Inhaalmoment voor wie tweede prik mist door vakantie ten vroegste eind augustus

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Ten vroegste eind augustus en nadat iedereen die wél op het moment van de afspraak voor de tweede vaccindosis komt, plant het Agentschap Zorg en Gezondheid het zogenaamde ‘inhaalmoment’. Wie zijn of haar tweede prik miste door vakantie, zal de kans krijgen om later alsnog ingeënt te worden. Je zal daarvoor zelf een afspraak moeten maken bij het vaccinatiecentrum.

Eerder deze week raakte al bekend dat het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de vaccinatiecentra ruimte zullen maken voor een inhaalmoment voor mensen die hun tweede prik zouden missen. Hoewel Vlaanderen er blijft op hameren om je vakantie- of reisplannen af te stemmen op en aan te passen aan de vaccinatiedata, bevestigt Dirk Dewolf, hoofd van Zorg en Gezondheid, de mogelijkheid de tweede dosis op het einde van de zomer in te halen.

Signalen van weigering

“Ons basismotto blijft: vaccinatie eerst, dan vakantie”, zegt hij. “Elk uitstel van vaccinatie is immers een uitstel van bescherming. Dat kan niet enkel gevolgen hebben voor jezelf, maar ook voor je omgeving.” Maar omdat Zorg en Gezondheid almaar meer signalen krijgt van mensen die zelfs hun eerste dosis zouden weigeren omdat hun vakantieplannen gedwarsboomd zouden worden door het moment van vaccineren, komt men nu toch ietwat tegemoet.

Ten vroegste vanaf eind augustus wordt een beperkte periode van een paar weken voorzien waarin nieuwe afspraken voor een tweede dosis gemaakt kunnen worden. Tot die tijd worden alle beschikbare vaccins ingezet voor de tweede dosissen voor mensen die wel op hun geplande uitnodiging ingaan. De kans is groot dat ook nog een stuk in september inhaalvaccinaties zullen worden gepland.

Zelf contact opnemen

“Om de administratieve last voor de vaccinatiecentra te beperken en constant omboeken te vermijden, vragen we wel aan de Vlamingen zelf om zich in te schrijven voor dat inhaalmoment”, aldus Dirk Dewolf. Je zal dus zelf actief contact moeten opnemen. Details over hoe dat kan en vanaf wanneer dat moet gebeuren, zijn er nog niet. Vaccintypes mixen is voorlopig niet aan de orde. Voor mensen die ook hun eerste prik niet konden krijgen, wordt eveneens een tweede kans voorzien. Wie geweigerd heeft, zal wel actief moeten aangeven een nieuwe uitnodiging tot vaccinatie te willen.

De Vlaamse regering besliste, in het licht van dat inhaalmoment, om de financiering van de vaccinatiecentra aan de lokale besturen te verlengen tot 15 oktober. Zo krijgen de steden en gemeenten al wat meer zekerheid over de betaalbaarheid van de organisatie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.