Ingooigem herdenkt zijn beroemdste inwoner Stijn Streuvels: “Hij wilde geen 100 jaar worden”

Op donderdag 15 augustus, vijftig jaar na het overlijden van Stijn Streuvels, was het in het Lijsternest de hele dag een komen en gaan om de schrijver te herdenken. © MV
Redactie KW

Dag op dag een halve eeuw na zijn overlijden zetten het Lijsternest en het Letterenhuis schrijver Stijn Streuvels in de kijker. Er was een waaier aan initiatieven op 15 augustus.

Het landelijke dorp zal voor altijd in één adem verbonden blijven met Stijn Streuvels die meer dan 75 jaar in zijn Lijsternest woonde en veel verhalen en geschriften aan het papier toevertrouwde. Aan de kerk van Ingooigem is hij begraven, naast Hugo Verriest, de dichter, Vlaamse strijder en priester.

Op donderdag 15 augustus waren er rondleidingen op diverse Ingooigemse locaties die herinnerden aan de boeken van Streuvels. Door de dreigende regenbuien en strakke wind werden de herdenking en de uitvoering rond de Vlaschaard in de vooravond in de kerk georganiseerd.

Schrijfster Leen Huet belichtte personages uit werken van Streuvels en docent Hans Vandevoorde zette voor- en nadelen van het ‘hertalen’ van werken in de kijker.

Leentje Vandemeulebroecke, de kleindochter van Stijn Streuvels, schetste haar grootvader aan de hand van vele brieven en familiegebeurtenissen. Ze vertelde over enkele dagen voor zijn overlijden: “Je herhaalde dat je er niet op uit was honderd jaar te worden. Al dat gedoe en geloop zinde u niet”, herinnert ze zich.

Streuvels' geboortedorp Heule werd in de herdenking betrokken met Joris Denoo (uiterst links) en Stefaan Roelstraete (rechts naast zijn kunstwerk).
Streuvels’ geboortedorp Heule werd in de herdenking betrokken met Joris Denoo (uiterst links) en Stefaan Roelstraete (rechts naast zijn kunstwerk).© NOM

De schrijver werd in Heule geboren en ook de herdenking kreeg een Heuls accent. Bij Het Lijsternest werd als aandenken aan deze dag een kunstinstallatie onthuld van oud-Heulenaar Stefaan Roelstraete die een hommage wilde brengen aan Streuvels. Een andere Heulenaar, Joris Denoo, lichtte het werk toe: “Steen, staal en glas eren pen en papier van de man aan het venster.”

(MV/NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier