Ingrid Geudens laat zich inspireren door de natuur tijdens expositie in Veurne

Schepen Jan Verfaillie, kunstenares Ingrid Geudens en Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Ingrid Geudens, geboren in 1947, heeft haar atelier in het bosrijke Zoersel, maar laat zich ook inspireren door de zee en de natuur in de Westhoek. Al meer dan 30 jaar exposeert ze in Veurne, waar ze haar hart verloren heeft. Nog tot 19 juli kan je haar kunstzinnige creaties in verschillende disciplines ontdekken in de expo ‘Innig verbonden met de natuur’ in de Oude Vleeshalle in Veurne.

“Hoewel het lang onzeker was of ik vanuit Zoersel naar de Westkust zou mogen komen dit seizoen, heb ik altijd gezegd: als ik mag komen naar Veurne, dan kom ik” zegt Ingrid. “Ik heb een bijzondere band met Veurne. Het is begonnen, meer dan 35 jaar geleden, toen mijn inmiddels overleden man en ik naar Nieuwpoort kwamen. We zijn fervente zeilers en sliepen op ons jacht. Maar het nabij gelegen Veurne heeft mij altijd gefascineerd. Als ik hier door de straten loop, dan krijg ik een warm gevoel. Alles ademt geschiedenis uit.”

Klaprozen

Ingrid brengt via haar schilderijen een stukje Zoersel mee naar Veurne, maar ook de zee ontbreekt niet en ze heeft opvallend veel klaprozen geschilderd. “Ik kan niet zonder klaprozen”, zegt ze glimlachend. “Dat is een eigenzinnige bloem met een verleden en een oorlogssymbool. Je mag ze niet plukken, en ze groeit op eigen kracht!”

Haar werk kenmerkt zich door haar onderwerpen op een frêle, poëtische en breekbare manier weer te geven met typische vrouwelijke fijngevoeligheid. Dat doet ze zowel in haar olieverfschilderijen als in haar aquarellen op zijde. “Schilderen is mijn leven, ik kan gewoonweg niet zonder”, geeft Ingrid toe. “Ik ga ook graag een nieuwe uitdaging aan, zoals met de keramiekbeeldjes, die eigenlijk buiten mijn comfortzone liggen. Omdat mijn vriendin grote beelden maakt, wilde ik zelf ook eens experimenteren, maar ik giet ze niet. Het moeilijkste is het toepassen van aquareltechniek op zijde. Ik werk met handgesponnen zijde van Singapore. Dat is zoals het bespelen van een instrument: je maakt het doek nat met één verfdruppel, en die vouwt zich helemaal open!”

Prijzen

Ingrid won ook al heel wat prijzen: onder meer een wereldwedstrijd in Japan (1962), de bronzen medaille van het Ministerie van Cultuur (1964), de eerste prijs voor aquarel op zijde in Singapore (1994) en de eerste prijs van het publiek op de ‘Internationale Vlaamse Aquareldagen’ (1998).

Nog tot en met 19 juli – alle dagen van 11 – 18 uur in de Oude Vleeshalle, Grote Markt, Veurne

Info: ingridgeudens47@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier