Ingrid is de enige vrouwelijke veilingmeester in België

Paul en Ingrid: “We zijn nog niet klaar voor ons pensioen.” © foto ACK
Redactie KW

Antiekveilingen zijn tegenwoordig in, zap gewoon eens op tv en je zal merken dat tal van veilinghuizen en antiekschattingen aan bod komen. In Het Hoogste Bod op Een kan men het unieke, nieuwe veilinghuis van Diksmuide aan het werk zien.

Het echtpaar Paul Coppens (65) en Ingrid Rauwens (65) opende Veilinghuis Het Pand. “De meeste mensen gaan op onze leeftijd met pensioen maar wij zijn er nog niet klaar voor”, lacht Ingrid. “We zitten zo’n 45 jaar in de antiekwereld, zijn antiekliefhebbers en hebben het geluk dat we van onze hobby ons werk konden maken.”

“Toen onze gebouwen in Wetteren werden afgebroken zochten we een ruim pand aan de kust. We kenden de streek omdat we er veel van onze vrije tijd doorbrachten. Op een moment kregen we het voorstel van een pand in Diksmuide. We kwamen kijken en vonden een pand in de prachtige stad. We hebben niet geaarzeld. Na het aanpassen van de ruimte konden we op 28 november een eerste veiling organiseren.”

Jarenlange ervaring

In Veilinghuis Het Pand wordt een drie- à viertal keren per jaar geveild en dan vooral algemene antiek, West -Europese antiek, waardevolle religieuze stukken en kunst. “De goederen die men wil veilen kunnen 7/7 na afspraak worden binnengebracht. Het schatten van de goederen wordt door ons gedaan, we hebben er de jarenlange ervaring en kennis voor”, aldus Paul.

Ingrid is veilingmeester en leidt de veiling, zij is de enige vrouwelijke antiekveilingmeester in België. De veilingen vinden plaats op zondagnamiddag zodat klanten van verder nog een wandeling kunnen maken in de stad en genieten van één van de vele gastronomische restaurants. Een tijd vooraf worden er kijkdagen georganiseerd en op de dag van de veiling openen we de zaak 2 uur vooraf, zodat men opnieuw de kans krijgt de kavels goed te bekijken. Onmiddellijk na de veiling kunnen de kavels opgehaald worden en meegenomen, een pluspunt voor onze klanten die vaak uit Limburg of Duitsland komen.”

Het Hoogste Bod

Op de allereerste veiling waren heel wat mensen uit de stad en omgeving aanwezig, iets waar Paul en Ingrid blij verrast door waren. “Op die eerste veiling hebben we verschillende gekende werken geveild, waaronder een werk van Roger Raveel. Wanneer we religieuze zaken veilen gaan die meestal terug naar kloosters, priesters die het opnieuw gebruiken en kerkgemeenschappen met een eigen museum. Op de veiling zelf word ik bijgestaan door een gerechtsdeurwaarder die een PV opmaakt van de veiling, Paul die alle hamerslagen noteert, iemand die alles in een Exceldocument giet en telefonisten die de boden via telefoon opvolgen. Er kan fysiek geboden worden in de zaal zelf, telefonisch op het ogenblik van de veiling en schriftelijk voordien. Na de veiling hebben we mensen die instaan voor logistieke hulp bij het afhalen van de goederen.”

Ingrid en Paul zijn te zien in het tv-programma ‘Het Hoogste Bod ’ op Eén. (ACK)

Info: www.veilinghuishetpand.be, via FB veilinghuis het pand en Paul Coppens. Telefonisch contact kan op 0474 49 13 17

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.