Inkijk op de werf van AZ Delta in Rumbeke: “Grootte spoed sloeg ons met verstomming”

De gemeenteraad en het Bijzonder Comité op bezoek in het bijna voltooide AZ Delta in Oekene. (foto Stefaan Beel) © (foto Stefaan Beel)
Peter Soete

De Roeselaarse gemeenteraad kreeg de kans om een kijkje te nemen op de werf van AZ Delta campus. De meningen waren unaniem: de nieuwe campus van AZ Delta in Rumbeke is indrukwekkend en wordt toonaangevend in Vlaanderen.

“Voor velen van ons was het de eerste keer dat we de campus bezochten”, begint Piet Delrue, voorzitter van de gemeenteraad. “We zijn de rondleiding gestart op de helihaven die tussen de Spoedafdeling van het ziekenhuis en Oekene dorp ligt en via de personeelsingang zijn we het ziekenhuis binnen gestapt. Wat mij vooral opviel was de hoeveelheid kabels, draden en leidingen die er moesten aangekoppeld worden. Dat zal niet in een handomdraai gebeuren.”

“Dit ziekenhuis wordt uiteraard een zeer groot centrum maar toch heb je binnen niet het gevoel dat je zult verdwalen. Je hebt nooit het gevoel dat je in een megaziekenhuis terecht bent gekomen. Er werd echt over alles zeer goed nagedacht. Het begint trouwens al bij de kleur van de gevels die aangeven op welke afdeling je ligt. En rondom het gebouw is een intelligente zonnewering opgetrokken waardoor nooit direct zonlicht in de kamers komt.”

Luchtige zalen

“Ook de bereikbaarheid voor de zachte weggebruiker viel ons meteen op. Het fietspad van Izegem naar Oekene en naar Roeselare passeert over het parkeerterrein van de nieuwe campus.”

“De ontwerpers en planners proberen het ook zo aangenaam mogelijk te maken voor de patiënten. Zo zullen de patiënten die een nierdialyse nodig hebben, hun behandeling krijgen in twee luchtige zalen met grote buitenramen.”

Je hebt niet het gevoel dat je zult verdwalen in dit megaziekenhuis

“De spoedafdeling zal kunnen aangereden worden via een zestal poorten en dat is wellicht voor ziekenwagens en voor gewone wagens die met mensen naar Spoed komen als om patiënten binnen te rijden die enkele meters verder met de heli naar het ziekenhuis zijn gebracht. De grootte van de Spoedafdeling sloeg ons ook met verstomming.”

Wit en zwart

“En in het operatiekwartier zijn er twee gangen: een gang waar de patiënten af en aan gereden worden en een andere gang voor technische zaken zoals apparatuur bijvoorbeeld. En in de badkamers werden slechts twee kleuren gebruikt: wit en zwart. De zwarte handdoekenrails en toiletbrillen zouden goed zichtbaar zijn voor slechtzienden en voor oudere mensen die soms verward zijn.”

“En de verdiepingen worden gekoppeld aan bepaalde delen van het lichaam. Zo komen de patiënten met hoofd- en halsproblemen op de ene verdieping en is de volgende verdieping voor patiënten die problemen hebben met de thorax zoals het hart en de longen terwijl nog een andere verdieping voorbehouden is voor interne ziektes.”

Piet Delrue. (gf)
Piet Delrue. (gf)© (gf)

“Ook het logistiek centrum met daarbovenop het leer- en innovatiecentrum met een aula voor 300 personen heeft een grote indruk op ons gemaakt. Dat is toch een garantie op topwetenschap die zal bedreven worden in AZ Delta. Zo’n goed uitgerust leercentrum gekoppeld aan dergelijk ziekenhuis zal ongetwijfeld ook in de toekomst de allerbeste dokters en specialisten naar Roeselare halen.”

“Als Roeselarenaar ben ik heel trots dat er in onze stad zo’n ziekenhuis de deuren opent en ik ben zeker niet alleen die dat denkt. Ik heb dat maandagavond vaak gehoord.”

AZ Delta in cijfers

– Er werken momenteel meer dan 600 werklieden aan de campus van AZ Delta in Oekene.

– AZ Delta Oekene wordt gebouwd op een site van 23 hectare en de bebouwde oppervlakte bedraagt 120.000 m².

– AZ Delta telt 400 artsen en 4.000 zorgkundigen en andere medewerkers. Op de campus in Oekene zullen er 2.500 artsen en medewerkers aan de slag zijn.

– Op de nieuwe campus komen 700 opnamebedden en 110 bedden in het dagziekenhuis.

– Net naast het ziekenhuisgebouw komt een logistiek gebouw met daarbovenop een leer- en innovatiecentrum. Daar komt ook een aula met een capaciteit voor 300 personen.

– Het budget zal niet worden overschreden: de nieuwe campus zal 425 miljoen euro gekost hebben.

– Er zijn 1.400 parkeerplaatsen voorzien op de nieuwe campus maar uiteindelijk is beslist om nog een extra verdieping te bouwen op de personeelsparking. Zo komen nog 400 extra parkeerplaatsen bij.

– De officiële opening van AZ Delta campus Oekene is voorzien op vrijdag 15 november. Tegen halfweg december zal de nieuwe campus volledig operationeel zijn.

– Tijdens Open Wervendag op zondag 19 mei kan AZ Delta Oekene bezocht worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten