Inschrijvingen voor eerste Ludieke Sinksenquiz geopend

De organisatoren van de eerste Ludieke Sinksenquiz. © TVK
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Sinksenfeesten in Kortrijk trekken elk jaar ongeveer 200.000 bezoekers. Omdat daar dit jaar geen sprake van kan zijn, koos Stad Kortrijk voor een online versie onder de noemer ‘Sinksen in de Wolken’ waarvan iedereen kan genieten in zijn eigen kot. Onderdeel daarvan is de eerste Ludieke Sinksenquiz, georganiseerd door vzw Ludiek. Inschrijven kan sinds vandaag. De live quiz staat gepland op maandag 1 juni, maar in de week voordien vinden er al voorrondes plaats.

Sinksen 2020 gaat digitaal. Een digitaal openingsspektakel, een digitale rommelveiling… Nieuw dit jaar is dat er ook een quiz wordt georganiseerd. Stad Kortrijk contacteerde daarvoor vzw Ludiek, die ervaring opbouwde door in de lockdownperiode wekelijks een quiz te organiseren op sociale media.

Ludiek vzw is een vereniging die in 2019 werd opgericht door zes vrienden uit Kortrijk. Samen willen ze zo veel mogelijk activiteiten organiseren die het sociale leven in Kortrijk bevorderen en zo mensen bij elkaar brengen.

Oefenen op dinsdagavond

“Op 30 april stond onze eerste zaalquiz gepland in OC De Vonke in Heule. Hoewel onze voorbereidingen al vergevorderd waren, sijpelde het vorige maand door dat de coronamaatregelen nog niet snel versoepeld zouden worden”, vertelt Davy Maes. “We besloten om niet bij de pakken te blijven zitten en op zoek te gaan naar een leuk alternatief. Zo organiseren we sinds eind maart wekelijks een Ludieke Facebook-Live-quiz.”

In de Ludieke Facebook-Live-quiz kan iedereen gratis deelnemen vanuit zijn kot. Elke dinsdag om 20.15 uur gaat de stream live en wordt het spelconcept, dat wekelijks wijzigt, uitgelegd.

“In ons concept zoeken we telkens hoe we een ludieke twist kunnen steken in het geheel. We maken quizzen waarbij kennis niet het allerbelangrijkste is. Dat blijkt aan te slaan, want wekelijks halen we zo’n 200 kijkers die vaak met hun gezin samenspelen. We blijven er voorlopig mee doorgaan zolang het enthousiasme blijft. Iedereen die aan de Sinksenquiz wil meedoen, kan dus zeker al eens komen oefenen op dinsdagavond!”

Inschrijvingen open

De Sinksenquiz wordt een quiz van een ander formaat. Alle Kortrijkzanen worden uitgenodigd om deel te nemen, maar ook wie niet in Kortrijk woont kan meedoen. Bedoeling is dat je de eer van je buurt of wijk verdedigt.

Inschrijven is mogelijk vanaf vandaag en kan gebeuren op de site https://www.sinksen.be/de-ludieke-sinksenquiz. Iedereen dient aan te geven voor welke deelgemeente of buurt hij/zij wenst mee te spelen. Op 21 mei ontvangen alle ingeschreven deelnemers een link naar de voorronde.

“De voorrondes zijn niet alles bepalend, maar zullen toch al een serieuze invloed hebben op het verloop van de Ludieke Sinksenquiz op 1 juni”, legt Pieter Grillet uit. “Voor de vijftien beste deelnemers per buurt/deelgemeente is immers een speciale rol weggelegd: zij vormen de finalisten die hun buurt moeten vertegenwoordigen die dag. Ook de scores van alle deelnemers aan de voorronde samen zullen al een invloed hebben op het startklassement.”

Inschrijvingen voor eerste Ludieke Sinksenquiz geopend
© gf

De inhoud van de quiz op 1 juni blijft een geheim tot de dag zelf, zodat niemand zich kan voorbereiden. “We zorgen voor een coherent geheel, want we willen dat zowel de 15 finalisten per buurt als alle live kijkers een leuke namiddag beleven”, aldus Giovanny Saelens. “Wie zich niet kwalificeerde voor deze finale, zal nog steeds een niet te onderschatten impact kunnen hebben op het eindresultaat. De beste buurt of deelgemeente is immers diegene die het beste geheel vormt als team.”

Een uitdaging

Voor de technische kant wordt nauw samengewerkt met Stad Kortrijk om alles te laten passen binnen het plaatje van Sinksen 2020. Jeroen David: “Het wordt een uitdaging om voor een groot publiek, waarvan de omvang voorlopig nog onbekend is, deze quiz te organiseren. We hebben intussen een goede ervaring opgebouwd met onze wekelijkse quiz. Ik vertrouw erop dat we er ook nu zullen in slagen om dit tot een goed einde te brengen. De komende weken stemmen we nauw af met Stad Kortrijk om te zien wat mogelijk is en hoe we de quiz zo goed mogelijk tot in ieders huiskamer kunnen brengen.”

Daarmee hoopt Ludiek vzw dat de eerste Ludieke Sinksenquiz een schot in de roos wordt. “Een quiz is een nieuw gegeven voor Sinksen, maar we zijn er zeker van dat dit kan aanslaan”, besluit Wouter Depypere.Quizzen zijn heel populair in onze regio, wekelijks vind je er wel meerdere die georganiseerd worden. We zijn zelf fervente Sinksenvierders en zijn blij dat we dit jaar toch ons steentje kunnen bijdragen aan de organisatie. Wie weet zijn we vertrokken voor een succesverhaal dat jaarlijks herhaald kan worden. Hopelijk hoeft dat vanaf volgend jaar dan wel niet langer vanuit ons kot te zijn!”

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier