juiste spoor.

Twee doden in twee dagen

De avond van de feiten wachtten beiden Dekeyzer op in de woning van S. Michel Devos had ‘voor alle zekerheid’ een slagersmes meegenomen. Dekeyzer begon opnieuw ruzie te maken en was vooral boos omdat Marnix S. geen drugs wilde kweken op zijn zolder.

De ruzie ontaardde. Michel Devos sloeg plots toe. Hij plantte twee messteken in het bovenlijf van Dekeyzer. Die strompelde naar buiten en viel dood op straat. Michel Devos gooide vervolgens het mes in de gootsteen en ging voor de televisie zitten tot de politie hem inrekende.

Bij de familie Dekeyzer sloeg het noodlot de dag na de gewelddadige dood van haar zoon Rik – de zesde van zeven kinderen – opnieuw toe. Op 2 oktober bezweek vader Jozef aan longkanker. Moeder Godelieve was met een zware depressie eerder al in het ziekenhuis opgenomen. Haar man, een bouwvakker te zien aftakelen was haar te veel geworden. Vader Jozef en zoon Rik Dekeyzer werden samen ten grave gedragen na een uitvaartdienst in de parochiekerk van Ichtegem.

Beschuldigde wordt onwel

Hoewel het eigenlijk een relatief eenvoudige assisenzaak betrof, heeft ze toch tien volle dagen geduurd. Dat had enerzijds te maken met de rits aan getuigen die werden opgeroepen – bijna zestig in totaal – maar ook met de vele advocaten die moesten pleiten. Bovendien ging een procesdag verloren. Beschuldigde Michel Devos voelde zich in het begin van de ochtendzitting plots onwel en de zitting werd gestaakt om een arts toe te laten de man te onderzoeken. Het was van Devos bekend dat hij een epilepticus is en dat heeft hem parten gespeeld. De man wist toen hij de zittingszaal werd buiten geleid, totaal niet meer waar hij was.

‘Listige nonsens’

Na het verhoor van de getuigen pleitten de advocaten urenlang over de schuld of onschuld. Vooral voor Marnix S. werd de vrijspraak gevraagd omdat hij zelf niet heeft gestoken en zich enkel wat opzij zette toen Michel Devos met het mes op Dekeyzer afstormde. Kon Marnix S. vermoeden dat Michel Devos Rik Dekeyzer een dodelijke messteek zou toebrengen? Volgens het gerecht wel, want Marnix S. werd als mededader gedagvaard.

De drie advocaten van de burgerlijke partij waren het erover eens dat ook Marnix S. op de dood van Rik Dekeyzer aanstuurde. “Zijn rol was onontbeerlijk. Zonder zijn toedoen zouden de feiten nooit zijn gebeurd”, zeiden ze in koor. Ze zaten daarmee op één lijn met procureur Yves Segaert. De openbare aanklager waarschuwde de jury voor de listige nonsens’ waarmee de verdediging haar zou proberen om de tuin te leiden.

Enkel schrik aanjagen?

De advocaten van de verdediging trokken alle registers open, want ze namen de waarschuwing van de procureur niet: “Marnix S. had nooit de bedoeling om Rik Dekeyzer te doden. Het was enkel de bedoeling om hem te verwonden en wat schrik aan te jagen.”

Mr. Luc Arnou uit Loppem pleitte voor Michel Devos schuldig. Maar de raadsman voegde er in één adem aan toe dat de feiten door het slachtoffer waren uitgelokt. Michel Devos zelf hield vol dat hij schuldig was. “Ik had niet mogen steken. Het is mijn schuld.”

Uitlokking of niet?

Het hof ging akkoord om aan de jury als bijkomende vraag de uitlokking voor te leggen. Maar voor wat Michel Devos betrof, ging de jury daar niet op in. Hij werd schuldig bevonden aan doodslag zonder dat er sprake was van uitlokking. Hij kon daarvoor maximaal 30 jaar opsluiting krijgen. Het werden er twintig. Marnix S. werd door de jury niet schuldig bevonden aan doodslag, zodat er ook niet moest worden geantwoord op de vraag over de uitlokking. Hij mocht na die beslissing onmiddellijk de assisenzaal verlaten als een vrij man. Hij had in totaal drie maanden in voorarrest gezeten, alsook tijdens de duur van dit proces.