Inkomensverlies door corona? Vraag steun aan bij stad Oostende

Stad Oostende kreeg een subsidie van de Vlaamse en Federale overheid om coronasteun uit te delen. Concreet kunnen alle Oostendenaars die in de problemen zitten door corona, financiële en materiële steun aanvragen. En het liefst snel, want de meer dan 1 miljoen euro moet voor het eind van dit jaar uitgedeeld zijn.

Natacha Waldmann en Geert Lowyck. © (Foto GLO)

Stad Oostende lanceert de coronasteun. Mensen die de voorbije maanden in financiële of materiële moeilijkheden gekomen zijn, ook mensen die niet in armoede verkeren, kunnen dankzij deze coronasteun geholpen worden. “Denk aan mensen die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van flexijobs, zelfstandigen of mensen die een beroep uitoefenen in een sector met weinig werkzekerheid zoals de culturele sector. Bijvoorbeeld een alleenstaande mama die haar flexijob niet meer kan uitoefenen, of podiumbouwers, geluidstechnici… Deze mensen nu toeleiden naar het OCMW is cruciaal”, zegt schepen Natacha Waldmann, bevoegd voor Welzijn, Zorg en Onderwijs (Groen).

“De steun is er voor iedereen die gevolgen ervaart van de coronacrisis. Oostendenaars met een sterk gedaald inkomen, mensen in tijdelijke moeilijkheden, met plotse schulden of een plotse hoge factuur terwijl de reserves op zijn: deze mensen hebben nu recht op steun.” Niet enkel mensen die al steun ontvangen van het OCMW komen hier dus voor in aanmerking.

De hulp kan bestaan uit een financiële tussenkomst waar nodig, maar kan ook materieel zijn. Tussenkomsten in energie, huisvesting of andere basisbehoeften zijn mogelijk. En tenslotte kan het ook gaan over psychologische ondersteuning en begeleiding op het vlak van gezondheid. Het bedrag van de financiële steun kan dus telkens verschillen. “Hiervoor zullen er extra maatschappelijke werkers worden ingezet”, zegt diensthoofd algemeen welzijnswerk Geert Lowyck. Er zal telkens een sociaal onderzoek gebeuren.

Opvallend: Oostende krijgt hiervoor 1.076.087 euro. Dat bedrag moet voor het einde van het jaar uitgedeeld. “Een uitdaging om dit op zo’n korte tijd te realiseren”, zegt schepen Waldmann. “De drempel om hulp te vragen is vaak hoog, maar we roepen elke Oostendenaar in moeilijkheden wel op om zich te melden.”

De coronasteun kan aangevraagd worden via Edith Cavellstraat 15 (op afspraak: 059 59 10 10 of gratis: 0800 1 8400), coronasteun@oostende.be of via www.oostende.be/coronasteun.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.